Hirdetés

Az idei Art Capital témájához, az otthon és otthontalanság kérdéséhez kapcsolódóan összesen tizennyolc izgalmas kiállítást láthatunk Szentendrén.

Hirdetés

Az idei Art Capital témájához, az otthon és otthontalanság kérdéséhez kapcsolódóan összesen tizennyolc izgalmas kiállítást láthatunk Szentendrén – jelenleg nincs másik olyan, gyalogosan könnyedén bejárható városi tér Európában, ahol ennél gazdagabb képzőművészeti kínálat lenne. Szeptember 15-től elkezdődnek a különleges programok is, amelyek tíz napon át várják a közönséget a mediterrán hangulatú Duna-parti kisvárosban.Az alfa és az omega: efZámbó István

A legendás Bizottság zenekar egykori tagjával, a képzőművészként is korszakos jelentőségű efZámbó Istvánnal kezdődik a programok sora – és vele, pontosabban az efZámbó Happy Dead Band örömzene-koncertjével zárul majd 24-én este a MűvészetMalomban. A sokoldalú művész 15-én házigazdaként fogadja és kalauzolja a városba érkezőket. Minden további napnak is lesz egy-egy házigazdája (efZámbó után például szombaton felLugossy László, a Bizottság másik ikonja), a többségük egy-egy különleges meglepetéssel is készül (a szeptember 21-i házigazda, Benkovits György például hétféle helyi pálinkát kóstoltat majd azokkal a vendégekkel, akik aznap látogatnak Szentendrére). A házigazdák minden délután három órától közös sétára várják a művészet barátait. A séták a Kmetty Múzeum elől indulnak.Napi betevő, napi élmény

A Kmetty Múzeumban kapott helyett az Art Capital főpénztára, de az itteni kiállítás belépő nélkül is látogatható. Érdemes oda időről időre visszanézni, mert minden nap más klasszikus alkotás van kiállítva – a nap műve. Valamennyi képhez meghallgathatunk, megnézhetünk egy rövid, de szakszerű kommentárt. Ugyanitt elolvashatjuk a nap versét is, amelyet olyan kortárs költők választottak ki – a teljesség igénye nélkül – mint Kántor Péter, Lackfi János, Rakovszky Zsuzsa vagy Tóth Krisztina. Ők néhány percben el is mesélték, hogy miért tartják fontosnak Babits, Kosztolányi vagy éppen Nemes Nagy költeményét – az erről készült kisfilmek természetesen szintén megtekinthetőek. A jelenkori irodalom egyébként is hangsúlyos az idei Art Capitalon – lesz például beszélgetés Térey János költővel, s több programon is jelen lesz a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, Tolnai Ottó (a Kossuth-díjas költővel szeptember 19-én, kedden egy másik Kossuth-díjas költő, Parti Nagy Lajos beszélget majd). Aki a szellemi táplálék mellett kulináris élvezetekre is vágyik, azt különleges ebédmenüvel várják a szentendrei éttermek (minden nap másik vendéglő). Bérlettel vagy napijeggyel ezeket is kedvezményesen lehet igénybe venni.

Vénasszonyok nyara a kertben

Az Art Capital egyik kiemelt helyszíne a Ferenczy Múzeum belső kertje. Itt beszélget Lévai Balázs a kortárs művészet ikonjaival (mások mellett szeptember 16-án este például a hazai alternatív kultúra egyik legszínesebb egyéniségével, Waszlavik Gazember Lászlóval, szeptember 23-án pedig a kortárs képzőművészet meghatározó mesterével, Bukta Imrével). De lesz itt kertmozi (többek között Marina Abramović: A távolság, ami összeköt és Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjével). Rossz idő esetén beköltöznek az épületbe, de a szervezők bíznak a kedvező időjárásban. Ezúttal is lesznek a programhoz tartozó filmvetítések a P’Art Moziban (többek között Christian Petzold Phoenix bárját tekinthetjük meg ott vagy A vörös teknőst, Michael Dudok de Wit animációs filmjét, amelyről Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezővel is lehet utána beszélgetni). Ezúttal is lesznek vetített képes előadások (Szolnoki József képzőművész például a gulyáskommunizmus ornamentikájáról beszél szeptember 23-án), vasárnaponként délelőtt és délután pedig múzeumpedagógia a gyerekeknek. A művészeti programok közül talán a legnagyobb várakozás Gergye Krisztián tánc-reflexióit előzi meg (szeptember 22-én a Bomlasztó képzelet című kiállításon), de különleges élménynek ígérkezik Szabó Zsuzsanna performansza is szeptember 24-én a Barcsay Múzeumban.

További információ, részletes program: www.artcapital.hu

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hudec és a kínai metropolisz

Hudec és a kínai metropolisz

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban.

Indul a Hungary Emerging program magyar művészek számára

Indul a Hungary Emerging program magyar művészek számára

A kiállítás sorozat magyar képzőművészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget, még lehet rá jelentkezni.

 

 

A Szófiai Magyar Intézetbe vándorolt az autós futamot bemutató kiállítás

A Szófiai Magyar Intézetbe vándorolt az autós futamot bemutató kiállítás

Megnyílt a Szófiai Magyar Intézetben a Közlekedési Múzeum kiállítása, ahol a királyi Magyar Autóklub első nagy nemzetközi autós futamát mutatják be.

Hirdetés