Ifjú korába lépett a KASZ, immár a 16. acélos művészeti alkotótábort rendezik Kecskeméten.

Kezdődik:2019 Július 05. , Péntek
Végződik:2019 Augusztus 09. , Péntek
Hely:KÉSZ Ipari Park
Település:Kecskemét

 

A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának részét képező KASZ+ 2019 Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion alkotótábora a nyári vakáció legmelegebb napjaira esik. Az izzó vas ebben az időszakban képes a legszebb formaváltásokra, tudják ezt az elszánt művészek is, akik a három hét alatt bedolgozzák magukat a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezeti gyártóműhelyeibe, üzemeibe. 

A tizenhatodik alkotótáborban az alábbi művészek vesznek részt:

  • Barabás Márton képzőművész
  • Barabás Zsófi festőművész
  • Majoros Gyula képzőművész, zenész                               
  • Dr. Balázs Péter képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens
  • Rabóczky Judit Rita szobrászművész
  • Ecsedi Zsolt szobrászművész
  • Gwizdala Dáriusz szobrászművész
  • Verebics Ágnes festőművész
  • Fock Máté képzőművész

Az alkotók kedvezményezett helyzetben vannak, hiszen olyan nagyüzemi technikákat használhatnak, amelyeket a hétköznapokban nem tudnak elérni. A programozott CNC gépek (lézervágók, plazmatechnológia, megmunkáló központok) segítségével elkészíthetik alkotásaik alkatrészeit. A hegesztő, lakatos, marós szakemberektől közvetlen szakmai segítséget kaphatnak, megismerkedhetnek a hegesztés különböző fajtáival, kipróbálhatják a nagy teljesítményű gépeket. Mérnökök, technológusok tanácsokkal szolgálnak a különböző acél anyagfajták helyes megválasztásában, a megmunkálási, műszaki lehetőségekben. Így széles palettán mozogva születhetnek a több száz kilogrammos, vagy éppen a műszerész minőségű kisméretű, érzékenyebb alkotások a kecskeméti alkotótelepen. Az esemény alapelve, hogy gazdaságosan használják fel az alapanyagokat, hulladék fémelemeket, egyéb anyagokat, ipari alkatrészeket is mind nagyobb mértékben építsék be a művekbe, értelmezzék újjá azokat. Teret adnak azon alkotóknak is, akik a hatalmas gyártelep egyéb eszközeiben, folyamataiban látják meg a fantáziájuk alanyát.

A művészek figyelmébe ajánlott téma: egyensúlytalanság.

„Világunkból egyre jobban hiányzik az összhang, az egyensúly, aminek fő okozói mi magunk vagyunk. Az egyensúlytalanság mindennapjaink része. Művészeinket idén arra kérjük, hogy mutassák be, hogy nekik mit jelent a kibillent világkép, az egyenlőtlenég, ők hogyan élik meg társadalmunk, környezetünk gyors átalakulását. 2019-es KASZ+ ezzel a témával szeretne egyfajta társadalmi felelősségvállalást vállalni, kicsit elgondolkodtatni az embereket és a művészeket egyaránt arról, hogy hova halad a világ.”

A művészek egy összegző kiállításon mutatják be az elkészült műveiket a közönségnek. Az alkotótábort záró kiállítást 2019. július 5-én, pénteken, 17.00-től nyitják meg az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Kecskemét, Izsáki út 8/D). Megtekinthető 2019. augusztus 9-ig, naponta 8.00 – 17.00 óra között, hétvégéken is.


Hirdetés