A magyarok felének fontos a fenntartható otthon

A zöld építési megoldásokat a lakosság 82 százaléka költségesnek tartja, mégis fontos több mint a felük számára.

Reprezentatív kutatást* végzett az újHÁZ Centrum az építkezések környezettudatosságáról és a felújításokról. A hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat felmérése többek között arra is rávilágított, melyek a legnépszerűbb fenntartható építészeti-, illetve energetikai megoldások, mit gondolnak a magyarok azok anyagi megtérüléséről, mennyire tartják őket környezetbarátnak és tisztában vannak-e az ezekre lehívható állami támogatásokkal. Az emelkedő anyagárakról és az új technológiákról szintén beszélgettünk az újHÁZ Centrum sajtóreggelijén.

Az építőipar az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. A szektorban évről évre megjelenő új technológiák fejlesztésénél egyre jelentősebb szempont lett a környezettudatosság, és az ilyen típusú megoldásokra állami támogatás is igényelhető. Az újHÁZ Centrum legfrissebb, 18-59 éves korosztály körében végzett reprezentatív kutatása* betekintést nyújt a fenntartható építőipari megoldások megítélésébe és az igényelhető állami támogatásokkal kapcsolatos tájékozottságba. A felmérésből kiderült, hogy

a lakosság felének számít a környezetvédelem, mikor építkezésbe, felújításba kezd, közülük 7 százalék számára pedig ez az elsődleges szempont az otthonteremtésnél.

Bár a kitöltők több mint háromnegyede a fenntartható megoldások telepítését jóval költségesebbnek tartja a hagyományos technológiák alkalmazásánál, 54 százalékuk szerint ezek a befektetések megtérülnek. A kérdőív kitért a fenntartható építőanyagokra és energetikai rendszerekre lehívható állami támogatásokra is. A megkérdezettek 40 százaléka egy éven belül, 22 százalékuk pedig ugyan nem a következő 12 hónapban, de tervez építkezni vagy felújítani.

A kitöltők fele hallott már valamilyen formában a környezettudatos építőipari technológiákra lehívható pénzügyi támogatásokról: egyharmaduk az otthonteremtés során szeretne élni valamilyen állami forrással, erre a hajnaldóság a felújítást vagy építkezést tervezők körében magasabb.

A környezetbarát energetikai megoldások közül egyértelműen a napelem (91 százalék), a korszerű hőszigetelés (87 százalék) és a napkollektor (79 százalék) ismertsége a legmagasabb, de a hőszivattyú (56 százalék), az inverteres klíma (42 százalék) és az okostégla (36 százalék) is a népszerű technológiák közé tartoznak.

A válaszadók közel egyharmada a legköltségesebbnek a napelemet tartja a fenntartható megoldások közül, ezt követi a szintén kevésbé pénztárca-barátnak gondolt hőszivattyú (19 százalék), a napkollektor (18 százalék) és az okostégla (14 százalék).

A lekérdezés eredményei szerint ezeket a technológiákat a férfiak 72 százaléka, és a nők kicsit több mint fele ismeri. A válaszadók 47 százaléka 3-4, további 38 százaléka pedig 5-6 különböző zöld technológiát tud beazonosítani, míg 15 százalék mindössze 1-2 ilyet ismer.

A kutatás a fenntartható építőanyagok megítélésére is kitért: a kitöltők szerint a föld és az agyag a leginkább környezetbarát (44 százalék), míg a betonnak és a mészkőnek a legrosszabb (3-3 százalék) a megítélése a kitöltők körében. 

A kutatás alapján a piacon elérhető környezetbarát építőipari megoldásokról legtöbben az internetről – weblapokról, szakmai oldalakról – (70 százalék), a kitöltők majdnem fele a sajtóból, 32 százalékuk a közösségi médiából, illetve további 29 százalék pedig a családtól és barátoktól tájékozódik. A megkérdezettek mintegy ötöde olyan szakértők véleményét is kikéri a kérdésben, mint a barkácsáruházak és szakkereskedések munkatársai, vagy a kivitelezők. 

Az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint az építőipar jövőjét az állam beavatkozása mellett, a fenntarthatóság határozza meg, éppen ezért ez egy olyan témakör, amiben kifejezetten fontos a lakosság edukálása. A környezettudatos technológiák és alapanyagok ára azonban magasabb az átlagnál, ezért a vásárlókat a kereskedésekben dolgozók nehezebben tudják motiválni ezek kiválasztására. Az újHÁZ Centrum adatai szerint az éves forgalmuk szempontjából legerősebb régiókban, azaz főként Budapesten és környékén, valamint a Dél-Alföldön a legkeresettebbek a fenntartható építőipari megoldások. 

A kereskedés hálózat kínálatában a hagyományos építőanyagok mellett megtalálhatók többek között olyan energiatakarékos termékek, mint az okostégla, a korszerű hőszigetelés, vagy a szárazépítés környezetbarát elemei - innovatív építőlemezek, vakolatok, festékek, természetes beltéri és kültéri falburkolatok, illetve padlóburkolatok. Az újHÁZ Centrumnál szintén látható az a tendencia, hogy a szakemberek egyre gyakrabban alkalmazzák a kisebb környezeti terhelésű anyagokat: sok ház épül okostéglából, illetve népszerűek a vastagabb hőszigetelések is. 

„A piacon elérhető fenntartható technológiák és építőanyagok körültekintő megválasztása nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is kiemelten fontos – jelentette ki Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója. –

Amellett, hogy számos állami támogatás is elérhető azoknak, akik környezetbarát megoldásokban gondolkodnak, az is döntő érv lehet, hogy ezek növelik az ingatlan értékét, csökkentik az épület üzemeltetési költségeit és javítják a lakók életminőségét.

Alapelvünk, hogy a házra hosszútávú befektetésként kell tekinteni, így az építőanyagválasztáskor nem a pillanatnyi szabályozást, hanem az évtizedekre fennálló előnyöket érdemes figyelembe venni. Az otthonunk környezettudatos tervezése alapos utánajárást igényel, ezért érdemes olyan szakértőhöz fordulni, aki személyre szabottan, hasznos tudnivalókkal segít abban, hogy a lehető legjobb, hosszú távon is előnyös döntéseket hozzuk. Az újHÁZ Centrumnál kiemelten fontosnak tartjuk az alapos tájékoztatást, ezért kollégáink szerte az országban felkészülten, naprakész információkkal várják a kereskedéseinkbe látogatókat a környezetbarát megoldásokról és az alkalmazásukra igényelhető támogatásokról, valamint a vevő számára legmegfelelőbb építőanyag kiválasztásában is segítenek.”

Kérdésünkre a vezérigazgató az új technológiákról elmondta: a következő években egyre erősödhet a kereslet az előregyártott panelek iránt, tehát „mint amikor nem téglát visznek ki egy építkezésre, hanem egy falat, vagy nem gerendát tesznek egy épületre, hanem egy egész födémlemezt.”

Elhangzott, hogy „a covid és az azt megelőző ingatlanboom együtt rányomja a bélyegét arra, hogy egyáltalán hányan terveznek építkezni, felújítani.

Két évvel ezelőtt ugyanezekre a kérdésekre teljesen más számokat kaptak, sokkal többen terveztek építkezni.” 

 

Szóba kerültek az emelkedő anyagárak is. Mint a szakértő elmondta, a piacon „teljes őrület van a BASF-gyár leégése miatt, de ezen túl is  alapanyag-hiány is van, ami az erősebb kereslettel együtt kritikus áremelkedésekhez vezet. Például az EPS ára már negyedével emelkedett  január óta, de van olyan termék, ami 40 százalékkal. Ezen túl egyre hosszabb a várakozási idő is. Ezzel együtt felvásárlási láz nincs, bár a piac beindult.”

Ez Rázsóné Szórády Csilla szerint visszaáll majd a „természetes szintre”, amint a piac normalizálódik.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mi fáj az építőiparnak, és mi a mi zsebünknek?

Mi fáj az építőiparnak, és mi a mi zsebünknek?

Az újHÁZ Centrum reprezentatív kutatása megmutatja.

Hőszigetelnénk, de tudjuk-e, mit használnánk, hogyan és miért?

Hőszigetelnénk, de tudjuk-e, mit használnánk, hogyan és miért?

Rezsicsökkenést és gyors megtérülést remélve készül hőszigetelésre a magyarok harmada.

Tapintható a nyugalom egy elővárosi passzívházban

Tapintható a nyugalom egy elővárosi passzívházban

Családi idill egy budakalászi passzívházban.

Hirdetés