Az üvegszállal kombinált PET-hab ellenáll a penészgombának, jól szigetel és az orkánszerű szelet is bírja.

Ki ne szeretne egy olyan tengerpárti házban élni, amelyből nemcsak a hullámokat lehet csodálni nap mint nap, de ráadásul környezetbarát is? Tavaly nyáron jött a hír, hogy Kanadában, Új-Skócia területén felépült a világ első, PET maghab-technológiával létrehozott háza a JD Composites cég jóvoltából. Az alapítóknak világraszóló tervei vannak, technológiájukat ugyanis exportálni szeretnék a világ minden pontjára, különös tekintettel a hurrikán sújtotta térségekre. 

A ház és egyáltalán a cég ötlete 2018-ban merült fel először igazán komolyan egy sörözés alkalmával. David Saulnier és Joel German régóta dédelgetett elképzelése volt egy olyan építőipari technológia alkalmazása, amely nem növeli az építőipar amúgy is borzalmas méreteket öltött ökológiai lábnyomát. Rekordsebességgel, pár hónap leforgása alatt létrehozták a céget és felépítették az első házukat, amelyhez körülbelül 612 000 újrahasznosított műanyag palackot használtak fel.

A duó az alapanyagot az ontariói székhelyű Armacell cégtől vásárolta meg, amely leszállította az épület előregyártott falpaneleit. Az újrahasznosított műanyag palackot apró gyöngyökké olvasztották, majd az extrudálási folyamat során formákba öntötték őket.

A PET maghab-technológiát hosszú évek óta használják a repülés és az űrkutatás terén csakúgy, mint a szigetelésnél, de házépítésnél ez az első alkalmazása. A PET-hab önmagában is ellenáll a penészgombának és a rothadásnak, de a JD Composites üvegszállal kombinálta, hogy még masszívabb anyagot hozzanak létre.

Ráadásul a cég szerint hurrikán biztos is a ház, hiszen akár 145 km/órás sebességű szélnek is ellenáll. A panelek emellett kiváló hőszigetelést is biztosítanak, minimális villanyszámlát kell fizetni utánuk, amely a tervezők szerint jó kiindulási pont lesz a nulla energiájú otthonok megépítéséhez. A végcél pedig az egész világ meghódítása:

„Arra törekszünk, hogy elterjesszük a technológiát az egész világon, emellett pedig folytatjuk a kísérletezést az építőanyagok terén. A hurrikánoknak kitett térségeknek nagy szüksége van erre a technológiára, mi pedig készek vagyunk exportálni a tudást”.

Ha kíváncsiak vagytok a házépítés körülményeire, nézzétek meg a videót:

Forrás: dwell.com
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ingatlanfejlesztési Nívódíjat nyert a Telekom székház

Ingatlanfejlesztési Nívódíjat nyert a Telekom székház

A WING Zrt. tulajdonában álló épület az „Iroda kategória” I. helyezettje lett a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Tíz Pro Architectura díjat osztottak ki

Tíz Pro Architectura díjat osztottak ki

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a díjakat, amelyekhez egymillió forintos jutalom is járt.

Megvannak a Gastro&Hotel Design Award győztesei

Megvannak a Gastro&Hotel Design Award győztesei

A Haris Park rendezvénytermében átadták a hazai szállodások, éttermesek egyik legkülönlegesebb koncepciójú versenyének díjait.

Hirdetés