Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

A felhő alapú tervezés és a csapatmunka támogatása a Graphisoft fejlesztésének célja.

Szeptember 15-től elérhető az Archicad 24, a világ első BIM-alapú tervező-szoftverének legújabb magyar verziója. A magyar alapítású globális vállalat, a Graphisoft SE közel 30 éve fejleszti a felhasználói igények, illetve az építőipari digitalizáció innovátoraként a világpiac meghatározó tervező szoftverét, az Archicad-et.

A legújabb verzió, az Arhicad 24 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek elsősorban az építészek és a szakági mérnökök közötti valós idejű, felhőalapú csapatmunka minőségét és hatékonyságát emelik magasabb minőségi szintre. A felhőalapú tervezői csapatmunka a nemzetközi építőipari tervezés legmodernebb modellje, amelyet már csak a BIM alapú szoftverek képesek megoldani.

A legnagyobb nemzetközi és állami építőipari beruházások már csak BIM alapú tervezéssel és kivitelezéssel készülnek, mert csak az ilyen típusú szoftverek és szolgáltatások képesek megfelelni az egyre szigorúbb hatósági, környezetvédelmi, valamint a befektetői elvárásoknak.

Az Archicad szoftvert alkalmazza a világ legnagyobb tervezőirodáinak jelentős része, és olyan beruházások készülnek a tervezőplatformmal és a felhőszolgáltatásával, mint a jövőre átadandó Merdeka torony Kuala Lumpurban, Malajziában, amely 118 emeletével jelenleg a világ második legmagasabb épülete. A szoftver az építészek és a szakági tervezők között lehetővé teszi a munkafolyamatok megosztását, ezáltal a csapattagok között növeli az átláthatóságot, illetve erősíti a bizalmat és csökkenti a párhuzamos munkavégzés kockázatát. Mindez a korábbinál magasabb hatékonyságú tervezési, mérnöki és kivitelezési munkát eredményez.

Az Archicad 24 újdonságai az építészeknek és a szakági tervezőknek kínál olyan új funkciókat,

mint például a szerkezetelemzési modell, a fizikai Archicad modell és a külső statikai szoftver modellje közti kétirányú integritás, az észrevételek, javaslatok kezelése, a változáskövetés, verziókezelés, amin keresztül a felhasználók pontosan nyomon követhetik a tervezési változásokat, és akár a tervezési változatokat is értékelhetik.

Az új megoldások egyrészt a már meglévő funkciók továbbfejlesztései, illetve a felhő alapú csapatmunka (BIMcloud) újabb kiegészítései. A tervezők munkáját megkönnyíti az algoritmikus tervezési munkafolyamatot támogató PARAM-O kiegészítő a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló modell összehasonlítási lehetőséget, , amely számos lehetőséget kínál a tervezők és kivitelezők számára a 3D modellek két csoportja közötti változások megjelenítésére, a tervezési döntések időigényét lerövidítve lehetővé teszi a pontosabb, gyorsabb és eredményesebb tervezési együttműködést.


Az Archicad 24 szakmai újdonságai

Tervezés

Az Archicad 24 a tervezési változások integrált kezelésével a korábbinál gyorsabb tervezési döntéseket biztosít, az új, továbbfejlesztett formalehetőségek mellett az egyszerű MEP modellezést is biztosítja.

Együttműködés

Az új verzió minden, a tervezési folyamatban résztvevő számára biztosítja a tervezési alternatívák folyamatos problémakövetését, a valós idejű változáskövetést, a fontos változások egyszerű kijelölését és kezelését, valamint a közvetlen modell-elérést. A Graphisoft piacvezető BIMcloud technológiája jelentős frissítésen ment keresztül az Archicad 24-es verziójában.

A BIMcloud biztonságos, valós idejű együttműködést tesz lehetővé a terven dolgozó csapattagok között, amely a terv méretéhez tetszőlegesen skálázható, független a tervösszetettségétől, az irodák helyszínétől, a résztvevők számától, az építészek és a szakági mérnökök közösen tudnak tervezni a nagy teljesítményű „BIM Track Changes” munkafolyamaton keresztül,

beleértve a Smart Model Compare megoldást, amely bármelyik két BIM modell összehasonlítását lehetővé teszi, benne ugyanannak a tervnek a két eltérő verzióját is – ez megmutatja a különböző dizájn opciókat és segít összehasonlítani a tanácsadói tartalmakat.

Vizualizáció

A program magával ragadó 3D élményét valós idejű fotorealisztikus megjelenés, valamint a tervek folyamatos frissítését és megosztását lehetővé tevő böngésző-alapú megtekintés egészíti ki. Az Archicad 24 kiemelkedő vizualizációját a piac legnépszerűbb, díjnyertes prezentációs és koordinációs webes applikációja, a BIMx támogatja, amely az építőipari projektek minden résztvevője számára elsőrangú BIM élményt kínál a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés teljes életciklusában.

Dokumentáció

Az Archicad 24-be integrált Python kódolási nyelv használatával automatizált munkafolyamatokat és – ezen keresztül – jelentős hatékonyság- és eredményesség növekedést lehet elérni.

Forrás: Sajtójözlemény/Graphisoft
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élvonalban

Élvonalban

Hogy vélekednek a Graphisoft szakemberei a digitalizáció és építészet kapcsolatáról?

Hirdetés