Már pirosban is zöld választás | Terrán (X)

Az elmúlt évben több háztartási napelemrendszert állítottak üzembe, mint az előző két év során összesen. Az élénk érdeklődés jól mutatja, hogy a fenntarthatóság iránt egyre többen elkötelezettek, az egyéni előnyök mellett a bolygó védelme is egyre inkább szempont. A Terrán egyik legfontosabb innovációja a Generon napelemes tetőrendszer, amely a zöld szempontok mellett, a szemléletformálásban is komoly szerepet kapott. Az idei évet a cégcsoport a Generon egy továbbfejlesztett, színes verziójával köszöntötte.


Kilőtt a háztartási napelemrendszerek száma

A környezettudatosság erőteljes térhódítását jól érzékelteti, hogy a korábbi várakozás szerint Magyarországon a háztartási méretű napelemrendszereknek 2030-ra kellett volna elérniük a 200 ezres darabszámot, végül azonban ez a cél már idén megvalósul. 2023-ban minden korábbi évnél többet, összesen 85 ezer darab, 50 kilowattot nem meghaladó teljesítményű rendszert telepítettek. A háztartási napelemrendszerek összesített kapacitása így egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé emelkedett. Ha az összteljesítményt nézzük, akkor pedig eléri a teljes hazai kapacitás 40 százalékát.

A tendencia a világon szinte mindenhol hasonlóan alakul, egyre többen hívják segítségül a tiszta energiaforrásokat. Itthon a nagy múltú Terrán napelemes tetőrendszerével kínál megoldást a zöldenergia-termelésre. A Generon egyszerre tölti be a tetőtől elvárható védelmi funkciót és termel energiát a fejünk fölött. A több mint száz éves cégcsoport az idén a Generon egy továbbfejlesztett változatával rukkolt elő, amely nem csak színében hoz újdonságot.


Piros, ami zöld

Az elmúlt években igen népszerűek lettek a sötét színű tetőcserepek, amelyekhez tökéletesen passzolt a fekete Generon. Miközben belesimul a tető síkjába és a környezetébe, prémium esztétika jellemzi. Ám a legelterjedtebbek továbbra is a vörös és piros árnyalatú cserépfedések, ezért a Terrán új fejlesztésbe kezdett. Ennek eredménye az idén debütált Generon RED, vagyis a piros napelemes tetőcserép. Az új színű Generon a Terrán kínálatában található piros és téglavörös árnyalatú cserepekkel homogén felületet alkot, megőrzi annak hagyományos megjelenését, miközben energiatermelő funkcióval egészíti ki a tetőt. A piros Generon azonban nem csak színében újdonság: egy olyan továbbfejlesztett réteggel készül, amely meghosszabbítja a termék élettartamát.

A Generon gyártásánál a szoláriparban már jól bevált, ellenálló üvegfelület védi a napelemes paneleket a jégesővel szemben, ez pedig lényeges, hiszen a klímaváltozás egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket produkál. A napelemes tetőrendszer – legyen piros vagy fekete –  továbbra is kizárólag a Rundo és a továbbfejlesztett Zenit, új nevén Zenit Max tetőcserepekkel kompatibilis. A Generon napelemes tetőrendszer így már pirosban is hozzájárul egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így készül a minőségi tetőcserép | Terrán (X)

Így készül a minőségi tetőcserép | Terrán (X)

Sorozatunk első részéből kiderült, milyen utat járnak be az alapanyagok, míg az üzemekbe érkeznek. Most pedig nézzük meg, hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép.

Az utolsó Várépítő

Az utolsó Várépítő

Megszűnik az építőanyag-ipar legrégebbi jótékonysági összefogása.

Hirdetés