Hirdetés

Irodaház revitalizáció a Városmajor utcában

A VM12 irodaház a Városmajor utcában.

Engedélyt kapott az FBIS architects Városmajor utca 12-14. irodaházra készült terve. A BIF beruházóként már az első döntéseknél elkötelezett volt az iránt, hogy a bővítés mellet a régi szárnyak revitalizációja is megvalósuljon. Az új kompozíció a meglévő házra és a környezetre is reflektál, kortárs megoldásokkal alakít ki időtálló épületegyüttest. A leírást az FBIS architects-nek köszönjük.

Az épület madártávlatból

A tervezési terület a Városmajor utca és Gyógyfű utca által határolt meredek telek, melyet két oldalról zártsorú beépítésű társasházak csatlakoznak. A Kékgolyó utcához kapcsolódó Gyógyfű utca jelenleg rendezetlen, fejlesztése az önkormányzat közeli tervei között szerepel. A Városmajor utca az 1700‐as évek végétől fokozatosan beépült, arculata folyamatosan átalakult, egyre sűrűbb lett a beépítés.  Az utcát az 1900-as évek elején újra szabályozták, ekkor vonták össze a 12. és 14. szám alatti két telket és jelöltek ki új építési vonalat. A korábban itt álló kertes egyszintes épületet - sok más Városmajor utcai házzal egyetemben - nem kímélte a második világháború pusztítása, a bombatalálatot követően üresen állt. 1969-72 között új irodaépület valósult meg, a Pestmegyei Tanácsi Tervező Vállalat új székházaként, Tóth Dezső építész tervei alapján.

A történelem során fokozatosan átalakuló, a mai napig intenzív változásban lévő utcakép jelenleg is heterogén jelleget mutat.

Található itt egyszintes lakóház, a századelőn épített bérház, és a XX. század második feléből irodaház is. Az utca beépítési módja keletről nyugatra haladva a zártsorúból fokozatosan szabadon állóba megy át. A sűrűsödő zártsorú beépítésben megjelenő áttörésekben több helyen is előtűnik az utcai homlokzatok mögött megbúvó zöld.

A Városmajor utcai homlokzatGyógyfű utcai homlokzat

Építészeti formálás, koncepció

Feladatunknak tekintettük, hogy a terület urbanisztikai és tájképi adottságait megértve, ezekből kiindulva alakítsuk át és formáljuk az épületet. A Városmajor utca egyik legjellegzetesebb vonása, hogy míg a szűk utca felől sűrű beépítést mutat, addig a telkek hátsó részei, a Kis‐Sváb‐hegyre felkúszva, dús növényzetbe fordulnak át. Ebből a sűrűségkülönbségből fakadó feszültséget minden beépítés különbözőképpen kezeli.

Tervünkben nagy hangsúlyt fektetünk a zöld megjelenítésére a Városmajor utcaképében. A földszintet függönyfalakkal és árkáddal transzparenssé és átjárhatóvá tesszük a fás belső udvar felé, növelve ezzel az utca térérzetét. 

A meglévő melléképület bontásával felszabadult területen új szárnnyal bővül az irodaegyüttes a Gyógyfű utca felé, párhuzamosan a megmaradó irodaszárnyak felújításával, korszerűsítésével. Az utcában a bővítéseket jellemzően a telkek hátsó részének beépítésével hozták létre, az általunk javasolt beépítés is ezt a logikát kívánja folytatni, és ezzel új utcai homlokzatot nyit a tervezett szárnnyal a Gyógyfű utca felé. A kialakított épületegyüttes átöleli a belsőudvari zöldet, melynek terepalakítása alkalmazkodik a telek eredeti természetes terepviszonyaihoz, áthidalva ezzel a telken belüli közel kilencméteres szintkülönbséget. Az udvarban elhelyezett parkolóhelyek mélygarázsba történő átszervezésével zöld területeket szabadítunk fel.

A belső udvar terve

A Városmajor utca sűrűségét, pezsgését és a Gyógyfű utca természetközeliségét átültettük az épület karakterébe is. Az eredeti, szigorú vízszintes tagolást függőleges sávokkal, és az ablakok elé helyezett lamellák, növényládák játéka oldja.

Az elbontott magastető helyére lapostetős bővítés kerül. Az új épületszárny függönyfalas homlokzatán visszaköszön a meglévő homlokzat lamelláinak játékossága. Az épület főbejárata a Városmajor utcáról nyílik, az árkádból léphetünk az irodaház lobbijába és a bisztróba is. A fejlesztővel közös célunk volt egy A kategóriás irodaház megalkotása, mely teljesen új gépészeti rendszerrel és az új belsőépítészeti kialakítással a legmagasabb igényű bérlőknek is megfelelő környezetet biztosít, így adva új lendületet az irodaháznak.

A BIF, mint fejlesztő az egész tervezési folyamat során partner volt az építészeti koncepció megalkotásában.

 



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Örökösök

Örökösök

A budapesti Basch-villa egyszervolt otthona magának a 20. századi magyar irodalomnak.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Szerkezetkész az OTP Bank új irodaháza

Szerkezetkész az OTP Bank új irodaháza

Budapest meghatározó irodafejlesztése a 3000 fős épület.

Hirdetés