Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

November 17-én adják át a Piranesi-díjat, az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti konferencián, a Piráni Építészeti Napokon. A versenyen az elmúlt évek legkiemelkedőbb épületei versengenek az elismerésért. A díj magyarországi előzsűrízése alapján az alábbi 5 projekt érdemes a díjra.
 

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötletek. A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkozhatnak a tárlaton, egyúttal versenyezhetnek a Piranesi‐díjért.

Magyarország nemzetközi kapcsolattartója, s egyben a hazai zsűri elnöke Gunther Zsolt DLA építész, a 3h építésziroda vezető tervezője. Íme a hazai legjobb projektek:A pillérváz, transzparencia, mintázott üvegfalak nemcsak a Mies van der Rohe-díj jelölő bizottságának ámulatát vívták ki, de a Piranesi-díj elnyeréséért is komoly versenyben van a Graphisoft fogadóépülete. A Sugár Péter vezette Radius B+S csapatát egy reprezentatív, jelszerű fogadóépület megtervezésére hívták meg, akik a különlegesen vetíthető homlokzatú ház tervével teljesen spontán álltak elő, hiszen a csapat három tagja három különböző helyszínen volt a tervezés kezdetén. Az üveg grafikája, megvalósítása ​​az S39 Hybrid Design csapatának köszönhető. 


Bővebben az Octogon 2017/8 140. lapszámában olvashat az épületről. 

Mert ez az épület gondolatgazdag, szép, sőt − kicsisége ellenére is − fenséges önmagában” - írja Martinkó József a CAN Architects tervezte Hubertus-kápolnáról. Tabernákulum, kis hajlék, szent sátor – ezek az utalások nemcsak az épület léptékére jók, de az épület-használatitárgy közti átmeneti funkcionális helyzetre is. „Újabb szakrális utalásként lehet feloldani a faépület háromszög alaprajzát, ami a sátor jelleg mellett a szentháromságra utaló gesztus. Fontos megjegyezni, hogy az egész épület, a bútorzat és a tartószerkezet ácsolata is helyi fából, kizárólag fából épült.”
 

Bővebben az OCTOGON 2018/1 141. számában olvashat az épületről.Egy kortárs teraszházban járunk a Széchenyi-hegy lejtős telkén, ahol épületszoborként áll előttünk három lakás, három külön szinten. Az FBIS Architects tervezte villa felülről sziklaszerű tömbök képét mutatja, ezt

„tetőablakok pöttyözik, és üvegillesztések szabdalják elemekké, de ugyanez a teraszok szintjén már könnyed, üvegfalú tágasság sajátosan termékeny ellentmondásban áll a japánosra vett előkertekkel. A társasház (hármas villa) egyszerre logikus és racionális, szépsége a fegyelmezett struktúra és a játékosság speciális elegyének köszönhető.” - írja Torma Tamás.

Bővebben az OCTOGON 2018/3 143. számában olvashat az épületről.Láng Művelődési Ház – az értékmentés újabb példája. Az Archikon alapelve ugyanaz volt, mint az önkormányzaté: menteni, ami menthető, vagyis a Tokár György tervei alapján elkészült nagyobbik épületet újraértelmezték.

„A ház puritán szépségében semmi szépelgés nincs, térszerkezete pedig jól szolgálja a sokféleséget, amit a helyi civilek minden elképzelhető tevékenységgel megtöltenek. A túlélésből egy új modell született, amit mind az építészek, mind az önkormányzat részéről az értékmentés és az újragondolás arányos kombinációja hívott életre.” - írja Götz Eszter.
 

Bővebben az OCTOGON 2018/4 144. számában olvashat az épületről.

A helyszín Mindszentkálla, a falu széle, ahol egymagában áll egy kőből épült nyári nyaraló. Váncza László tiszta architektúrát, a Káli-medence hajdani épületeit megidéző anyaghasználatot képzelt el, és az eredmény a tökéletességig megszerkesztett geometriai rend, szabályosság és meghitt nyaraló lett.

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hazai design legjobbjait díjazták

A hazai design legjobbjait díjazták

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Átadták a MOME Elméleti Intézetének egyik legnagyobb elismerését

Építészeti kritika ékszerbe öntve | Budapest Jewelry Week 

Építészeti kritika ékszerbe öntve | Budapest Jewelry Week 

Vefa Çolak Peker, török ékszerművésznek ítéltük az idei BJW X OCTOGON díjat

Hirdetés