Letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási épületszárnyának alapkövét, melyet a TSPC koncepciója alapján valósul meg.

Modern, innovatív környezet, az oktatás és a kutatás tereinek összehangolása jellemzi a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületszárnyát. Pécs városa a beruházással egy olyan megújult campussal gazdagodik, mely inspirálja diákjait, oktatóit és kutatóit, hogy az oktatási és kutatási feladatokban nemzetközi szinten tudjanak eredményeket felmutatni.


Forrás: www.tspc.hu, a képek tulajdonosa Kádár Mihály, TSPC csoport

A beruházás célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát campus megvalósítása. A PTE Modern Városok Program keretében a meglévő elméleti tömb homlokzati korszerűsítése és részleges belső átalakítása mellett a projekt kiemelt feladata, hogy a jelenlegi épülethez kapcsoltan egy 12.000 négyzetméteres új oktatási és kutatási épületszárnyat alakítson ki a szakma magasabb szintű szakmai követelményeinek figyelembevételével. A munka során a campus belsejében lévő hatalmas központi pihenőpark átalakul és nyitottá válik. A fejlesztés rendezi a campus részben megoldatlan parkolási szükségleteit, 304 parkolóhelyet építve ki az új épülettömb alatt, illetve elkészül 160 biciklis tárolóhely is.

„Ezt a projektet tervezői szinten az a kihívás vezette, hogy az orvos- és kutatószakma, valamint az egyetem és kivitelezők támasztotta magas követelményeknek maximálisan megfeleljünk. Az orvosszakma iránti tiszteletünk inspirált minket, hogy építészeti eszközeinkkel olyan környezetet teremthessünk, amely egy élhető, modern campuson adhat keretet a Magyarországon legmagasabb szinten végzett, speciális kutatási és oktatási folyamatoknak.” - hangsúlyozta a generáltervezést végző TSPC csoport részéről Kádár Mihály ügyvezető.

Az új épülettömb kialakításában a TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolásra, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymás mellett lehessenek jelen. A TSPC projektvezető építésze, Kisgergely Csaba elmondta:

"Csapatomnak a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy azokat a funkciókat, amelyeket az orvostudomány területe a szigorú követelmények szerint határozottan elválaszt egymástól, mi az építészet eszköztárával mégis egységbe foglalhassuk."
 


Pécs városa a beruházással egy olyan megújult campussal gazdagodik, mely diákjainak, oktatóinak és kutatóinak modern, innovatív környezetet biztosít, hogy az oktatási és kutatási feladatokban a nemzetközi szinten tudjanak eredményeket mutatni. Az új épületszárnyban megépülnek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek megfelelő terek épülnek majd, melyek a labor a laboron belül-elv szerint valósulnak meg. Bonyolultságát tekintve kiemelkedik a feladatok közül az Imaging laborsor megtervezése, mely az itt elhelyezett, szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel lesz ellátva, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassák a teljes pormentességet.

A molekuláris biológia labor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett lesz. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS, RNS szennyeződéseket. Különleges feladat a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is. Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és állatház valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoport került kiépítésre.

Az intézeti működést a földszinten és az első emeleten elhelyezett speciális oktatási terek támogatják modern felszereltségű hallgatói gyakorlatos laborokkal és egyéb oktatási terekkel (300 fős nagyelőadók, 130 fős kiselőadók, oktatási termek). A Pécsi Tudományegyetemen nagyjából 2500 külföldi diák tanul, az új épülettömb kialakítása a megnövekedett hallgatói létszám mellett az ő színvonalas képzésüknek is keretet biztosít majd.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

A fővárostól a Balatonig vezető kerékpárút Biatorbágyig tartó szakasza lassan elkészül.

Kistelepülési boltfejlesztés indul 48 milliárdból

Kistelepülési boltfejlesztés indul 48 milliárdból

A Magyar falu program keretében.

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Látványos fejlesztések Tiszafüreden

Elkészült Tiszafüred új főtere és a Tisza-tó legnagyobb játszótere

Hirdetés