Hirdetés

Vízgazdálkodás és klímaadaptáció Rotterdamban

Mit kezd a növekvő csapadékmennyiséggel egy város, ahol a víz minden irányból jön?

Hirdetés

Az építészeti séták szervezésére szakosodott Guiding Architects virtuális túrák keretében mutatja be Rotterdam fenntartható stratégiáit.

Koppenhága és a párizsi Saint Vincent de Paul negyed után ezúttal a hollandiai Rotterdamba kalauzol el bennünket a Virtual Tour Series. Mivel a város a Nieuwe Maas folyó két partján, a Maas és a Rajna torkolatvidékén fekszik, gyakran Delta Metropolisként emlegetik. Ám bármennyire is jól hangzik ez, azért kihívásokkal jár.

Mit lehet kezdeni a növekvő csapadékmennyiséggel egy, jórészt a tengerszint alatt elterülő városban, ahol a víz minden irányból jön: a folyókból, a tengerből, a talajból és az égből is? 

Jelenleg a legnépszerűbb kulcsszó a multikódolás, melynek jegyében olyan projektek születnek, mint az esővíztározó-visszatartóként is működő közösségi tér vagy az irodaépület tetején kialakított zöldségtermesztés.

A rotterdami virtuális túrán bemutatnak számos alulról jövő, a klímaváltozás megfékezésére irányuló kezdeményezést, illetve kiemelik a térszervezési kihívások megoldására tett kísérleteket.  

Az élőben közvetített eseményeken építészek és építészeti újságírók mutatják be az egyes városokat fényképek, videók, hangfelvételek, térképek és építészeti rajzok segítségével. A résztvevők megismerhetik a városok építészeti kontextusát és a helyi fenntarthatósági megközelítéseket.

A rotterdami bejárás ma, azaz pénteken 18 órától kezdődik, a házigazda Anneke Bokern építészeti újságíró, az architour alapítója lesz. Bokern Frankfurtban született, de 2000 óta Amszterdamban él, és behatóan foglalkozik a holland építészettel. A cégében ezt a tudást osztja meg a nagyközönséggel, immár a neki dolgozó 14 guide segítségével. 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Rotterdamban hét különböző zöldterület-fejlesztést terveznek, összesen 233 millió euróból.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

The Plus néven áll majd a norvég erdőben.

Ezzel a kaktuszból előállított anyaggal végképp leszámolhatunk az állatbőrrel

Ezzel a kaktuszból előállított anyaggal végképp leszámolhatunk az állatbőrrel

Rengeteg vizet spórolhatunk meg az előállításával.

Az IKEA 250 négyzetméteren tanítja az embereket fenntarthatóságra és bútorszerelésre

Az IKEA 250 négyzetméteren tanítja az embereket fenntarthatóságra és bútorszerelésre

Mert a jövő designja is a fenntarthatóságról fog szólni.

Hirdetés