A tevékenységért Lefteris Arapakis Young Champions of the Earth díjat kapott.

Helyi halászokat ösztönöz csapatával a görög Lefteris Arapakis a tengerben úszó műanyaghulladék kihalászására, ezzel segítve a halállomány és az ökoszisztéma helyreállítását. Az Enaleia nevű startup ezen kívül divatcikkeket – többek között zokit, úszódresszt – készít a műanyagból – a fiatal vállalkozó pedig a tevékenységéért megkapta az ENSZYoung Champions of the Earth díját.

„A kidobott egyszer használatos műanyag kétségbeejtően jelen van mindenütt, a mélyre ható környezeti, társadalmi-gazdasági hatásaival együtt” – közölte Gaetano Leone, az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) műanyag szennyezési szakértője. – „Lefteris Arapakis Enaleia projektben végzett inspiráló munkája a bizonyíték, hogy az elhivatottságból fakadó helyi, egyéni kezdeményezések mennyire fontos kiegészítői a regionális kezdeményezéseknek.”

Arapakis 2017-ben indította a programját, miután sokkolta, hogy a halászok mennyi műanyagot fognak ki a halakkal együtt. „Még 500 méteres mélységből is kerül elő hulladék” – emlékezett. Az Enaleia megfelelő felszereléssel látta el a halászokat, speciális zsákokat adott nekik a kihalászott műanyaghulladék tárolására, a parton pedig megszervezte a tárolást és tisztítást. A feldolgozott hulladék 50 százalékát újrahasznosítják helyi vállalkozások, míg egy madridi divatcég ruhákat készít belőlük.

Jelenleg több mint 700 görög és olasz halásszal dolgoznak, a bevételeiket pedig a program kiterjesztésébe forgatják vissza. Minden hónapban mintegy 20 ezer kiló műanyaghulladékot dolgoznak fel, a következő lépésben pedig globális szintre emelnék a programot. 

„Kezdd el ma. Kezdd el megoldani a téged bosszantó problémákat. Ezt kell tennie a generációnknak, csak tíz évünk maradt cselekedni. Minden kezdeményezés számít, szóval kezdd el helyben, kezdd kicsiben, csak kezdd el” – üzente Arapakis a jövő YCE-díjasainak. 

Young Champions of the Earth díj az ENSZ környezetvédelmi programjának meghatározó kezdeményezése, amely a fiatalok figyelmét a legégetőbb környezeti problémák megoldására irányítja. 2020 decemberében hét győztest hirdettek ki, akiknek a kezdeményezéseit anyagilag és mentorálással is támogatják. A díj 2017-es bevezetése óta 28 új kezdeményezést díjaztak a Föld minden szegletéből.

Nemrég mutattuk be az afrikai győztest, egy 29 éves kenyai nőt, Nzambi Matee-t, aki újrahasznosított műanyagból készít térköveket, méghozzá a betonnál olcsóbb, erősebb és könnyebb darabokat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rohingya nőknek építettek közösségi központot a bangladesi menekülttáborban

Rohingya nőknek építettek közösségi központot a bangladesi menekülttáborban

Rizvi Hassan bangladeshi építész elindult Yasmeen Lari útján, mi pedig ezt csak üdvözölni tudjuk.

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

A figyelemfelhívó anyagok közül a legjobbakat közzéteszik, és szabadon oszthatja mindenki.

Hirdetés