Hirdetés

Magyar Építészeti Múzeum új épületére várják a terveket

A tavalyi eredmény nélküli pályázat után újra meghirdette a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének a tervezésére. A pályázat kétszakaszos, a meghívásos részt követően a észvételi szakaszban bármely a referencia követelménynek megfelelő építésziroda számára nyitott.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2017-ben jött létre a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában. 
 


A tervpályázat fő feladata az új Főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a pályázatot előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat. A kiírók szerint a racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is.
 

A közvetlenül felkért jelentkezők listája: Balázs Mihály Építész Műterme Kft.; Bodonyi Csaba; Finta és Társai Építész Stúdió Kft.; Hadas Építész Mérnöki Művészeti Kft.; M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda Kft.; NAPUR Architect Kft.; „PARALEL” Építész Iroda Kft.; Pásztor Péter; Sáros és Társa Építésziroda Bt.; Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft.; Vadász és Társai Építőművész Kft.

A bírálóbizottság a következő tagokból áll:
Turi Attila (elnök)
Lánszki Regő (társelnök)
Tima Zoltán
Salamin Ferenc
Szegő György
Szabó Levente DLA
Sólyom Benedek
Almássy Kornél
Jankovics Norbert
Vasáros Zsolt DLA
Dévényi Sándor
Perényi Tamás DLA (póttag)

 

A tervpályázat első, részvételi szakaszának jelentkezési határideje: 2023. június 29.
Az ezt követő kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén zajlik majd; az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2023. december 1. 
A helyszín: a budapesti Városligeti fasor 9-13.

A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

A tervpályázathoz kapcsolódó dokumentumok elérhetőek az alábbi honlapon.

 

Forrás: MÉM 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Újabb pályázati lehetőség a kortárs magyar szobrászok támogatására

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Október nyolcadika a Fabunio Design Selection új jelentkezési határideje.

Hirdetés