Szögtörés

Minaro Hotel MGallery épülete Tokajban

Valljuk be őszintén, hogy összeszorul a gyomrunk, ha egy olyan finom vonalakkal megrajzolt, törékeny értékekkel, páratlan kincsekkel rendelkező kultúrtáj kapcsán hallunk tízezer négyzetméternyi új épületről, mint amilyen Tokaj-Hegyalja. Az itt újonnan felépült Minaro Hotel épületét Martinkó József mutatta be az OCTOGON magazin 182-es (2023/2-es) lapszámában.
 


Ez a régió a II. világháború, de talán a rendszerváltás után is kiszolgáltatottabbnak, sérülékenyebbnek tűnt, mint például a Balaton északi régiója, az Őrség vagy Pécs környéke. Lehet, hogy mindez egyfajta érzékcsalódás, de a pénztelenség, a háború, a vészkorszak, a szocializmus nagyüzemi agráriuma, a koncepciótlanság, az olcsó tömegturizmus időszakai rendkívüli károkat okoztak a szőlőkben, pincészetekben és a településképben is. Nehezebben adaptálódott itt a kortárs kritikai regionalizmus hatása, de az organikus/szerves építészet szellemi forrásából fakadó építészet sem tudott következetes, magas színvonalú építészettel kiutat mutatni. 
 

Előző lapszámunkban a Szuhay-Károlyi-Andrássy-kúria, pontosabban a tarcali Andrássy Kúria & Spa kapcsán (a rekonstrukció eredeti tervezője Csikós Mihály) röviden felsoroltam Bán Ferenc tokaji nyaralójától kezdve Ekler házán át, a Füleky Pincészeten, a Holdvölgyön, a Sauskán, a Oremuson át Kis Péter tolcsvai épületéig néhány példát, amit most megtoldanék Ferencz Marcell bodrogkeresztúri Hun fürdőjével, Erhardt Gábor Rákóczi-Aspremont kúriájával, tarcali borászati kutatójával, Salamin Ferenc Patrícius borházával, gróf Degenfeld birtokával, ami mellé persze ugyancsak említhető lenne néhány szépen felújított régi családi ház, pince, présház, zsinagóga, rendbe hozott zsidó temető, illetve a mádi Rabbiház, az olaszliszkai Holokauszt-emlékhely (Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes, illetve S39 Hybrid Design). Mindezek jó illusztrációk ugyan, de valódi meggyőző támpontot nem nyújtanak afelől, hogy a jelenben és a közeljövőben a régió építészete megfelelő irányba fordul. 

 


A felsorolásból kihagytam Sáros László György 1977-es tokaji hotelépületét, ami Mercure Tokaj Center néven Bordás Péterék (BORD Építész Stúdió) terve alapján újult meg tavaly (OCTOGON 2022/4-es lapszám). Tettem mindezt azért, mert az egyébként jó színvonalú felújítás és részleges átépítés sem tudta kezelni a léptékből fakadó problémát, ami itt a folyóparton, a Tisza és a Bodrog találkozásánál bántóan szembetűnő. Egész egyszerűen a tájban, a hullámzó dombok lábánál ez az épülettömeg és forma még itt, a Tisza-híd közvetlen közelében is képtelen az elvárható viselkedésre. Következésképpen állítható, hogy a sem Hegyalja dombja, sem az itteni vízpartok nem alkalmasak arra, hogy nagyobb léptékű, több ezer négyzetméteres új épületek épüljenek ezen a tájon. 

Írásunk szempontjából fontos azonban megemlítenünk Bodonyi Csaba 2014-ben átadott Fesztiválkatlanját, ami az 1999-ben végleg bezárt Bodrog-parti kőbánya „tájsebében” épült fel. A Tisza és a Bodrog partfalainak megerősítéséhez itt kitermelt, illetve innen hajókon elszállított felszíni fejtés ugyanis olyan, patkó alakú (innen a Patkó-bánya név) mélyedést eredményezett, ami alkalmasnak bizonyult arra, hogy annak Bodrogra néző, 25-30 méter magas, kétszintes kráterének alsó szintjére egy csaknem háromezer néző befogadására alkalmas lelátó és kiszolgálóhelyiségei, amolyan amfiteátrum épüljön fel.

 


Ez a kitűnő megoldás lehetett az előképe annak, hogy Tokaj központjától északra, a Bodrogkeresztúr felé eső Csurgó-völgy végén található egykori andezitbánya katlanjába kerüljön felépítésre a százszobás, bő tízezer négyzetméteres Minaro Hotel épülete úgy, hogy annak megjelenése, léptéke, fizikai mérete ne feszítse szét a táj adta lehetőségeket. A 2017-ben megvásárolt tízhektáros terület a bányaművelés sajátossága okán tulajdonképen egy kis és egy nagy katlanból áll, vagyis a szurdokszerűen szűk, magas falakkal rendelkező rész előterében található egy kisebb fejtés, ahol egy önállóan is működő, a földbe süllyesztett rendezvénytér, főzőstúdió épült fel.

 

A főépület építészeti karakterében a kőbányák teraszos, kihasított kőtömbökkel strukturált formavilága idéződik meg, illetve az itt bányászott andezit szürkés színe, ami a belsőépítészeti elemeknél gyakran vörösesbe vált.

Ez a teraszos formavilág egyébként szőlőművelésnél is bevett téri forma. Első látásra kicsit öncélúnak tűnnek ugyan a szurdok tengelyére illeszkedő épülettömeg karakteres szögtörései, ugyanakkor a helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a sziklás, csipkézett kőfalak felé forduló, illetve a katlan bejárata felé néző homlokzati szakaszok rendkívül izgalmas, dinamikus kompozícióban feszülnek bele a térbe.

Ráadásul a szobák és erkélyek, valamint a katlan záródására néző teraszok valamiféle intim zártságot nyernek attól, hogy egyfajta cikcakkban közelítenek, illetve távolodnak a szurdok falától. Ez az alaprajzi képlet eredményezte azt is, hogy a bejárati épülettömeg és a katlanba benyúló tömeg bezárta szög üveges befedésével a recepció, vagyis a fogadótér természetes bevilágítást nyer. Üzemeltetési, kivitelezési és értékesítési szempontból is jó tervezői döntésnek tűnik, hogy a hotel tömegének geometriájából fakadó módon száz ugyanakkora alapterületű, ugyanúgy berendezhető szoba szerkeszthető ki. Azért nem pontosan száz, mert néhány dupla alapterületű szobában lakosztályok várják a vendégeket. 

 


Belépve a hotelbe a már említett fogadótérbe érkezünk, amiből egy kisebb, jól lehatárolt konferenciaterem nyílik, illetve a bár, aminek a folytatásában az étterem. Kissé zavarba jövünk viszont attól, hogy belső térben dél-amerikai indián, prekolumbián, mint később kiderül, inka dekorációs elemeket látunk. Kérdésünkre azt a felvilágosítást kapjuk, hogy a beruházó cégcsoport korábban már két tematikus hotelt is fejlesztett, az afrikai Bambara Hotelt, illetve az arab tematikájú Shiraz Hotelt, így amikor kulturális referenciát kerestek az új szállodájuknak, akkor a tokaji aszú kapcsán emlegetett „folyékony arany” kifejezésre az aranyban fürdő mitikus El Doradót fűzték rá, így az épületben található wellness medenceterek, a szobák mosdóinak zöld burkolatai a dél-amerikai dzsungelt idézik és még az ágyneműk, lakberendezési kiegészítők között is találkozhatunk az indián kultúrából inspirálódott megoldásokkal. Ha már a wellness részleg szóba került, akkor az ház külső megjelenése kapcsán nem kerülhetjük ki az épületet övező teraszok, illetve medencék említését sem. 

 


Összegzésképpen elmondható, hogyha a tokaji turizmus nívójának emelésében egy olyan hotel is szerepet játszhat, ami a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat biztosítja vendégei számára, akkor a Minaro Tokaj Hotel MGallery építészeti karaktere, elhelyezése a lehető legjobb megoldásnak tűnik. Ezen a tájon, ami a borkultúráról, tulajdonképpen a kőbe vájt pincékről, a bányászott kőből épülő présházakról, illetve a kövek ásványi anyagát a földből magába szívó szőlőről szól, akkor ez az épület megtalálta a helyét. 
 

Tervezés éve: 2017
Kivitelezés: 2021 – 2022
Nettó alapterület: 11 200 m2
Koncepció: Vezér Dávid, Kutasi Dániel (Singer Design)
Kiviteli tervek: Dudinszky Orsolya, Dudinszky Péter (Dudinszky Tervezőiroda)
Belsőépítészet: Barna Gyula (Interioor One)

 

Dudinszky Tervezőiroda | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

 

 

 Az OCTOGON magazin 182-es (2023/2-es) új lapszámában sok egyéb mellett a BIVAK Stúdió mobil szaunaépületéről, a Ligetvári István tervei alapján felújított borzaspusztai templomromról, a Bártfai–Horváth Építészműhely által jegyzett Szondi utcai társasházról és az Annus Marina által tervezett Bosch kőbányai innovációs kampuszáról is olvashattok.

Az OCTOGON-ra erre linkre kattintva lehet előfizetni!

 

 

 

 


 

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hotel és irodaház: egymásra épülő előnyök

Hotel és irodaház: egymásra épülő előnyök

Az újjászülető Radetzky-laktanyában egymást erősíti majd a két funkció.

Újabb trükkök a Varázserdőben

Újabb trükkök a Varázserdőben

Tovább bővül a Pallagi úti sétány, új fényjáték és vízi attrakció is lesz.

Emblematikus hotelek és kulisszatitkaik

Emblematikus hotelek és kulisszatitkaik

Szállodasztorik néven indít sorozatot a Danubius Hotels.

Hirdetés