Hirdetés

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

A lengyel Mobius Architekci tervezőstúdió a Varsó közeli Kampinos erdő mellé tervezett egyedi házat. A formabontó épület kontúrját teljes egészében a környező természet alakította, és minden részletében ahhoz igazodik, a nyílásoktól az anyaghasználatig. 

 

 

A Varsó melletti Izabelin sűrű fenyőerdeje a Kampinos-erdő természetes folytatása. A nemzeti park pufferzónájának keleti részén található építési terület a varsóiak számára az egyik legvonzóbb térség. A homokos talaj és a karcsú fák sziluettje szokatlan, filmbe illő hangulatot kölcsönöznek a tájnak, amely a Mobius Architekci varsói építészét, Przemek Olczykot és a befektetőket egyaránt elbűvölte és inspirálta.

„Nem sokat töprengtem tudatosan az épület formáján. A telken szerettem volna  bizonyos erdős területeket érintetlenül hagyni. A fákat kerülgetve, a köztük húzott egyenes vonalakból rajzolódott ki aztán a ház szokatlan kontúrja” – mondja az építész.

A ház neve – WIND – utal születésének körülményeire, illetve a tervező szándékára. A szabálytalan, nyitott terek különböző tengelyei a fák sűrűjébe tartanak. Az erdei alkonyatban való kellemes merengés élményét fokozzák a nagy, a sarkokon átforduló üvegfelületek. A tetőfödémben kialakított bevilágító nyílás lehetővé teszi a lapostető használatát, és ez tovább növeli a közvetlen kontaktus érzését a természettel.

 

 

Egy lakóházban járva általában fejben összeáll a tér, tudjuk, hogy az épület melyik részében tartózkodunk éppen. A Szélházban mindez másképpen működik. A természetes erdei kontextus igényének alárendelt terek alakja és elhelyezése miatt az épületben minden mozgás meglepő élménnyel szolgál – nincs két párhuzamos tengely.

„A természethez igazodó kontúr akkora kihívás volt, hogy csak harmadjára sikerült a házat kitűzni” – meséli Przemek Olczyk.


A homlokzatok kialakítása tovább erősíti az erdei kontextust. A falakat kívülről szibériai vörösfenyővel burkolták, az ablaknyílásokat helyenként falamellák fedik. Ugyanilyen fapanelekkel tervezték meg az egyedi, nyitható zsalukat is. A homlokzatokon alkalmazott természetes kőburkolat néhol folytatódik a belső terekben is, elmosva a határt kint és bent között.

A közel 450 nm-es épület olyan kívül-belül koherens, karakteres világot hoz létre, amely a lakói számára meghatározó az építészeti közeget jelent, ugyanakkor mégsem konkurál a Kampinos-erdő természeti tájaival.
 

 

Tervező: Przemysław Olczyk / Mobius Architekci
Megvalósítás éve: 2019/2020
Alapterület: 450 nm

 

Forrás: sajtóanyag

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélház

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Mikus Áron Triptichon című szobra díszíti majd nyártól a Corvin Technology Park irodakomplexum udvarát.

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Egy japán építész vigvamot épített az erdőben, csak éppen nem indiánok laknak benne, hanem nyugdíjasok.

Nincs találat!

Hirdetés