Szélfútta ház

Zárt falak és természetes ventilláció harcol a hőséggel Indiában.

A mumbai Samira Rathod Design Atelier (SRDA) munkáiban egyszerű, fantáziadús, hagyományokon alapuló, kortárs designnal találkozunk. Az alapító-névadó Samira Rathod vezetésével működő stúdió elkötelezett a felelős, funkcionális és környezettudatos építészet megteremtése iránt. Színvonalas projektjeiket a szükségletek és igények figyelembevételével, költséghatékonyságra törekedve vezetik, bennük az ember-környezet kölcsönhatására fókuszálnak. Az indiai Bharuch városában megépített Cool House családi házban a kíméletlen nyári hőség ellensúlyozása volt az elsődleges tervezői feladat.

 

 

A város sűrűn beépített negyedében szorosan sorakoznak a Cool House körül a szomszédos épületek. A fókuszt az intimitás megteremtése miatt az épület belseje felé orientálták a tervezők. A ház dobozszerű tömbjét keskeny folyosó szeli ketté. A struktúrát függőleges irányban mindkét oldalon bemetszették, így a szerkezeten belül, az első emelet magasságában egy-egy udvar jött létre. Az ablakokat úgy helyezték el a homlokzatokon, hogy minél hatékonyabban keringjen a beáramló levegő, de egyúttal korlátozzák a bejutó napfény mennyiségét. A déli homlokzat viszonylag zárt – a szél délnyugat felől érkezik a falak közé, és északkelet felé távozik, miközben az egész házat kellemesen átszellőzteti.

 

 

Az egyik udvarra sekély vizű medencét telepített az SRDA, ami esztétikumán túl a házba belépő levegő hűtésében is részt vesz. A szél elvezetéséről és irányításáról az itt található jali (perforált kő, vagy rácsozat) gondoskodik. A másik kertben fák lombkoronája nyújt frissítő árnyékot, látványában pedig még a ház első emeleti ablakaiból kitekintve is gyönyörködhetnek a tulajdonosok. Bár a Cool House – szándékoltan – nagyrészt befelé él, a kültér és beltér dinamikus összjátéka mégis általánosan érzékelhető.

 

 

Az otthon vastag falai és a belső, hűsítő chuno meszes falburkolatok további segítséget jelentenek a hőséggel szembeni küzdelemben. A ház az átgondolt kortárs építészet példája: egyesíti magában az éghajlatról ismert általános tudást és e nehéz körülmények között is jól funkcionáló anyagpalettát. Dobozszerű külseje monokróm árnyalatokban játszik: egyik oldala feketére festett, a másik homlokzati részt azonban egyedi, világosabb szürke siporex (alumíniumpor és homok, mész, vagy cement keveréke) lapokkal burkolták. A siporex kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságán túl különleges textúrával oldja a ház puritán designját.

 

 

„Valljuk, hogy az építészet válaszokkal szolgál az élet megannyi kérdésére, így a helyszínre, a növényzetre, a földrajzra, az éghajlatra és mindezek összefüggéseire. Meg kell találnunk az optimális megoldást akkor is, amikor egy olyan forró és száraz helyen építünk, mint a Gujaratiban lévő Bharuch. Egy ház tervezésekor számos kényelmi szemponthoz kell alkalmazkodnunk, jelen esetben a legfontosabb kritérium a nyári hőség elleni küzdelem volt. A Cool House nevét tölcsérszerű szellőzőrendszeréről kapta, ami átvezeti Bharuch »összes levegőjét« a család otthonán, így változtatja azt komfortos, hűs mennyországgá” – hangzik a Samira Rathod Design Atelier összegző értékelése a projektről.

 

 

 

Samira Rathod Design Atelier | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélfútta ház

Szélfútta ház

Zárt falak és természetes ventilláció harcol a hőséggel Indiában.

Absztrakt fáraók

Absztrakt fáraók

Mesterséges intelligencia tervezi a XXI. század fáraói rezidenciát.

Együtt, szabadon

Együtt, szabadon

Réti Eszter mestermunkája  a MOME Építőművész szakán.

Hirdetés