Levadásztuk nektek a legmenőbb balatoni pincészeteket!

Júniusi témánk nem más, mint a Balaton, ennek kapcsán pedig most levadásztuk nektek a legszebb balatoni pincészeteket. Szubjektív válogatásunk a Balaton partján található káprázatos munkákból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.

 

Kreinbacher Birtok

A Kreinbacher pincészet története 2002-re nyúlik vissza, amikor Kreinbacher József felvásárolta első dűlőit a Somló hegyen. Napjainkra mintegy 60 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek. A hegy felszínét borító masszív láva, ami 4-5 millió évvel ezelőtt tört fel, megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól és a további környezeti hatásoktól. Épp ezért kapta időtállósága miatt Somló a tanúhegy megnevezést. A Kreinbacher Birtok területe optimális fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlőket organikusan művelik. Legfőbb szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. A borászatot kiváló borai mellett Ekler Dezső épületegyüttesének kortárs látványvilága teszi még kiemelkedőbbé.

A Kreinbacher Birtok 15 szobával várja kedves látogatóit. Kialakításukban szerepet játszott a modern architektúra megtartása, de a design vintage elemeivel a hagyományos értékeket is egyaránt megőrzik. Egyszerre találkozik az urbánus, indusztriál stílus a vidéki rusztikussággal.A modern építészet, valamint a természet lágy harmóniája a hegy lábánál, rendkívül páratlan és egyedi hangulatot sugall. 

Ekler Dezső az alábbiakkal írta le épületét: „A zöldtetővel borított, monolit vasbeton szerkezetű csarnokok a geológiai erők formáit idézik, alaprajzukban a lávafolyások alakja, metszeteikben a tektonikus mozgások és a lávaalagutak formái jelennek meg. Az épületek földszintje részben felülről van megvilágítva, itt zajlik a feldolgozás, a laborálás és az adminisztratív munka. A pincékbe csak közvetett módon jut természetes fény, ott az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás történik. Hangsúlyos eleme lesz az épületegyüttesnek/komplexumnak a vendéglátás. A látogatók kóstoltatásának a borászati épület domb-tömegéből kinyúló konzolos „pinceház” ad teret és panorámát”. 

A birtokról írt cikkünket erre a linkre kattintva olvashatjátok.

Fotó: Kőrösi TamásLaposa Birtok

A borászat az előző, Badacsony déli oldalán működő családi pincéből költözött le a domb lábára, Badacsonytomajra. A régi pincészet felszabadításával vendéglátó, illetve kóstoló részleg és ehhez kapcsolódóan egy kis szálloda is épült a telken, kiemelve az onnan nyíló rendkívüli balatoni panorámát. Az építmény kialakításában, hogy az jól kezelhető legyen környezetével a szőlő földhöz kötött építészete; leginkább a présház és támfal játszott szerepet. Az így létre jött földhöz kötöttséget szó szerint kell értelmezni: az építkezés a gravitációs elv mentén lefelé történik hogy a szőlő csak a legszükségesebb eljárásoknak legyen kitéve. Így a szőlőültetvény teljes területének csupán egynegyede van a föld felett, a többi a domb gyomrában található.

A kialakított gravitációs rendszer szerint a szőlőfeldolgozás egy úgymond nulladik szinten, az épület közepén, talajszintű csatlakozásokkal történik: a bogyók szelekciója és leválasztása után a szőlőt a padlóba süllyesztett befogadó tartályokba helyezik. Innen jut tovább az egy szinttel alatta lévő mobil présbe, majd egy szinttel még mélyebbre, must formájában, erjesztő-érlelő hordókba. Az alsó szinten a vörösboros hordós érlelések, míg a pinceszárnyban a fehérboros érlelések találhatók. A hordókból távozó bor, szivattyúrendszeren keresztül a nulladik szinten jut el a palackozóba, ahol a bor teherlift segítségével visszakerül a mélyebb szintekre. Az alapelemeket diszítő mintázat – mint a felszínre törő bazaltsávok – szabadon futnak, néha elválnak, néha kapcsolódnak. Az elemek méretei változóak, így egymásba folynak, helyenként a talajból felemelkednek és torz felületet biztosítanak a tetőn.  A Laposa Birtok mára már Badacsony egyik legkedveltebb borászatává nőtte ki magát és egész éves izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.
 

Fotó: Batár ZsoltBalogh Pincészet

A pincészet elnyerte 2021-ben Az Év Balatoni Gazdasági Épülete díjat fenntartható, környezettudatos, modern technológiájának köszönhetően.

A zsűri az alábbi szavakkal indokolta döntését: „Az „Év Balatoni Háza” pályázat gazdasági épület kategóriában nevezett borászati üzem a környezettudatos építés kiváló példája. A tervező és az építtető baráti kapcsolata az egész létesítmény minden részletén megmutatkozik. A közös gondolkodás eredménye a pécselyi modern gazdaság. Nem volt egyszerű feladat egy nagy hagyományokkal és sajátos arculattal rendelkező település területére megálmodni egy, a lakó funkcióktól jelentősen eltérő rendeltetésű épületegyüttest. A bel-, és külterület határán lévő telekre kellett olyan házat tervezni, amely szerényen illeszkedik az utcasorba, mögötte pedig az üzemi épületek sem nyomják agyon környezetüket. Egyik legnagyobb erénye a nyertes pályaműnek a kiváló telepítés, a sikeres beépítés.Az „Év Balatoni Háza” pályázat gazdasági épület kategóriában nevezett borászati üzem a környezettudatos építés kiváló példája. A tervező és az építtető baráti kapcsolata az egész létesítmény minden részletén megmutatkozik. A közös gondolkodás eredménye a pécselyi modern gazdaság. Nem volt egyszerű feladat egy nagy hagyományokkal és sajátos arculattal rendelkező település területére megálmodni egy, a lakó funkcióktól jelentősen eltérő rendeltetésű épületegyüttest. A bel-, és külterület határán lévő telekre kellett olyan házat tervezni, amely szerényen illeszkedik az utcasorba, mögötte pedig az üzemi épületek sem nyomják agyon környezetüket. Egyik legnagyobb erénye a nyertes pályaműnek a kiváló telepítés, a sikeres beépítés.

Az energiahatékony megoldások közül kiemelkedő a modern szigetelőanyag és rétegrend használat. Az okos épületet LOXONE vezérlés kezeli. Az energiallétásban napelemek segítenek, a hűtésért–fűtésért pedig 2 db DAIKIN hőszivattyú felel. Az esővizet tetőkről és a térkő burkolatról  kihelyezett tartályokba gyűjtik, hogy azt később a szőlő ültetvényeken locsolják, permetezzék. 

Az Év Balatoni Gazdasági Épülete 2021. díj nyerteséről, Cserháti-Czene Andrea Balogh Pincészetéről megjelent cikkünk erre linkre kattintva olvasható.
 

Fotó: Balatoni Szövetség

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Családi fészek a Balaton felett

Családi fészek a Balaton felett

Nyaraló Balatonalmádiban.

Elindult a Balaton első szabadidős-térképe

Elindult a Balaton első szabadidős-térképe

A GPS alapú Balaton és környéke térkép a kíváncsiskodókat egyetlen kattintással elnavigálja a kívánt szabadidős szolgáltatóhoz.

Mintha Dániában lenne, pedig ez Balatonfenyves

Mintha Dániában lenne, pedig ez Balatonfenyves

Lenyűgöző, óriástobozokat idéző játszóteret készített az Ilona-malom Műhely a Lépték-Terv Tájépítész Iroda tervei alapján.

Hirdetés