Duray Boglárka innovatív irodai világítási rendszere egy asztali, egy függesztett és egy állólámpát foglal magában.

Duray Boglárka diplomamunkájában egy innovatív irodai világítási rendszer tervezett meg egy olyan termékcsalád keretében, mely egy asztali, egy függesztett és egy állólámpát foglal magában. Fontos szempont volt a tervezési folyamat során a környezettudatosság, az ergonómia, valamint az innovatív megoldások keresése. A diplomamunka témáját és a szakmai támogatást a világítástechnikával foglalkozó BE LIGHT! Kft. nyújtotta. 

A feladat

A cél egy olyan asztali lámpatest, állólámpa és függesztett lámpatestből álló termékcsalád tervezése és kidolgozása volt, amely

a formai kialakítása és a beépített funkciói segítségével az íróasztali munkát segíti egy irodában és amelyet egy iroda tervezésénél a belsőépítészek az iroda berendezéséhez választanának.

A célcsoportot a 25-55 éves, innovációra nyitott, magyarországi irodában dolgozó munkavállalók képezték. Fontos szempont volt az is, hogy a környezettudatos anyagok felhasználásával készült  lámpatest a munkatársak egyedi igényeit az íróasztalnál végzett munkavégzés közben teljes körűen kielégítse. 

A témaadó cég

A témaadó cég a 2003-ban alakult BE LIGHT! Kft., amely épületek világítási rendszerének tervezésével foglalkozik, vezető brandek termékeinek felhasználásával és ezek forgalmazásával. Innovatív megoldásokat terveznek és szállítanak többek között irodák, üzletek és bevásárlóközpontok számára. Portfóliójuk részét képzi továbbá a tervezés mellett a világítási rendszerek szállítása valamit azok programozása. Kapcsolódó szolgáltatásként vészvilágítási rendszereket terveznek, forgalmaznak és karbantartásukról is gondoskodnak. 

A tervezési folyamat

A tervezési folyamatot több fázisra osztotta, az első közülük a feladat megfogalmazása és a probléma megértése volt. Ezután következett az információgyűjtés, mely során Duray Boglárka információkat gyűjtött többek között az irodai lámpatestekről, a jelenlegi megoldásokról, a termék környezetéről és a felhasználókról. Készült emellett egy kérdőív is, mely segítségével a célcsoport igényeit mérte fel.

A kérdőívből kiderült, hogy a lehetséges felhasználók leginkább függesztett lámpatestet, asztali lámpatestet és mennyezeti lámpatestet használnának szívesen irodai munkájuk során. A funkciókat tekintve fontosnak tartják a fényerősség, a színhőmérséklet és a fény irányának állíthatóságát, emellett hasznos funkcióknak tartják a telefonnal való szabályozhatóságot, a telefontöltő funkciót, és a jelenlét érzékelést.

A kutatás során az is egyértelművé vált, hogy az állólámpa elhelyezése több esetben problémát jelent az irodában. Jó, ha az asztal az állólámpa elhelyezése után is körbeülhető marad, és hasznos, ha annak magassága állítható. A kitöltők fontosnak tartották azt is, hogy ne csak a munkafelületre jusson elég fény, hanem a székben hátradőlve a kézben tartott magazinra is, preferált tulajdonság a bővíthetőség pl. USB csatlakozón keresztül. Szabályozást tekintve függesztett lámpatestnél hasznos az okos eszközökkel való szabályozás, viszont sokan említették azt is, hogy negatív lehet egy lámpatest esetében az, ha túl sok „okos” funkcióval van ellátva.

A kitöltők számára fontos volt a lámpatest környezettudatos kialakítása, annak költséghatékony megvalósítása, design szempontjából pedig az, hogy a lámpatest a későbbiekben könnyen illeszthető legyen az egyéb berendezéshez. Egy olyan lámpatestre van szükség, amely nem zavarja, hanem segíteni a felhasználó munkáját.


A fázis végén a kutatás eredményeit alapul véve Duray Boglárka összeállított egy követelményjegyzéket. Amikor ezzel elkészült, jött a tervkészítés fázisa, amely során funkciók, formák és színek összeállításával először koncepció vázlatok, később CAD modellek segítségével látványtervek készültek. A végleges formaterv, a műszaki dokumentáció, a marketing anyagok elkészítése és a termék életútjának vizsgálata is mind a kidolgozási fázis részét képezték.

A végleges koncepció

Duray Boglárka a fent említett követelményjegyzék figyelembe vételével három termékkoncepciót dolgozott ki, amelyek közül a Glide munkanevű termék került végül kiválasztásra. A Glide100 asztali lámpatest eleme egy fekete alapszínnel rendelkező termék. A lámpatest egy fehér, flexibilis burával rendelkezik, melynek szögét a felhasználó igény szerint változtathatja. A szögek beállítása egy orsó segítségével történik, a felhasználó egy, a főtengely mentén elhelyezett kereket forgatva tudja az ernyő két szélét feljebb, illetve lejjebb mozgatni.

A lámpatest fényereje is szabályozható, illetve függőleges tengely körül 60°-ban elforgatható. Rendelkezik USB kimenettel, ezáltal telefontöltésre is lehetőséget ad.

A termékcsalád további elemei

Az asztali lámpatest végleges verziójához illeszkedően Duray Boglárka kidolgozott egy állólámpa és egy függesztett lámpatest koncepciót is, amelyeknek szintén figyelembe vette a korábban említett követelményjegyzéket. 

Állólámpa

A termékcsaládhoz tartozó Glide300 állólámpa az asztali lámpatesthez hasonló formával rendelkezik. A termék talpazata téglalap alapú, lekerekített formájú, az asztali lámpatesthez hasonlóan elfordítható, összesen 30° fokban. Az állólámpa kezelőfelületén két gomb található, melyek közül a felső gomb a lámpatest bekapcsolására, forgatására, a fényforrás dimmelésére szolgál. Az alsó gomb a színhőmérséklet állítását teszi lehetővé. Az állólámpa esetében az asztali verzióhoz hasonlóan egy íves ernyő veri vissza a LED szalagból érkező fényt. Az ernyő fényáteresztő mintázattal is rendelkezik, mely kiengedi a fényt a mennyezet felé. Az asztali lámpatesttel ellentétben az állólámpa ernyője nem állítható.

Felfüggesztett lámpatest

A Glide termékcsalád Glide200 függesztett lámpatest eleme az asztali lámpatest és az állólámpa formájához igazodó formát kapott, a fényforrás egy, az ernyő alatt elhelyezett profilban helyezkedik el, fénye felfele világít. Az alumínium ernyőn két ponton egy függesztéshez alkalmas acélhuzalos kiegészítő szett segítségével függeszthető a mennyezetre. A függesztett lámpatest dimmelhető, színhőmérséklete állítható.


  • Alkotó: Duray Boglárka
  • Szakdolgozat címe: Innovatív irodai világítási rendszer tervezése
  • Témavezető: Dr. Piros Attila, Trautmann Laura
  • Szakmai konzulens: BE LIGHT! Kft., Ujhelyi-Gáspár Miklós
  • Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Ipari terméktervező mérnöki mesterszak
  • Év: 2020Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a gyöngyök terápiás célt szolgálnak

Amikor a gyöngyök terápiás célt szolgálnak

Az egyes darabokat a terápián a résztvevők festhetik ki, amely megkönnyítheti a feltárást és a feldolgozást.

Agyaggal és földdel az idő láthatóvá tételéért

Agyaggal és földdel az idő láthatóvá tételéért

Nagy-György Ágnes diplomamunkája rávilágít arra, hogy a természet körforgását semmi esetben sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Amikor a ruha népdalokat énekel

Amikor a ruha népdalokat énekel

Kószó Emese Panna mestermunkájában egy olyan ruhakollekciót tervezett meg, aminek minden darabjához egy audio tartalom társul.

Hirdetés