A városligeti épület és az előtte kialakított új rózsakert október 26-tól látogatható.

Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat.

Az eredetileg Műcsarnoknak épült ház a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, amelyet az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakítottak, betonfödémmel kettéosztottak, irodaként használták, míg egy része szobrászműhelyként funkcionált, majd hosszú ideje lepusztultan állt – foglalta össze az épület bejárásán Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A kifogástalan műemléki rekonstrukción túl cél volt olyan funkciót találni a háznak, amely tartósan elnyeri a közönség tetszését.

Az épület központi eleme a Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéház, amelyet a fiatal designer-művész, Kiss Miklós tervezett, szoros együttműködésben a műemléki felújítást tervező Archikon építészirodával, illetve a Liget projekttel. „Van egy semleges, egy arany és egy zöld szín, így állnak össze a térsorok – mondta Nagy Csaba, az Archikon vezető építésze az Octogonnak. – Eredetileg két oldalt lépcsőház volt, ám a korábbi átalakítás során mindent kibontottak.

Mi úgy döntöttünk, az eredeti állapothoz térünk vissza, de egy picit tekertünk rajta: most nem mennek le a falak a földig, jelezzük ezt a bazilikális teret, de sokkal nagyvonalúbb, mint egykoron volt.”

A századfordulós hangulatú kávézó - Fotó: Liget Budapest

Odabent található még egy, a Városliget történetét áttekintő tárlat, elsősorban a dualizmus időszakára koncentrálva: egy milleniumi földalatti kocsiban például tabletek viszik a látogatót virtuális századfordulós utazásra, a Városliget épületeit többméteres pop-up lapozó mutatja be, de egy AR alkalmazás segítségével szelfizni is lehet Gábriel arkangyal mellett, a Hősök tere fölött. A Liget Budapest projekt eredményeként kialakuló Városligetet nagy részletességgel ábrázoló, egész szobányi méretű makett mutatja be.

Az alagsori szinten kapott helyet a vetítőterem és a múzeumpedagógiai terem, valamint a kiszolgáló helyiségek (ruhatár, mosdók, pelenkázó). Elvégezték a Millennium Háza akadálymentesítését is.

Kívül is történtek változások: új tetőzet készült, amely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. A főbejárat visszakerült a Hermina út felőli oldalra; ide egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme a homlokzati díszítéssel harmonizáló, új Zsolnay-szökőkút. „A rózsalugast keresztül vágta egy fal, látszik is, hogy kevesebb a fa itt. Most ez egy autóktól elzárt, ligetes rész” – mondta Nagy Csaba.

A műemléki felújítást, az ahhoz kapcsolódó parkrekonstrukciót, a kiállítás, a kávézó és a rózsakert kialakítását összesen négymilliárd forintból végezték el.

Az elmúlt két évben a homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a Zsolnay-díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet.Idén a Liget Budapest projekt keretében már átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, a Millennium Háza és a rózsakert mellett nyílik meg az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszótere, de elkészült a teljes körűen megújított Komáromi Csillagerőd is

A Millennium Háza felújításáról készült videót itt láthatod.

A felújítás kulisszatitkairól, az egyes épületelemekről részletes cikkben foglalkozunk a hétvégén.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mégsem a Bartókon debütált a Stockholm-módszer?

Mégsem a Bartókon debütált a Stockholm-módszer?

A Városliget is bejelentkezett a budapesti elsőségre. 

Két aranyérmet is nyert a Párisi Udvar a FIABCI World Prix d’Excellence-en

Két aranyérmet is nyert a Párisi Udvar a FIABCI World Prix d’Excellence-en

Négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők a rangos nemzetközi nívódíj pályázaton.

Néhány lépéssel közelebb az autómentes Városligethez

Néhány lépéssel közelebb az autómentes Városligethez

Közbeszerzést írtak ki P+R-parkolóházak tervezésére és kiderült, a Speciálterv tervezi a Rákosrendező fölötti, Szegedi úti új felüljárót.

Hirdetés