Lezárult a Hexatlon, a KÉSZ Csoport szakmai versenye, amin LEGO-elemekből terveztek hidakat építőmérnök-hallgatók.

Több doboznyi, egészen pontosan kétezer darab LEGO-kockából készítettek hidakat építőmérnök-hallgatók, a győztes híd pedig több mint 60 kilogrammot is elbírt. A fiatal tehetségek a KÉSZ Csoport szakmai versenyén, a Hexatlon döntőjében tehették próbára a tudásukat. A több fordulós verseny célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát a magyar építőiparban. Az ágazat ugyanis évek óta kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd, és folyamatosan csökken az építőmérnök szakra jelentkezők száma is. 

Az ország legtehetségesebb építőmérnök-hallgatóit keresték a Hexatlon nevű versenyen, ahol a fiatalok több fordulóban mérhették össze a tudásukat. A jelentkező diákoknak szakmai ismereteket és kreativitást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, többek között meg kellett találniuk és ki kellett javítaniuk egy tervrajzban az elrejtett hibákat. A versenyt a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja szervezte. Az építőiparban szükség van az utánpótlásra: jelentős a munkaerőhiány, ami az építőmérnökök esetében kiemelten igaz. 

Teherbírás, dizájn, innováció
A Hexatlon utolsó fordulójába jutott hat versenyzőjének több doboznyi, azaz kétezer darab LEGO Technic-elemből kellett hidat építeniük. A dizájn mellett természetesen az is fontos volt, hogy a híd innovatív megoldással készüljön, a hídszerkezet a lehető legnagyobb teherbírással rendelkezzen, illetve pontosan 650 milliméteres szabad nyílást hidaljon át. A győztes híd több mint 60 kilogrammos terhelést bírt el. A Hexatlon versenyt így alkotója, Bányász Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákja nyerte meg a zsűri döntése értelmében.  

„A Hexatlon versenyen számos rendkívül izgalmas és érdekes megoldást láttunk, döntőbe jutott versenyzők mindegyike rendkívül talpraesett és felkészült volt. Nagy öröm számunkra, hogy mennyi tehetséges szakemberrel gazdagodunk majd a következő években” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese és a Hexatlon zsűrijének tagja. 

Hozzátette: „Bányász Péter, a verseny győztese választotta viszont egyedül az utolsó feladatnál azt a különleges megoldást, hogy a rendelkezésre álló lapos, tárcsaszerű építőelemeket függőleges helyzetbe állította, és így alkotott kiemelkedően merev gerendaszerű hídszerkezetet. A nyerő ötlet mellett a precíz kivitelezésnek és az önmagával szemben is szigorú időbeosztásnak volt köszönhető az elsöprő siker. Nincs máshogy ez a való életben sem: az újszerű koncepciók mellett a sikerhez elengedhetetlen az alázatos és szorgalmas munka, valamint a határidők szigorú betartása”. A Hexatlon fődíja 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ Csoportnál. A második helyezett 500 ezer forinttal, a harmadik helyezett pedig 250 ezer forinttal távozott. 

Kellenek a szakemberek a fenntartható növekedéshez
A verseny célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát a magyar építőiparban, és több fiatal válassza az építőmérnök-szakmát. A tartós építőipari növekedéshez ugyanis elengedhetetlen, hogy az ágazat megfelelő perspektívát jelentsen a magyar dolgozóknak, így a fiatal pályakezdőknek is.

„Az építőipar évek óta kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd, mérnökből, így építőmérnökökből is jelentős a hiány, valamint az utánpótlás is akadozik. Ennek egyik oka, hogy az építőmérnök-szak kevésbé ismert a fiatalok körében. Szeretnénk megmutatni, hogy ez a szakma rengeteg izgalmas kihívást, változatos munkaköröket és lehetőséget rejt magában. A végzett hallgatók pedig rendkívül jó elhelyezkedési esélyekkel és versenyképes fizetésekkel találkozhatnak. A KÉSZ Csoportnál mindig nyitottak vagyunk a fiatal tehetségek felé, folyamatosan vannak nyitott pozícióink. Hiszünk benne, hogy szép karrierutakat lehet bejárni a magyar építőiparban” – tette hozzá Tápai Árpád. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiállítás nyílik a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion idei munkáiból 

Kiállítás nyílik a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion idei munkáiból 

2020-ban hat művész alkothatott a KÉSZ Ipari és Innovációs Parkban.

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

A KÉSZ Csoport kivitelezésében épülő Pillar irodaház érte el a legmagasabb pontját.

Kormánytámogatással erősíthet Skandináviában a KÉSZ Metaltech

Kormánytámogatással erősíthet Skandináviában a KÉSZ Metaltech

Százmilliót költhet nemzetközi marketingre a KÉSZ Csoport tagvállalata.

Hirdetés