Hirdetés

A LANDSCOPE a BeeBreeders nemzetközi pályázat shortlistes projektje.

A Tokaji Péter és Krajnyák N. Bence által Izlandra tervezett LANDSCOPE egy olyan platform, amely a távolból is felismerhető landmarkként funkcionál – általa az egész környék beláthatóvá válik. A pályamunkát a Beebreders által kiírt nemzetközi tervpályázatra készítették, és végül shortlistre kerültek a kiemelkedően magas részvételi számú versenyen. A tervet az építészek leírásában közöljük.

Az eurázsiai és észak-atlanti tektonikus lemezeket határoló, folyton mozgó szakadék egész Izlandot átszeli. Grjótagjá három kis barlang gyűjtőhelye a repedés mentén, a szigetország észak-közép régiójában. A Mývatn-tó és a Hverfjall vulkáni kúp közelében található, ahol az ország egyik leghíresebb és legszebb geotermikus forrása működik. A két legjelentősebb barlang, a Kvennagjá és Karlagjá egymástól ötven méterre található, közülük mára már csak az egyik vize alkalmas fürdőzésre.

Ebbe a nem mindennapi környezetbe kellett olyan kilátópontot és látogatóközpontot tervezni a BeeBreeders nemzetközi pályázatán, amely segíti a turisták eligazodását a barlangok felfedezésekor. Egy olyan platformot terveztünk, amely a távolból felismerhető landmarkként funkcionál, és ahonnan a környék is beláthatóvá válik. 

A projekt célja egy új perspektíva megnyitása volt, ami a meglévő elemek által meghatározott helyre vonja a figyelmet, a tervezett részeket viszont már a kialakult táj-környék definiálja. Az új építmény és a beavatkozások ráerősítenek a helyszín természeti erejére, annak felfedezésére, az emberi észlelés mentén.

Erős és határozott vonal feszül a horizontra, átszelve az egész szigetet. A tektonikus térfelek kérlelhetetlenül húznak szét, ahogy a magmatikus erők a felszín alatt mozgatják őket. Olyan méretek és dimenziók írják le ezt a jelenséget, amit emberi léptékhez nehéz igazítani.

Az új szpot kitisztítja az előteret és a láthatóság útját, hogy a táj méltó módon érvényesülhessen. Az újonnan kijelölt útvonal egy kilátóponthoz vezet, ahová a repedés által meghatározott, arra merőlegesen álló bazaltszemcsés sáv irányít el.

A landmark a tájjal és a domborzati elemekkel, terepviszonyokkal harmonizál. Folytonosságát idézi meg a végtelennek tűnő tájnak – megközelíti a terepet, majd szépen eltart, lebegve az élő természeti felület felett. Egy egyszerűen gördülő ív, egy nagyvonalú szalag hajlik meg, és tart a szakadék felé. A következetesen megválasztott neutrális, de a környezetüktől elütő anyagok egy pontra vonják a figyelmet. 

Leereszkedni és felkapaszkodni.

A funkciók két határozott penge között kapnak helyet, akárcsak a természetes, forró fürdők a repedésekben kialakult barlangok partfalai között. A lemez alá bújó helyek és a látogatóközpont helyiségei a méretüknél és a téri szituációból adódóan láttatják a hierarchiát, helyi, műtárgyak közti viszonyait. A szabadon elszórt reflektív moduláris hengerek előregyártható szerkezet-rendszerekként épülnek, a funkcionális igények szerint változó magassággal. A helyiségek átlátható és átjárható világa meghagyja a figyelmet a fő attrakciónak, a tájnak, amire az útvonal végén a héj felé közeledve tekintünk.

Az épület alatt üzemi szintet gondoltunk kialakítani vasbeton dobozszerkezettel. A kitermelt bazaltmennyiség egésze vasbeton adalékanyagként és a közlekedők zúzott szemcsés sávjaiként hasznosul újra a helyszínen. A közművesítettség hiánya miatt és az önfenntarthatóság érdekében az épület teljesen autonóm módon működik: minden hő és elektromos energia, használat vízmennyiség a helyszínen kitermelhető és újrahasznosítható. 

Minden energiaforrás megújuló: a gépészeti rendszer és az épületen belüli hálózat egymást segítve tud üzemelni. A hőszivattyú, a geotermális kútból melléktermékként feltörő földgázüzemű generátor, a szennyvíztisztító berendezés terepszint feletti elhelyezése komoly koncepcionális és tájvédelmi kérdéseket vetne fel, így az épület alatt elkülönítve és elzárva, de karbantartható és ellenőrizhető módon közös épített aknába kerülnek. A csapadékvíz gyűjtése, és az ülepítés, valamint a tüzivíz és puffertartály külön helyiségekben kapnak helyet. Az épületben keletkező szennyvíz házon belül tisztítható és újrahasznosítható.

A program-hely-koncepció hármasának együttélése paradoxikus feszültséget szül: ugyan a beavatkozás és eszközkészlete leginkább a figyelemfelkeltés igényét szolgálja, a fenntartható kivitelezés és működőképesség, valamint az okozott „sebhelyek” begyógyítására irányuló szándék a megvalósítást validálja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar építészek nyerték az izlandi múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot

Magyar építészek nyerték az izlandi múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot

Az épület olyan, mintha a látogató nem egy múzeumba, hanem magába a tájba sétálna bele.

A skandináv mitológiát idézi az izlandi válogatott új arculata

A skandináv mitológiát idézi az izlandi válogatott új arculata

Elsőre kicsit zavarosnak tűnik, de nézzétek csak a képeket!

Megvannak a RELOAD pályázat győztesei

Megvannak a RELOAD pályázat győztesei

A hallgatók az Alföldi átmeneti szálló újragondolásáról ötleteltek.

Hirdetés