Félreeső, titkos, sziklás parton áll az aprócska ausztrál kabin.

Az érintetlen természet és az Eyre-félsziget rejtett csodái iránt érzett rajongásuk adja a teremtő ihletet az Eyre.Way két alaptójának, Amanda és Tim Hoggnak. Környezettudatos szemlélettel tervezett, fenntartható üzemeltetésű, apró luxuskabinjaik a bolygóért, a természetért, a szabadságért lelkesedők számára készülnek. Dél-Ausztrália ezen eldugott táján, „kívül a rendszeren”, a vadonban áll második kisméretű kabinjuk, a közelmúltban befejezett, bérelhető szállásként üzemelő Maldhi.
 

 

Az Eyre-félsziget déli partján, elsőosztályú kilátással, növényekkel sűrűn benőtt sziklafalon bújik meg a kis lak. A Maldhi aboriginal nyelven éjszakát, éjszakai égboltot jelent – a felhasznált színpaletta sötét, jó hangulatú tónusaival pedig hű is ehhez a névhez. A különféle textúrák és anyagok kontrasztos, de visszafogott világot teremtenek. A kabin fa szerkezetét fenntarthatósági szempontok figyelembevételével hőszigetelték. „Az építkezéshez környezetbarát anyagokat használtunk, építészünk pedig kiemelt figyelmet fordított a természetes hőszabályozás megtervezésére” – részletezi az Eyre.Way.

 

 

A Maldhi gazdagon üvegezett homlokzatának köszönhetik a lakók az öbölre néző, páratlan kilátást, amit akár a hatalmas franciaágyból is élvezhetnek. A téli, természetes fűtést a kabin északi oldalán sorakozó ablakok segítik, a nyári meleg ellen automata árnyékolók védenek. Hasonló, környezettudatos megfontolásból a csapadékot a közeli Port Lincolnban gyűjtik össze, majd a kabinba szállítják. A szürkevizet szintén fenntartható módon tárolják, és távolítják el a helyszínről. A vendégek csak egy bizonyos mennyiségű vizet használhatnak, ezen felül felárat szükséges fizetniük.

 

 

Mivel a Maldhi teljesen független a közműhálózattól, az energiaellátást napelemekkel oldották meg. „Annyira különleges az a tudat, hogy a lakhelyed a Nap látja el energiával. Azt reméljük, hogy a vendégeinket is inspirálják a Maldhi fenntarthatóságot támogató építészeti megoldásai” – folytatja Hogg. A természeti helyszínhez illeszkedik a kabin Jasper Colorbond homlokzata – ez a nyomott barna árnyalat számtalanszor visszaköszön a helyszínen lévő kövek, bokrok, ágak színvilágában. A természetes környezetet idézi meg az enteriőr anyag- és formavilága is.

 

 

„Nagyon fontos volt számunkra, hogy helyi munkaerőt alkalmazzunk. Az építész, a kivitelezők, a kereskedők és beszállítók egytől-egyig a környéken élő emberek. Sikerült elérnünk azt a célt, hogy a fenntarthatóság mindenhol, így a stílusban is megmutatkozzon. Az enteriőr kézműves és helyben készített elemei ezt a vágyat teljesítik a faanyagtól kezdve, a Blackwood társalgón át, a kézzel készített lámpákig” – összegzik a tervezők.

 

 

A természetes környezet, a városi közegből való kiszakadás, elszigetelődés és a fenntarthatóság igénye olyan természetes vágy lett napjaink társadalmában, amit ezek a világtól elzárt, kincseket rejtő, apró építmények tökéletesen kiszolgálnak. Biztató a tudat, hogy kizárólag természetes energiaforrások használatával, előrelátó tervezéssel, milyen teljes értékű, akár a luxust sem nélkülöző otthonok teremthetők – a hálózaton túl is.

 

 

Eyre.Way | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, Portlincoln

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Le a térképről

Le a térképről

Félreeső, titkos, sziklás parton áll az aprócska ausztrál kabin.

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

A nyertes épületpályázatok tükrözik a tehetséggondozás szellemiségét és harmonizálnak a városi környezettel.

A magyarok a Marson is lehetővé teszik a home office-t

A magyarok a Marson is lehetővé teszik a home office-t

A Hello Wood kabinháza a vörös bolygón.

Hirdetés