Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Tankovics Suzanne Mary a METU Építőművész mesterszak belsőépítész tervező specializációján szerzett diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

Diplomamunkám fő kutatási témája a tér érzelmi hatása volt. Olyan közegek megalkotását tanulmányoztam, amiben az ember, illetve az emberi érzelmek kerülnek előtérbe. A helyszínt és magát az épületet az űrbeli és csillagászati funkció alapján választottam ki.

A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Magyarország első, és mind a mai napig egyetlen űrkutatási céllal létrehozott intézménye. Az épület külső karakteres homlokzata eredeti jellegében megmaradt, egyedül a főbejárat tömbös formája esett át változtatáson.
 

 

Az épületen belül a szintek funkció alapján különülnek el egymástól: a pinceszinten és földszinten találhatóak a kulturális, míg az emeleten a tudományos terek. A földszint – egyben a fő tervezési terület – az épület csomópontja, mint érkezési tér zajos, nyüzsgő világot mutat be. Az egységes közösségi térhez kapcsolódva, a földszint két szárnyában az idelátogatók egyfajta szellemi utazás keretein belül testközelből ismerkedhetnek meg a szomszédos bolygókkal és az azokon túli galaxisokkal.

 

 

Tervem célja egy olyan épület megalkotása volt, mely egyfajta átjáróként jelenik meg a Föld és az űr között. Fontos volt olyan térélményeket kialakítani, melyben az ember tényleg úgy érezheti magát, mintha a csillagok és bolygók között barangolna.

 

 

Témavezető: Demeter Nóra
Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól: a kelenföldi lakóteleptől egy erdőmenti tánckolóniáig

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól: a kelenföldi lakóteleptől egy erdőmenti tánckolóniáig

A most bemutatott munkák középpontjában a lakhatás kérdései és a közterek rehabilitációja áll.

Mire jó 5000 db kerámia szigetelő?

Mire jó 5000 db kerámia szigetelő?

A GUBAHÁMORI elmagyarázza.

Hirdetés