A DVM group világelső lett az International Property Awards építészeti vizualizációs kategóriájában.

Az International Property Awards legjobb nemzetközi építészeti vizualizációs cégnek járó díját idén a DVM group ArchViz divíziója nyerte el. Az önálló divízióként alig egy éve működő csapat szolgáltatási palettája mára jelentősen túlmutat a klasszikus látványtervek készítésén. Vélhetően ebben is rejlik a titkuk, miszerint ilyen rövid időre visszanyúló történettel érdemeltek ki nemzetközi elismerést. Az ArchViz tevékenységéről és a díj mögött húzódó teljesítményről Massányi Tiborral, a DVM group ügyvezető partnerével és Meszes Csanáddal, a cég vizualizációs igazgatójával beszélgettünk.
 Hogy kontextusba tudjuk helyezni az International Property Awards díj jelentőségét a DVM group ArchViz divíziója számára, kérem, meséljenek a szakág tevékenységéről és egyéves történetéről!

Massányi Tibor: Egy építésziroda életében nagyon fontos, hogy vizualizáció révén is meg tudja mutatni azt a tervet, produktumot, amire megbízást kap. Így tehát ez a folyamat az ArchViz megalakulása előtt is jelen volt a DVM group életében. Mióta azonban létrejött ez a csapat, teljesen más minőségben, más művészeti értékkel valósul meg nálunk ez a tevékenység. Mindez akkor kezdett el komolyan fejlődni a szervezeten belül, amikor Csanád csatlakozott hozzánk, immár öt éve. Mára pedig önálló divízióvá nőtte ki magát a csapat. 


Ha jól értem, a látványtervek készítésénél komplexebb folyamatot kell elképzelnünk. 

Meszes Csanád: Ahogy Tibor is mondja, a látványtervezés mindig szükséges eleme volt annak, hogy a tervi anyagok üzenete azokhoz is eljusson, akik nem feltétlenül tudják olvasni a terveket vagy azok minden adatát, információját. Képek, videók, virtuális bejárások formájában nemcsak a laikus közönség számára válik könnyebben érthetővé, elképzelhetővé, hogy milyen épület jön majd létre, a vizualizáció a döntéshozók munkáját is nagyban támogatja. A szakágunk továbbá a DVM group tervezőcsapatának is jelentős támogatást nyújt, hiszen egy feldolgozott modelltér által olyan visszacsatolást tudunk adni, ami a tervi anyagból nem biztos, hogy egyértelműen kiolvasható. Ez a tervezők munkáját felgyorsíthatja, egyszerűsítheti. A tevékenységünk tehát kettős: egyrészt segítjük a tervezést, másrészt megmutatjuk a terv esszenciáját, esztétikáját, közérthetővé tesszük az építészeti tervet. 

MT: Hadd említsek egy konkrét példát a döntési mechanizmust segítő látványtervi folyamatról. A Szervita Square Building tervezésének menete többek között azért volt rendhagyó, mert a megbízó Horizon Development képviselői építészszakmai háttérrel is rendelkeznek, így nagyobb rálátásuk volt a tervezői munkára. Ennek ellenére megfogalmazódott bennük az igény, hogy például a homlokzat tervei bizonyos fázisokban látványterven is eléjük kerüljenek. 
 


Ha egy szakmailag képzett döntéshozói csoport is igényli a látványterveket, az nem vezethet ahhoz, hogy az építészeti tervek jelentősége hosszabb távon a háttérbe szorul? Ahogy megfigyelhető egy tendencia az írásos tartalmak terén, miszerint az egyre rövidebb és egyszerűbb szövegek felé fordulunk, nem történik meg hasonló a vizuális információk terén is?

MCS: A hasonlat a vizualizáció terén inkább úgy értelmezhető, hogy egy adott információt több nyelvre fordítunk le. Az épületekhez készülő tervanyag és dokumentáció egyre terjedelmesebb és összetettebb. Ezen adatok értelmezése mára több időt és energiát vesz igénybe, mint évekkel, évtizedekkel korábban. Ezért van szükség egy közérthetőbb csatornára. 

MT: Az elmúlt évszázadban annyi plusz információ került a tervekbe, amennyi esetenként már nehezen követhető. Természetesen az építőipar képviselőinek, akik létrehozzák és kivitelezik az épületeket, fontos, hogy megfelelően tudják olvasni és alkalmazni a tervekben megjelenő információkat, ami folyamatos tanulást és fejlődést igényel a részükről is. A döntéshozatal meggyorsításában azonban nagy támogatást nyújtanak a látványtervek. Ehhez fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tervezés mely pontjainál van szükség a látványtervezésre. 


Ahogy korábban említették, nagyon fiatal csapatként nyerték el az International Property Awards díját. Minek köszönhető, hogy ilyen hamar részesültek nemzetközi elismerésben?

MCS: Azt hiszem, a dolog esszenciája abban rejlik, hogy jól értjük a tervezőasztalon történő folyamatokat, és egyes projekteket teljes terjedelmükben, tehát a stratégiai definíciótól a használatba vételig végigkísérünk. Ennek köszönhetően tudunk igazán hiteles információt adni a projektről, illetve alaposabb rálátásunk van arra, hogy miben kell támogatnunk a partnereinket. Ritka, hogy a látványtervezők végigkísérjék egy projekt teljes életét, mi ebben élen járunk.
 


A szakmai elismerésen túl mit nyertek a díjjal?

MCS: Az evolúció oldaláról közelíteném meg a dolgot: egy fővel és nagy álmokkal indultunk, mára már nyolcan vagyunk és nem csak a csapat létszámát tekintve fejlődünk. A díj remek visszaigazolás számomra abban, hogy amit mi értéknek gondolunk, azt mások is értékelik. Minden alkotófolyamatba kell az üzemanyag, mi most kaptunk egy adag kerozint. 

MT: Én kicsit kintebb zoomolok, és a cég szempontjából tekintek a kérdésre. Szeretjük a szakmánkat, szeretünk alkotni, szeretünk minőségi, maradandó lenyomatot hagyni épített környezetünkön. Ez a díj azt reprezentálja, hogy bár Budapesten élünk és itt gyakoroljuk a szakmánkat, a világ bármely táján megtehetnénk ezt, mert olyan minőségben csináljuk, amit máshol is értékként kezelnek. A DVM group minden részlegével arra törekszünk, hogy maradandót alkossunk. 
 DVM group | Web | Facebook | Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóság és építészet harmadszor

Fenntarthatóság és építészet harmadszor

A sorozat záró eseményén a gazdasági megvalósíthatóságról és fejlesztési alternatívákról beszélgetnek.

Iroda másképp | KOSTAL

Iroda másképp | KOSTAL

A KOSTAL német multinacionális vállalat átadta új stratégiai központját Budapesten.

A közösségi lakhatás fenntarthatósága

A közösségi lakhatás fenntarthatósága

Folytatódik a „Fenntarthatóság és Építészet” című beszélgetéssorozat.

Hirdetés