A fenntartható utazás gondolata ihlette a Polestar fára épített kunyhóját.

A svéd Polestar csapatát eddig nem lenyűgöző építészeti munkásságáról ismerhettük, hanem nagy teljesítményű elektromos járműveiről. A vállalat most egy nagyobb ugrással az építészet világába merészkedett, és a finn Fiskars falu melletti erdőségben megvalósította Kristian Talvitie finn designer koncepcióját, a fára telepített minilakot. A 2021-es Polestar Design Contest kihívás nyertes pályázati darabja, a szőtt madárfészekre, vagy futurisztikus csészealjra emlékeztető házikó a KOJA (svéd „kunyhó”) nevet kapta.

 

 

Kristian Talvitie a fenntarthatóság és a haladás szellemében tervezte mikrolétesítményét, ami a Polestar designpályázatának első, teljes méretben életre hívott darabja lett. A KOJA „a fenntartható utazás újraértelmezése azáltal, hogy létezésével lecsökken az utazási vágy”, hiszen lakóit egyenesen a természetbe vezeti.

 

 

A minilakás környezettudatos szemlélettel készült, építői ennek megfelelően helyben megtermelt gyapjúval és faanyaggal dolgoztak. Az apró ház tiszteli természetes környezetét, ám egyúttal a svéd autógyártó designközpontú gondolkodását is szem előtt tartó, igazi kortárs (mű)alkotás. „A legtöbb tervező a designra a felhasználó szemszögéből tekint. Én azonban a környezet szempontjait is figyelembe veszem. Hiszem, hogy a terv és a megvalósítás helyszíne között szimbiózisnak kell létrejönnie” – vallja Kristian Talvitie.

 

 

A KOJA külön érdekessége, hogy bár szerkezete körbeölel egy fatörzset, ezzel mégsem tesz kárt a növényben. A „fészek” panorámás, üvegezett homlokzata lenyűgöző, buja erdei tájat tár a bent tartózkodók szeme elé. A lombkorona által megszűrt természetes napfény a tetőablakon át jut be a minimalista stílusú enteriőrbe.

 

 

A minilakhely végül a „House by an Architect” kiállításon, a Fiskars Village Art&Design Biennale (2022 szeptemberéig látogatható) részeként épült meg. „Lenyűgözőnek találtuk Kristian alapötletét és azt is, ahogyan a Polestar értékrendjét egy teljesen más környezetbe integrálta. Ez kulcsfontosságú számunkra, olyannyira, hogy a tervezett építményt meg is építettük” – méltatja a tervezőt a Polestar vezető designere, Maximilian Missoni. Kíváncsian várjuk, vajon a KOJA elérhető lesz-e a nagyközönség számára is. Érdekes elképzelni, hogy vendégként egyszer madarakként, ott fenn, a magasban ébredhetnénk...

 

 

Polestar Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, Hypebeast

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált épületeket!

Fatörzset ölelő finn kabin

Fatörzset ölelő finn kabin

A fenntartható utazás gondolata ihlette a Polestar fára épített kunyhóját.

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

A KÖZTI által tervezett stadion a hatodik magyar épület, amit idén jelöltek a rangos díjra.

Hirdetés