GfK: az építőanyag-kereskedelem 2017-ben is sikeres évet zárt. 2018-ban további, bár kisebb mértékű növekedés valószínűsíthető.

A tavalyi évben az építőanyag-kereskedések havi forgalma rendre 3-10 milliárd forinttal meghaladta a 2016. évi azonos hónapban regisztrált forgalmat – állítja a GfK építőanyag-kereskedői paneladataira alapozva. A piac összforgalma 24 százalékkal bővült részben az árak, részben pedig a volumennövekedés generálta forgalomnövekedés okán. A kiadott építési engedélyek száma és az Családi Otthonteremtő Program folytatása 2018-ban is pozitív kilátásokra enged következtetni.

Elmondhatjuk, hogy 2017-ben igazán beindult az építőipar. Az építőanyag-kereskedések értékforgalma közel 24 százalékkal növekedett, amihez hozzájárult részben az árak emelkedése, részben pedig egy volumennövekedés kiváltotta forgalomnövekedés is. A GfK építőanyag-kereskedés felmérésében közel 350 milliárdos forgalmat mért, amely megközelítőleg 75-80 százalékos pontossággal fedi a B2C és projektértékesítést, tehát becslései szerint nagyságrendileg 440 milliárd forint ment át ezen a csatornán. Emellett a barkácsáruházak lakásfelújításhoz* tartozó termékeinek összforgalma is közel 15 százalékos növekedést mutatott.Az építőanyag-kereskedések forgalmát havonta vizsgálva jól látszik, hogy 2016-hoz képest 2017-ben minden hónap forgalma 3-10 milliárd forinttal meghaladta a bázisösszeget. Kiugró időszakot március és május jelentett, amikor is az előző hónaphoz képest jelentősen megugrott a forgalom. Amíg 2016 szeptemberéig egy folyamatosan felfelé ívelő görbe látható a forgalomban, addig 2017-ben már érdekesebb a szezonalitás. Főként azt is figyelembe véve, hogy egy enyhe szeptemberi visszaesést követően a piaci forgalom még a júliusi szintre tudott visszatérni.

Továbbra is két nagy szegmens – a szerkezeti anyagok (vasbeton, fal, tető, kémény, nyílászárók) és az építési anyagok (hőszigetelés, burkolás, aljzatképzés, belső felület, illetve homlokzatképzés) – adja a forgalom közel hetven százalékát. Értékben legnagyobb növekedést a vasáru, illetve a hőszigetelő anyagok érték el.

„2018 izgalmas, kihívásokban gazdag év lesz. Az országgyűlési választások okán elképzelhető, hogy egyes projektek elindulása esetleg késik, az azonban már bizonyos, hogy az iparág számára fontos családi otthonteremtési program tovább folytatódik. A kiadott építési engedélyek számának alakulását elnézve pedig az építkezések száma idén sem fog csökkenni, ami további pozitívum az üzleti várakozásokat illetően” – állítja Sztupár Andrea, Head of Market Insights, GfK. „Mindezeket figyelembe véve mi a GfK-nál szintén az iparág teljesítményének további növekedését valószínűsítjük 2018-ban, hozzátéve ugyanakkor azt is, hogy nem biztos, hogy lesz olyan mértékű, mint az elmúlt évben” – fűzi hozzá a szakember.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A biztonságosabb közlekedésért

A biztonságosabb közlekedésért

Felsős diákok mobilitási biztonságérzetét vizsgálta a MOME Innovációs Központ

 Kutatóállomás a lombok között

Kutatóállomás a lombok között

Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

Így rendezi be otthonát egy átlag magyar

Így rendezi be otthonát egy átlag magyar

Az ágy és a kanapé okozza a legnagyobb fejfájást a vásárlóknak.

Hirdetés