Hirdetés

2025-re készülhet el, a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezi.

A felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti a Közép-európai Egyetem (CEU) új bécsi campusát. Otto Wagner építészeti öröksége egy nyitott társadalom szellemiségét hirdeti majd.

Az új CEU kampusz 4-es pavilonjának látványterve © KPF

A Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg ideiglenes helyen, Bécs 10. kerületében működik, amíg el nem készül az egykori Otto Wagner Spital helyén az új campusa. A tervek elkészítésére az egyetem nemzetközi tervpályázatot írt ki, amelynek most volt az eredményhirdetése. 

A CEU döntése szerint a felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti meg új campusát, amely várhatóan 2025-re készül el. A világszerte ismert építésziroda több európai, amerikai és ázsiai egyetemi campust tervezett már.

Ezekben a modern kommunikációs formákat ötvözik a nyitott térkoncepcióval, hogy ezzel is segítsék az interdiszciplináris oktatást és kutatást valamint az együttműködés legkülönbözőbb formáit. 

Egy tanterem látványterve © KPFEgy folyosó látványterve © KPF

A Bécs 14. kerületében található egykori Otto Wagner Spital pavilonjai és környezete most úgy újulnak meg, hogy egyszerre hordozzák a híres bécsi építész, Otto Wagner szellemiségét és a CEU – mint a nyitott társadalom szószólója – identitását. A felújítási munkák során a CEU szorosan együttműködik majd a műemlékvédelmi hatóságokkal, Bécs Városával és az érintett kerületekkel. Mivel az Otto Wagner Areal a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, a terület az építési munkák során mindvégig nyitva marad a lakosság előtt. 

Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, „a CEU a campus kialakításához olyan innovatív építészcsapatot keresett, amely képes megőrizni Otto Wagner egyedülálló építészeti vízióját, ugyanakkor meg tud felelni a jövő egyeteme kihívásainak”. A Kohn Pedersen Fox tervei minimálisan, pusztán a műemlékvédelem által megengedett mértékben érintik az 1910-ből származó épület állományát és a környék tájképét is változatlanul hagyják. A változtatások főleg a belső részeket érintik, hogy nyitott, a kommunikációt segítő tereket alakíthassanak ki és a természetes fénnyel a tanulást ösztönözzék. 

A CEU új kampuszának terve © KPF

A Kohn Pedersen Fox (KPF) tervezőcsapatát a KPF elnöke, James von Klemperer vezeti és az osztrák IC Építészirodával és a Palme Architects-szel működnek majd együtt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból

Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból

A fenti címmel nyílik online kiállítás a Tértár Műhely szervezésében.

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Műemlékvédelmi területen alakítanak ki a Duna-csatornán lebegő úszó „szigeteket” Bécsben.

Egy alkalmazás segítségével villamosról biciklire, onnan pedig akár közösségi autóba pattanhatunk Bécsben

Egy alkalmazás segítségével villamosról biciklire, onnan pedig akár közösségi autóba pattanhatunk Bécsben

A Wiener Linien ezen kívül egy kísérleti projekt keretében egyes megállókban többféle közösségi járműmegosztót is kihelyez.

Hirdetés