Hirdetés

Színes családi programok április 30-án az építészet jegyében.

Április 30-án több különböző helyszínen várják a kicsiket és nagyokat, hogy felfedezzék a bennük rejlő építészeket és városálmodókat! Vegyetek részt színes gyerekprogramokon a KÉK Bartók Béla úti irodájában, a Szent Gellért téren vagy a Finnagora központban, vagy látogassatok el a Nyitott stúdiók keretében különböző budapesti építészeti irodákba, úgy mint a monoSTUDIO, PÉTERFFY + DŐRY, Sporaarchitects, Archikon építésziroda, Tiba építész stúdió, Minusplus, vagy a Hetedik Műterem.
 IDEI MOTTÓ: IDŐUTAZÁS – városok régen, most és a jövőben

Avagy hogyan látjuk a várost? – ma, holnap, régen, a jövőben, kintről, bentről, gyerekszemmel, fentről, éjjel, másképp, gyengén, vagy akár más érzékszervekkel... Világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újra álmodja a városi tereket. Idén tavasszal a Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi Budapest építészeti gyerekfesztiválját:

Az ArchiKids VárosÁlmodók esemény során egyéni- és csoportfeladatokkal, küldetésekkel és játékokkal keresik a válaszokat és lehetőségeket a jövő generáció szerepének jelentőségére.

Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk továbbérzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat?


RÉSZLETES PROGRAM:

KÉK (Bartók Béla út 10-12.)
10-12 óra – Paperflake Construction: Papír konstrukciók készítése (6-12 éveseknek / Szabó Nelli-Augusztinyi Fruzsina)
10-13 óra – Tekergő // Hálózat: Útvonalak gyártása és bejárása drótok, gyöngyök segítségével (6-14 éveseknek / KÉK)
10-18 óra – Legocity: Magasházak és hidak (6 évtől / KÉK)
10-18 óra – PONT-FELHŐ: Magasház makett építés habvágással (8-14 éveseknek / KÉK - De Villa Ármin)
10-18 óra – Toronyváros - tervezd meg a városod (Családi / KÉK)
10-18 óra – Szobából városba - saját miniatűr szoba készítése, berendezése és városfal/torony építése (6-12 éveseknek / KÉK - Baksa Zsófia Magdolna)
10-18 óra – Filmvetítés (Családi / KÉK)
12-18 óra – Alternatív építőjáték: Építkezzünk asszociatív formákból (9-15 éveseknek / Varga Boglárka, Hennel Zsófi)
14-18 óra – Építsünk fel a jövő városát: Papírcsövekből és dobozokból készítünk bejárható tereket, labirintust (8-14 éveseknek / 2040_Budaörs - Gerzsenyi Judit és BVM - Kern Orsolya)
15-18 óra – Tekergő // Hálózat: Útvonalak földön, vízen, levegőben (6-14 éveseknek / KÉK)


Szent Gellért tér (a metró kijárat előtt)
11-13 óra – Karikastruktúrák 1:1-es építése - a kialakuló szerkezet bejárható, átjárható (10 évtől / BARTÓK VIZUÁLIS MŰHELY - Paál Zsófia)
12-14 óra – A város szövete: Fák közé feszített hálóba szőjük be a résztvevők alkotásait (Családi / KACS MŰHELY - Elek Ágnes, Nagy Anikó)
12-16 óra – Urbanity, a város, ahol te hozod a döntéseket! Társasjáték a városi életről (11 évtől) KULTÚRAKTÍV - Szilágyi-Nagy Anna, Borsos Levente, Mihály Regina, Rékasi Ákos)
15-16 óra – Egy titokzatos lény nyomában Lágymányoson: rövid felfedező séta (6-10 éveseknek / KULTÚRAKTÍV - Guba Anna / indulás: Szent Gellért tér, metró lejárattól)


FINNAGORA / Kelenhegyi út 16/A
10-12 óra – Derengő színes város: A homályból előbújó pirkadó város hangulatával, formáival, színeivel foglalkozunk, hatalmasra nagyított fény-festéseinkkel (6-12 éveseknek / GYÍK MŰHELY - Terbe Rita, Szentandrási Dóra, Karádi Zsófia)


NYITOTT STÚDIÓK AZ ARCHIKIDS FESZTIVÁLON – Az ArchiKids keretében idén neves építész stúdiókba is betekinthettek, izgalmas programokkal készültek Nektek!

RÉSZLETES PROGRAM:

10-12 óra – ÉGIGÉRŐ PASZULY – tésztából és pillecukorból – (6-10 éveseknek, max. 12 fő)
BIVAK + GUBAHÁMORI + RJZS / Pálma (1114 Vásárhelyi Pál u. 10. 2. em 3.) – A résztvevő gyerekek az Égigérő paszuly mesét megismerve, újrahallgatva készíthetik el az egekbe nyúló paszulyt, és a magasban található házat, saját képzeletükre bízva. Felhasznált anyagok: spagetti és makaróni tészta, pillecukor

10-12 óra – TÉRBEN LAKÓ TERECSKE – FONAL FORMÁLTA TEREK (10-13 éveseknek, max 10 fő)
monoSTUDIO (1114 Bp. Kemenes u 14.) – kerti, udvari foglalkozás, ahol a játék során megfigyelhetjük, hogyan lesz látható a tér a térben, hogy éled meg a térben élő terecske, hogyan formálható fonalszerű szőttes által a meglévő téri valóság. A kerti foglalkozás egyben kerti mulatság is – amennyiben az idő engedi. Rossz idő esetén az irodánkban lakó terecskével próbálunk kezdeni valamit

10-12 ÓRA – VIADUKTÉPÍTÉS (8-13 éveseknek, max 8 fő)
PÉTERFFY + DŐRY architects (1011 Budapest, Iskola u. 4.) – papírból készült zsaluzatra építünk apró agyagtéglákból hídmakettet. Hogy zsaluzat nélkül is megáll-e a híd a zárókő beemelése után? Megtudod, ha eljössz hozzánk egy közös építésre!

10-12 ÓRA – HŰTŐSZEKRÉNY VAGY TORONYHÁZ? (6-18 éveseknek, max 10 fő)
SPORAARCHITECTS (1114 Bartók Béla út 37.) – amikor a kicsi a nagy és a nagy a kicsi, a sok kevés és a kevesebb több….játék a léptékkel, várossal/ makettozás, városépítés polisztirolból

10- 12 ÓRA – SZÍNEK – FORMÁK – ÉTELEK (7-12 éveseknek, max 25-30 fő)
ARCHIKON ÉPÍTÉSZIRODA (1114 Bartók Béla út 61. Fszt 4-6.)
SZÍNEK: ablakdíszítés színes „üveggel”: karton ablakok „üvegezése” színes pausz papírral - FORMÁK: városépítés: különböző háztípusok elkészítése kartonból - ÉTELEK: városépítéshez kapcsolódóan fák, bokrok, virágok, utcai bútorok építése gumicukorból, spagettiből, kölesgolyóból, ropiból

11-16 ÓRA – ÉPÍTSÜNK INDIÁN TIPIT! (4-99 éveseknek, max 30 fő)
TIBA ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ (1118 Bartoniek Géza lépcső 2.) – Fiatal képzőművész páros Karácsony Anna – textil/ruhatervező & Koczka Kristóf – tárgy és formatervező vezetésével a gyerekekkel és szülőkkel közösen felépítünk egy használható és működőképes indián tipit irodánk kertjében. VR épületbejárás és festés – A hozzánk látogató érdeklődők kipróbálhatják a belsőépítészeti színtervezést VR szemüvegen keresztül, és, hogy milyen egy családi házban barangolni a virtuális valóságban, vagy kipróbálhatod milyen a 3D festés. Mindig is saját homlokzatra vágytál? Most elkészítheted!Újrahasznosított elemeket felhasználva, a gyerekek egyedi, egymással összeilleszthető homlokzati részleteket alkothatnak, amit a program után hazavihetnek. A nap folyamán a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógusai is érdekes programokkal készülnek: Készíts saját indiántetoválást! Neked mik az indián tulajdonságaid? Nagy varázsló, harcos vagy törzsfőnök lennél? A résztvevők elkészíthetik a saját indián tetoválásukat, ezen kívül kitölthetik vagy hazavihetik a PIM interaktív történetalkotó feladatlapját, melynek segítségével egy indiánkalandot írhatnak és elnyerhetik saját indián (művész)nevüket.

13-15 ÓRA – 1D-2D-3D HOGYAN LESZ A VONALBÓL TÉR? (10-15 éveseknek, max 10 fő)
MINUSPLUS (Budapest, Orlay u. 4, 1114) – Formákat rajzolunk, amikből aztán lézervágó és rétegelt lemez segítségével építőelemeket készítünk. Szétszedjük, összerakjuk, építkezünk. 2-3 fős csapatokban fogunk dolgozni, a gyerekekkel és kollégáinkkal. Az elkészült építőelemeket haza is lehet vinni.

14-16 ÓRA - MESTERKÉP (8-12 éveseknek, max 10 fő)
HETEDIK MŰTEREM (1111 Bertalan Lajos u. 19.) – a gyerekek meserészletek alapján egy nagy közös térképet készítenek a helyszínek ábrázolásával, majd a rajzok alapján színes karton makettek formájában elevenítik meg a mese tereit
 

További infók az esemény Facebook-oldalán!

 

Fejléckép / az esemény arculata: Ghyczy Dia
Forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kékeszöld tájépítészeti parádé négy tételben

Kékeszöld tájépítészeti parádé négy tételben

Három izgalmasnak ígérkező  zöld beszélgetés a KÉKben, ráadásként pedig egy képeskönyv - mindez a Garten Stúdiótól.

Mindjárt nyit a Nyitva!

Mindjárt nyit a Nyitva!

November 5-én kezdődik a Nyitva! Fesztivál Erzsébetvárosban!

Százéves házak és gyereképítészek a Bartókon

Százéves házak és gyereképítészek a Bartókon

Archikids VárosÁlmodók és Budapest100 különkiadás a Budapesti Őszi Fesztivál-Ablak a Bartókra keretében.

Hirdetés