Hirdetés

Híd a Moldván

Európai megoldások a szomszédban

A prágai önkormányzat megrendelésére gyalogos híd épült a Moldván. A nemzetközi pályázatot Prága Főváros Tervezési és Fejlesztési Intézete írta ki, a győztes munkát az Atelier Bridge Structures és a Blank Architekti konzorciuma jegyzi. Képesszénk az OCTOGON magazin 187-es (2023/7-es) lapszámából.


Könnyű lenne most beleállni abba a narratívába, amely a meg nem valósult budapesti gyalogoshidat történetét sorolná fel taxatíve, amihez a legkiválóbb hazai építészeink adták a nevüket, de valami súlyos rezignáció fékezi a lendületünket. Mi főzzünk abból, amink van. Ha a személygépkocsik státusa végre nem érne többet, mint a gyalogosoké vagy a kerékpárosoké, akkor talán újra elő lehetne venni a Lánchíd végleges humanizálását. Ennek következményei beláthatóak, elég csak példaként említeni a Szabadság híd évi egyszeri felszabadítását.

Addig marad Prága.
 

Építészet: PETR TEJ, MAREK BLANK, JAN MOUREK – ATELIER BRIDGE STRUCTURES | BLANK ARCHITEKTI

Az OCTOGON magazin legújabb, 187-es (2023/7-es) lapszámában sok egyéb mellett a BORD Építész Stúdió tervezte BudaPrés épületről, az Országos Széchényi Könyvtár új Archivális Raktáráról (TSPC Kft., Tectum-Art Studio), a Krizsán András DLA által jegyzett piliscsabai új evangélikus templomról és a Margit körúti HomeWork, lakó- és iroda-komplexumról is olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/7 187. lapszám - Octogon

 

További fotók a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fibonacci idill

Fibonacci idill

Borterasz Prágában.

Külvárosi romantika

Külvárosi romantika

Századelős villa újjászületése Prágában.

Villamossal a jövőbe

Villamossal a jövőbe

Parametrikus design Prágában.

Hirdetés