Hirdetés

Elstartol Buda nagyszabású kampuszfejlesztése

Három emelet magasságban vezet majd a futópálya a Testnevelési Egyetemen.

Buda szívében, az Alkotás utca - Győri út - Kiss János altábornagy utcák ölelésében indul a főváros legnagyobb kampuszfejlesztése: a Testnevelési Egyetem területe több ütemben, újabb 78.000 négyzetméteren épül és újul meg, hogy néhány éven belül egy komplex, innovatív és zöld városrésszé válhasson. A generáltervező TSPC Kft. szakemberei a 9000 négyzetméteres tetőteraszra is terveztek egyetemi sportpályákat: Budapest legnagyobb tetőteraszán 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, lugas, valamint egy kávézóterasz található majd.

„A megrendelő Testnevelési Egyetem célja a kampuszfejlesztéssel a lehető legmodernebb körülményeket biztosítani a jövő sportolóinak” – mondja Kádár Mihály, a TSPC Csoport tulajdonos-ügyvezetője. „A mi feladatunk ebben a projektben az, hogy a magyar sportoktatás hagyományait a tervezés modern megoldásaival ötvözzük. Olyan élhető, átsétálható, lélegező egyetemi városrészt képzeltünk el, amely a sportszakmának különleges megoldásokat mutat, a környéken élőket pedig egy friss, elérhető városrésszel gazdagítja.”

Az innovatív szemléletéről ismert TSPC Kft. a megrendelő karakteréből adódó fegyelmezettséget és a funkciók által meghatározott komoly szakmai elvárásokat modern szemlélettel ötvözte. A kampusz nemcsak az oktatás helyszíne, hanem kreatív, 21. századi élettér kíván lenni: nyitott, nagyméretű közösségi terei maradásra biztatják az egyetemistákat és a betérőket is. A tervező fontosnak tartja az elsődleges használó Z-generáció igényeit is: a tető igazi rooftop-életérzéssel és lazán szerveződő közösségi terekkel várja a diákokat. Az innovatív megoldások mellett fontos az öröklött értékek gondozása is: a fejlesztési területen található, Hauszmann Alajos által tervezett, 1884- ben elkészült főépület és az azt körülvevő történeti kert nemcsak megőrzésre, de továbbgondolásra került.

„A tervezés elejétől kezdve nagyon fontosnak tartottuk, hogy az épületek a lehető legjobban illeszkedjenek a meglévő értékekhez és a városszövethez, a környező iroda és lakóházak léptékéhez. Így egy olyan beépítést terveztünk, ami a történeti kerteket vizuálisan elválasztja az utcai közlekedéstől, de bizonyos stratégiai pontokon nemcsak belátást, hanem bejárást is biztosít a területre – ezzel létrehozva a belső kertek intimitását.” – mondja Szántó Csilla, a TSPC projektvezető építésze. „A tervezés két évvel ezelőtt kezdődött, nagy lendülettel és egyre bővülő létszámmal álltunk neki a nem kis kihívást tartogató feladatnak. A feladat komplexitására jellemző, hogy a tervezési területen több épületben mintegy 20 sportág oktatásra alkalmas tereit kellett elhelyeznünk, illetve a legnagyobb, Alkotás utcai épületegyüttesben bonyolult funkcionális rendben kapcsolódnak össze mindezek egy 4 csillagos sporthotellel.” – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezési igazgatója, a Testnevelési Egyetem-projekt felelős tervezője. A projekt már a tervezési szakaszban is a szakmában kiemelkedő léptékű, több, mint 150 fős csapat szakértelmét és innovatív ötleteit ötvözi.


Érdekességek a projektről


Nyitottság

Az Alkotás utcában sétálva az uszodatérbe és az atlétikacsarnokba is beleshet az utca embere: a campusokra jellemző nyitottság elvét sugallja ez a transzparencia.

Edzés versenyhű körülmények között

A készülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésének, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.

Zárt atlétikai csarnok futókörrel

Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas zárt atlétikai csarnoka, amely a 200 méteres futókört is az épületen belül valósítja meg.

Vertikális kert

A Hauszmann-épület védett, történeti kertjét az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le. A TSPC tervezői egy különleges megoldással, vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan „folytatni” a különleges örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezői és speciális szaktervezői segítséggel futtatják be zöld fallá. (Szintén a TSPC Kft. munkája a Millenáris Széllkapu parkban most épülő, 350 tonnás acélvázon nyugvó vertikális kert tervezése.)Egymásra épülő sportterek

Különleges megoldás és komoly szakmai kihívás a sportpályák elhelyezése a tornacsarnok épületében: a három emeleten különböző funkciójú terek épülnek egymásra. A tornacsarnok fölött a két szinten a küzdősportok termei (karate, judo, birkózás és ökölvívás) találhatók.

Valami régi, valami új

A Tornacsarnok homlokzatában egy igazi építészeti érdekesség jelenik meg: a Kiss János altábornagy utca helyi védettséget élvező épületének tégla architektúráját őrzi majd az új koncepció. Ez a védett homlokzat megtartásra kerül és mögötte végigfut majd az új épülettömb.

Transzparencianövelés

Az épületet finombeton homlokzatburkolat öleli. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemi is vannak, a perforáció is minél nyitottabbá és átláthatóbbá teszi a kampuszt, transzparenciát növelő héjként fut végig az épületen. A transzparenciát biztosító burkolat az Alkotás utcai homlokzaton a legtöbb áttörést tartalmazó, majd a Győri út felé egyre jobban bezár.

Szigorú szerkesztettség

Az építész tervezési feladatok során a TSPC Kft. szakemberei folyamatosan fókuszban tartották a Testnevelési Egyetem alapelveit, melyet a „Szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts!” szlogenben fogalmaznak meg. A szigorú szerkesztettség, a legmagasabb minőségi elvárásoknak való megfelelés és a sportéletben elengedhetetlen fegyelem és rend építészeti sarokpontjai a tervnek.

Szakértelem

Már a tervezési szakaszban több, mint 150 szakember és csapataik segítették a magas szintű szakmai munkát. Komoly szakmai kihívást jelentett például a hatalmas fesztávú csarnokok tetején elhelyezett sportfunkciók helyének kialakítása és tartószerkezeti tervezési munka, melyben eddig nem látott megoldásokat szállít a TSPC. Érdekességként említhető például a hatalmas tetőterasz sportpályáinak dinamikus terhelhetőségi vizsgálata, hiszen egy ekkora épületnél nagyon figyelni kell az együtt mozgásokra: ki gondolná, hogy tiltólistán van például a 30 fős aerobic óra.


Testnevelési Egyetem új Kampusza II. ütem megvalósítása,  Atlétika csarnok, Uszoda, Sporthotel és Tornacsarnok épületegyüttese

Tervezés éve: 2017-2019

Megbízó: Testnevelési Egyetem
Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős Építész Tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia TSPC Kft.
Építész munkatársak: Szántó Csilla, Farkas-Miklós Imola TSPC Kft. Bach Péter, Bánhegyi Zsolt Formiconcept
Tartószerkezeti Tervező: Fejér Szabolcs, Leipold Kolos TSPC Kft. Janik Ottó Janik Mérnökiroda
Tájépítészeti Tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella Kertművek Kft.
Épületgépészeti Tervező: Vörös Tamás Perfect-Plan Kft.
Épületvillamossági Tervező: Kapitor György Zone-Plan Kft.
Medencegépész Tervező: Eördögh Zsolt Mecsekterv Kft.
Külső Közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
BIM: Dudás Bence DudáStúdió Kft.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

A Geometria Irodaház és a Sauflon Innovációs Központ is szerepel a német kiadványban. 

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Advance Tower új épületrészét várhatóan 2019 második felében adják át. 

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

A White Star Real Estate, park22 néven új üzleti park építésébe kezd a Campona tőszomszédságában.

Nincs találat!

Hirdetés