Nagyszerű és hihetetlenül hasznos is egy felületen látni a kelet-közép-európai régiót.

A BME Építészmérnöki Kar​ ​Középülettervezési Tanszéke​ elindított egy regionális közösségi építészeti kezdeményezés​t, a PACE-t (Public Architecture in East-Central Europe). A Közösségi Építészeti Alkotások Kelet-Közép-Európai Regionális Gyűjteménye célja a régióbeli minőségi építészet reprezentációja és népszerűsítése, a szakmai párbeszéd elősegítése a régióban és az épített környezetről való tudás horizontjának bővítése.

A kiemelkedő minőségű, közösségi funkciókat szolgáló épületeket bemutató honlap első körben kilenc ország​ – Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – ​elmúlt öt év alatt megvalósult projektjeiből​ válogat.

A gyűjtemény ​három kategóriában​ mutat be megépült alkotásokat a kilenc partnerország felkért szakmai biztosainak javaslatai alapján, akik országuk kiváló építészei vagy építészetteoretikusai. A gyűjtemény kategóriái a közösségi építészet meghatározó területeit képviselik, amelyek a Középülettervezési Tanszék által gondozott kutatási témák is egyben:

1. Emlékezet és építészet​ – műemlék rekonstrukciók, műemlék épületek kortárs bővítései, emlékművek, amelyek mind egy közösség emlékezetének, identitásának fenntartásában játszanak kiemelkedő szerepet.
2. Fenntartható közösségek​ – szociálisan hátrányos helyzetű és/vagy kisebbségi csoportok számára közösségi részvétellel, építéssel és tervezéssel létrejött projektek.
3. Innovatív közösségi terek​ – új és újraértelmezett középület-funkciók, a közösségi terek kialakításának és használatának új mintázatai.

Az alapvetően angol nyelvű, de magyar nyelven is elérhető PACE gyűjteménye ezáltal évről évre 27 új, megvalósult projekttel bővül​ és válik egyre gazdagabbá, informatívabbá, értékesebbé.

A „Közösségi építészeti alkotások regionális gyűjteménye és lektorált fórumának magyar-angol nyelvű webes felületén történő megjelentetése” projekt a Lechner Tudásközpont támogatásával jött létre.

Szlovákiából ​Andrea Bacová​ PhD​, a Szlovák Műszaki Egyetem Lakóépület-tervezési Intézetének tanszékvezető docense, és az ARCH Magazin főszerkesztője,​ Szlovéniából ​Uroš Rustja​, a ljubljanai Void építész stúdió társalapítója és a Ljubljanai Egyetem Építészeti Karának tanársegédje​, Csehországból​ ​Prof. Petr Kratochvíl PhD, CSc​, ​a prágai Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Karának professzora és a Cseh Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének tagja​, Ukrajnából ​Oleg Drozdov​, ​Ukrajna első építészeti magániskolájának, a Kharkiv Építészeti Iskolának az alapítója​, Magyarországról ​Kalmár László​ ​Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Lengyelországból ​Anna Cymer​ építészettörténész és díjazott építészeti szakíró, Horvátországból​ ​Tamara Bjažić Klarin​ ​PhD, a zágrábi Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa és a Horvát Építész Szövetség elnökhelyettese, és ​Boris Dundović​, ​a zágrábi Művészettörténeti Intézet szakmai munkatársa, Romániából ​Ș​tefan Ghenciulescu​ ​PhD egyetemi docens (Ion Mincu University of Architecture and Urbanism, Bukarest), a Zeppelin magazin főszerkesztője, és Szerbiából ​Grozdana Šišović​ ​PhD, a Belgrádi Egyetem Építészmérnöki Karának docense vállalták, hogy a Középülettervezési Tanszék felkérésének eleget tesznek és részt vesznek az együttműködésben ajánlásaikkal.

További információért és a legfrissebb hírekért kövesd a ​PACE Facebook oldalát​ és weboldalát​, de érdemes böngészned a BME Középülettervezési Tanszék honlapját, illetve a BME Középülettervezési Tanszék Facebook-oldalát is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Melyik családi házat választanád? Melyik középület a kedvenced?

Melyik családi házat választanád? Melyik középület a kedvenced?

Az „Év háza” pályázóit szemlézi a közönség 2023-ban is

Csodák Kertje

Csodák Kertje

A BME hallgatóinak pályázatát várja Újbuda

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

Interjú Gedeon Tekla építésszel, a Fuzzy Earth kreatív praxis társalapítójával.

Hirdetés