Hirdetés

Az Ybl-díjas építész 85 éves volt. 

Életének 85. évében elhunyt Rimanóczy Jenő Ybl-díjas, Budapestért díjas, az MMA Építőművészeti Tagozat díjával kitüntetett építész, a magyar építészet egyik meghatározó alakja, a Rimanóczy-építészdinasztia utolsó szakmagyakorló tagja. Ő volt az, akinek a magyar építészet az első 50 wikipedia szócikket köszönheti.

Óbudai kísérleti lakótelep, 1961.Törökvész úti óvoda és bölcsöde, 1978.

Egyetemi évei előtt három évig a Közlekedésüzemi Épülettervező Vállalatnál mint rajzoló helyezkedett el, később segédtervezői tevékenységet végzett. 1953–1958 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építőművész szakát végezte el. Egyetemi évei alatt a LAKÓTERV-ben is dolgozott. Az egyetem elvégzése után, diplomaterve alapján felvették a Magyar Építőművészek Szövetségének Mesteriskolájára (mestere dr. Szendrői Jenő volt). Így került az Ipari Épülettervező Vállalathoz, ahol 1958–1978-ig dolgozott, tervezői, osztályvezetői, majd irodavezető-főmérnöki beosztásban. Az IPARTERV-ben számos tervezési munkában vett részt. 1963-ban kormánykitüntetésben – Munka érdemérem – részesült a VERTESZ irodaház tervezéséért. 1966-ban az Ybl Miklós-díj II. fokozatával tüntették ki a Nyírségi Mezőgazdasági Kutatóintézet új telephelyének tervezéséért.

1978. április 1-jével kinevezték az Általános Épülettervező Vállalat műszaki-igazgatóhelyettesévé (egyben főépítész is volt), ahol 1989-ig dolgozott, amikor saját kérésére nyugdíjba ment. Főmérnöksége alatt sok tehetséges építész kezdte meg az AÉTV-ben pályafutását, többek között Ferkai András, Magyari Éva, Cságoly Ferenc és Turányi Gábor.

Nyugdíjazása után 1989–1998 között az ATLANT Épülettervező Kft.-nél mint külső munkatárs számos tervezési munkában vett részt, ebből több terv meg is valósult. Szakmai pályafutása alatt több mint ötven pályázaton vett részt, nagyrészt eredményesen.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

A divattervező halálát a koronavírus okozta.

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat is tervezett világszerte.

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat.

Hirdetés