A szakma képviselői tiltakoznak. 

Az Egyesült Királyság kormánya a napokban bejelentette, hogy egy új rendelet értelmében a jövőben egyes földterületeken automatikusan megkaphatnák az építészeti-műszaki tervezési engedélyeket a fejlesztők. A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) aggódik, szerintük ugyanis ez a dereguláció rossz minőségű épületekhez fog vezetni. 

A kormány azzal érvel, hogy szükségessé vált az elavult tervezési-engedélyezési rendszer radikális megváltoztatása, így első lépésként a földterületeket három kategóriába sorolják. Ezek közül a "védelem alatt álló" és "megújulásra szoruló" területekre továbbra is érvényes lenne a fennálló szabályozás, ellenben a „növekedési célokat szolgáló", be nem épített telkeken automatikusan engedélyeznék a fejlesztést, amely a beruházók számára azt jelentené, hogy

az építési hatóság engedélye nélkül is belevághatnának az építkezésbe. A dereguláció jellemzően a lakások, kórházak, iskolák és irodák építésére kijelölt területeket érintené.


A kormány szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi szabályozás nehézkes, az állami bürokrácia túlzottan visszafogja az építkezéseket. Az egyszerűbb, gyorsabb, emberközpontúbb rendszer mindenkinek érdeke, a gazdaságnak legalább annyira, mint az új otthonra váróknak.  

A RIBA azonban teljesen máshogy látja a helyzetet, szerintük ugyanis az új javaslat egyértelműen alacsonyabb színvonalú házak építéséhez fog vezetni, amelynek egyetlen haszonélvezői a befektetők lesznek, a lakosok érdekei viszont kevésbé fognak számítani. Szerintük a nagy csinnadrattával felkonferált engedélyezési reformmal éppen az ellenkezőjét érnék el, mint amit szeretnének: nem lesznek olcsóbbak az épületek, nem vezetne fenntarthatóbb, környezettudatosabb ingatlanokhoz, és a lakhatási válságot sem oldaná meg. A RIBA ezért a terv azonnali felülvizsgálatát kéri a kormánytól, amely az elkövetkezendő hetekben dolgozza ki a részleteket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

 Hétfőn indult az Építő-5 program

Hétfőn indult az Építő-5 program

 Enyhítve a koronavírus-járvány negatív hatásait, ez idén 10 milliárd forintot jelent.

Virtuális konferencia a házépítésről és házfelújításról

Virtuális konferencia a házépítésről és házfelújításról

Az Építem az Otthonom keretében a résztvevők az építkezés során felmerülő legfontosabb kérdésekre kaphatnak válaszokat. 

Hirdetés