Hirdetés

A cél az elefántok és az emberek évszázadok óta fennálló szimbiózisának védelme.

Hirdetés

A Boonserm Premthada építész vezette Bangkok Project Studio Thaiföld Szurin tartományában tervezett korábban egy elefántmúzeumot, amelyhez most egy többfunkciós udvart is csatolt azzal a céllal, hogy élőhelyet biztosítson az elefántoknak és kulturális helyszínt a kui közösségnek. A kulturális teret emberek és elefántok egyaránt látogathatják, az ötlet pedig a kui emberek hagyományos létformájából fakad, amelyben a családok egy fedél alatt élnek az elefántokkal. 

Az elefántoknak különleges státusza van Thaiföldön, amellett, hogy nagy tiszteletben tartják az állatokat és élőhelyeiket, családtagként, nem pedig háziállatként vagy munkaerőként kezelik őket.

A kötelék talán a kui emberek közösségében a legerősebb, évszázadok óta elválaszthatatlan egységben él együtt ember és elefánt, gyakran egy fedél alatt.

Az idilli állapot azonban megtörni látszik, ugyanis az elmúlt 50 évben az erdők nagy részét kivágták, miközben az emberek és elefántok élelmezésüket tekintve a buja növényzetre támaszkodhattak. A pusztító tevékenység élelmiszerhiányhoz vezetett és erre rájött még a régióban jellemző rendkívüli aszály is. Az elefántok egy részét elhurcolták, hogy aztán kiképezzék őket a turisták szórakoztatására.

Ennek az áldatlan állapotnak szeretett volna véget vetni a szurini önkormányzat által indított "Elephant world" projekt, amely nemcsak az elefántok védelméről szól, de a kui népcsoport felemeléséről is. Az akcióterv részeként kezdett hozzá az elefántmúzeum megtervezéséhez a Bangkok Project Studio. A múzeum a területen élők és az elefántok kapcsolatát mutatja be, de beszámol azokról a keresetlen állapotokról is, amelyek az együttélést veszélyeztetik.

A projekt másik eleme a „kulturális udvar", amelynek egy részét egy rácsos, fából készült tető fedi, alatta egy 800 fő befogadására alkalmas nézőtérrel. A középső, nyitott tér kulturális események és vallási szertartások helyszíne lesz, egyben pedig az elefántok otthona is. A területen élő mintegy 200 elefánt számára ástak egy nagy, a csapadékvíz összegyűjtésére szolgáló  medencét, az így felszínre kerülő földmennyiséget pedig bazalttal elegyítették és hat nagyobb kupacot formáztak belőlük.

A különböző méretű halmok a létesítmény mellett arra is alkalmasak, hogy az elefántok meghempergőzzenek bennük, ha szeretnék lehűteni a testüket vagy megvédeni magukat a rovaroktól.


A tér körül elültettek 42 fát, amelyek egyfelől árnyékot, másfelől táplálékot nyújt majd az elefántok számára. A növények gondozása a kui közösség feladata lesz, amelynek tagjai az építésziroda reményei szerint újraéleszthetik a kipusztított erdőket, és hosszú távon esélyt kapnak arra, hogy úgy éljenek harmóniában, mint egykoron.

Forrás: ArchDaily




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az USA olimpiai és paralimpiai múzeumát

Átadták az USA olimpiai és paralimpiai múzeumát

A Diller Scofidio + Renfro tervezte épület a világ leghozzáférhetőbb múzeuma lett.

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

És egy olyan könyvtárt, ami színházzá alakítható.

A múzeum, ahová kiállítási tárgyakkal érkezünk

A múzeum, ahová kiállítási tárgyakkal érkezünk

Az új Közlekedési Múzeum épületére kiírt nemzetközi tervpályázat nyertes pályaműve.

Hirdetés