Építészek az építészeti fotóról

Augusztusi sorozatainkban az építészeti fotó áll a fókuszban. Megvizsgáljuk a fotósok oldaláról, és szeretnénk az építészek véleményét is hallani. Arra kértük őket, hogy dacára a tomboló nyárnak, válasszanak ki egy (két) nekik kedves képet valamelyik nekik kedves házról, akár saját, akár idegen kéz munkája, professzionális fotó vagy személyes felvétel, és írják meg nekünk: miért tartják jónak, mitől jó az építészeti fotó. Íme Fernezelyi Gergely véleménye.

 

Fernezelyi Gergely Ybl-díjas építész az egyik alapítója az FBIS Architects építészirodának, amelynek munkái az OCTOGON oldalának állandó szereplői. Főként lakóépületek jellemzik az utóbbi időben az iroda portfolióját, köztük a különleges Széchenyi hegyi villával, amely a Piranesi díjra is pályázott, az elegáns, manírok nélkül megfogalmazott Kapás utcai társasházzal, de az irodaház műfaja sem hiányzik a stúdió palettájáról, ahogy azt a Major Udvar modern építészeti iránti érzékenységgel megoldott bővítése bizonyítja. Elsősorban a nagyvárosi közegben mozognak otthonosan, nem véletlen talán, hogy választott képük is egy budapesti foghíjbeépítés összefüggéseit mutatja meg. 

 

 A Baross téri hotelépület kialakítása a hamburgi PBP és a budapesti FBIS építész stúdiók közreműködésével valósult meg. Fotó: Tóth Ádám

Az építészeti tervezés egyik fő szempontja mindig az, hogy a leendő épület a környezetébe szervesen illeszkedjen. Városi helyszín esetén ez a környezet egyaránt jelenti az épített környezetet, és azt a miliőt is, amit a város lakói, használói alakítanak ki. Ezért úgy véljük, egy épület fényképezése során legalább annyira fontos a környezetét bemutatni, mint magát az épületet. Így tárulhat teljes egészében a szemlélő elé az a kép, amelyet a tervező megálmodott.

 

FBIS Architects | Web | Facebook | Instagram 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy (-két?, sok?) kép | Csongrádi János

Egy (-két?, sok?) kép | Csongrádi János

Építészek az építészeti fotóról

Egy (két) kép | Bársony István

Egy (két) kép | Bársony István

Építészek az építészeti fotóról

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Jaksa Bálint

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Jaksa Bálint

Új perspektívák, kooperáció az építészekkel...

Hirdetés