A kaliforniai Union Flats lakóparkban a napkollektorok és a közösségi interakciók egyaránt fontosak.

Az előregyártott elemekből történő építkezés és az energiahatékonyság kéz a kézben jár a Union Flats épületében, amely Észak-Kaliforniában az egyik legnagyobb olyan moduláris ház fejlesztés, amely már nemcsak terv szintjén létezik, hanem be is fejezték. A David Baker Architects tervezte házat 2018 augusztusában adták át, a napkollektoros rendszere LEED Platinum tanúsítvánnyal rendelkezik, és kialakításában fontos szerepet játszott a közösségi interakciók erősítése.

Fotók: Bruce Damonte

Moduláris lakások körülvéve zöld felületekkel, padokkal, sétányokkal - mindez 27 000 négyzetméteren.

A Union Flats 243 modern bérlakást és irodát tartalmaz, a ház csak egy része egy nagyszabású fejlesztési tervnek, magába foglalja a szomszédjában lévő Station Center Family Housing komplexumot is, amelyet szintén a DBA tervezett még 2012-ben. A projekt sikerességén felbuzdulva már tervezik a következő ütemet. Mindkét komplexum széles járdákkal, teraszokkal, parkosított sétányokkal büszkélkedhet, amelyek közül a legelső koránt sem evidens Amerikában. A közösségi érzetet és összetartozást erősíti egy nagy központi udvar, amelyben van egy medence, zöld tetővel ellátott pavilonok, co-working területek, bérelhető irodák, de még kutyamosó is.

Fotók: Bruce Damonte

A Union Flats nagyszerűsége a moduláris kivitelezésben érhető tetten: az épületet moduláris alapra állították, melyet Kaliforniában készítettek el, míg a szerkezetet többi elemét Idahóban gyártották le. 

A LEED épületminősítési rendszert 1998-ban hozták létre Amerikában, ennek megfelelően a helyi szabványokból indul ki. Ahogy a többi minősítési rendszernél, itt is különböző kategóriákban gyűlnek a pontok (energia- és vízhasználat, az építőanyagok forrása és felhasználása, a projekt környezetének minősége, fenntarthatósága, stb.), majd az épületet besorolják a négy nagy kategória (Certified, Silver, Gold, Platinum) egyikébe. A LEED-et új és használt épületre is alkalmazhatják, az újak esetében értelemszerűen komoly marketingértékkel bír, ha a két felső kategória egyikébe kerül az épület.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a világ legfenntarthatóbb pincészete

Elkészült a világ legfenntarthatóbb pincészete

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Egész lakóközösség épült LEED Platinum minősítésű modulházakból

Egész lakóközösség épült LEED Platinum minősítésű modulházakból

A kaliforniai Union Flats lakóparkban a napkollektorok és a közösségi interakciók egyaránt fontosak.

Fényárban úszva

Fényárban úszva

Decemberi témánk a fény.

Hirdetés