Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Acél, üveg és fény – ezek az ukrán tervező építészeti eszközei. Az erdő mélyére rejtőző háromszintes villa igazi menedéket nyújt a civilizáció nyomasztó nyüzsgése elől.
 

 

A horizontálisan tagolt tömegekből építkező ház különösebb erőlködés nélkül idézi Frank Lloyd Wright legpazarabb, valóban organikus munkáit. A karakteresen kortárs anyagokkal – acéllal és üveggel – formált homlokzatú, nagy alapterületű, tisztán geometrikus tömegű épület harmonikusan simul a vad erdei környezetbe,

A legjobb helykihasználás érdekében a ház félig a terepbe süllyed, padlótól plafonig érő nyílásai, és hatalmas üveg födéme révén a fény akadálytalanul járja át. Teraszát fémháló fedi, amit az év során benő a burjánzó növényzet. A földszinti teraszhoz nagy, szintén fémből készült medence kapcsolódik.

Illeszkedve az erdei környezethez, nincs egyetlen megkülönböztetett bejárati oldal, a házat öt irányból is megközelíthetjük. Az épület közepén kialakított kert a természeti környezet vadságát idézi. Az építész három, a ház karakterét jól kifejező, aszimmetrikus fémszobrot telepített az épület különböző pontjaira. Az ukrán erdők vad világában nyers fémfelületeivel ez a szokatlan építészeti mestermű a kortárs formák és a természet összhangját ünnepli.

 

 
Építészet: Sergey Makhno & Alexander Kovpak
Szobrok: Alexey Zolotarev, Nazar Bilyk

 

 

Forrás: designboom

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lehet színes, lehet gömbölyű

Lehet színes, lehet gömbölyű

A fém építészeti felhasználásának különleges magyar példái.

Csoda az erdő mélyén

Csoda az erdő mélyén

Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Hangolódjunk a Nyugatira

Hangolódjunk a Nyugatira

Szombaton hirdetnek eredményt a Nyugati pályaudvar környékének rendezésére kiírt nemzetközi pályázaton.

Hirdetés