Open office, de másként: növények, fókuszszobák, világos terek és nyugalom. 

A HB Reavis emberközpontú szemlélete nem újdonság azoknak, akik ismerik az Agora Budapest terveit. A kivitelezés alatt álló városléptékű fejlesztés fókuszában maguk az emberek állnak: a tervezés első lépéseitől az épületek üzemeltetéséig. Mindezzel a cél az, hogy olyan környezetet hozzanak létre, amely támogatja a munkavállalók és a helyi közösség jó közérzetét és egészségét. Ugyanezt a szemléletmódot alkalmazták Pozsonyban is, ahol a vállalat egy olyan újgenerációs munkakörnyezetet épített, amely a tér használóira, az ő jóllétükre és produktivitásukra koncentrál. De hogyan segítik elő mindezt? A biofília intenzív használatával, a sok fafelülettel, high-tech megoldásokkal, az egészséges életmód és a stresszmentes munka propagálásával. 

A HB Reavis pozsonyi központja

Azzal mindenki - munkáltató és munkavállaló egyaránt - jól jár, ha a dolgozók szeretnek bejárni munkahelyükre, ha ott jól érzik magukat, ha olyan környezetben dolgoznak, ahol csupa pozitív energia veszi őket körül. Ma már egyre több cég él a jóllétet elősegítő lehetőségekkel, hiszen felismerték, hogy a munkavállalók pozitivitása a vállalatot is előbbre viszi. Kevesebb stressz, kevesebb betegség, kevesebb hiányzás helyett koncentrált munka, jó hangulat, jó egészség és növekvő produktivitás. A HB Reavis pozsonyi központjában is a jóllétet biztosító elemeket használtak, hiszen a szép, a trendi ma már egyáltalán nem elég, ma már nem a csocsóasztal és a babzsák egy iroda lényege, hanem az, hogy olyan elemek vegyék körül a munkavállalót, amik biztosítják azt, hogy jól érezzék magukat - és itt most nem csak a vidámságra gondolunk. 

Az, amit ma irodának nevezünk, az elmúlt években gyökeresen megváltozott. Már nem szürke falak között, a monitorok mögött megbújva töltjük munkaidőnket, már nem a rideg, komor, monoton élet jellemzi az irodákat. Az open office, a rugalmas munkaidő, a co-working és a különleges szolgáltatások sokat változtattak a munka világán, felnőtt egy olyan generáció, akinek az innováció, a technológia használata és a jó közérzet a fontos - így nem meglepő, hogy a munkáltatók ahhoz, hogy megtartsák munkavállalóikat, meghallgatják őket és hozzájuk, az ő jóllétükhöz igazítva fejlesztik irodáikat. 

A HB Reavis pozsonyi központja

A környezet, ahol a munkavállalók szívesen töltik az idejüket

A HB Reavis hiszi, hogy a helynek, ahol majdnem annyi időt töltünk, mint otthonunkban, támogatnia kell a dolgozókat abban, hogy egészségesek, elkötelezettek és motiváltak legyenek, miközben tükröznie kell az adott munkahely kultúráját is. A vállalatot pontosan ezek a gondolatok vezérelték az új központ tervezésekor: amellett, hogy igénybe vették az Origameo szolgáltatásuk speciális kutatásmódszertanát, a HB Reavis a Gensler építészeit és a Living Core innovációs tanácsadó céget is bevonta a tervezésbe, akik terekbe formálták a vállalat előremutató stratégiáját. A döntéseket munkavállalói elégedettségi felmérések, vezetői interjúk, illetve számos felsővezetői workshop alapján hozták meg, ennek eredménye egy olyan munkakörnyezet, amely egyszerre kényelmes, innovatív és szórakoztató.

Az épületben nincsenek valódi határok: összesen harmincötféle különböző munkatér található a helyszínen, amelyek a koncentrált munkavégzést, a tanulást, a relaxálást, illetve a közös munkát és a közösségépítést is támogatják. Az open office hallatán rögtön a zsúfolt, zajos környezet jut eszünkbe, ahol majdnem mindent lehet, csak éppen dolgozni nem. Felmerül a kérdés, hogy ha a legtöbb iroda ezt alkalmazza, akkor mégis hogyan tehető mindez akusztikailag és vizuálisan is olyan hellyé, ami támogatja a munkavégzést. A HB Reavis új központjában a falakat egy különleges anyaggal vonták be, amely a hangok nagy részét képes elnyelni, míg egyes falrészek mozgathatók, így a rendelkezésre álló munkatér az ott dolgozók igényei szerint alakítható.

A HB Reavis új központja Pozsonyban

Meglepő részletek

Egy modern tér természetesen még nem jelent automatikusan jó munkakörnyezetet, így a HB Reavis hasznos eszközök és szolgáltatások széles körét integrálta a legjobb munkahelyi élmény érdekében: a különleges arcfelismerő rendszer zökkenőmentes bejutást biztosít az épületbe, és képes megtalálni az illetéktelen személyeket. Az ott dolgozók motivációját számos érdekes részlettel támogatják, többek között egy hangszigetelt zeneszobával, ahol a munkatársak igazi hangszerek segítségével élvezhetik kedvenc számaikat, a főként startupokat és szabadúszókat megcélzó HubHub serviced és co-working irodával, egy helyszíni baristával, aki a kollégák és vendégeik számára készít kávékülönlegességeket, de van babaszoba a családos munkatársak számára és masszázsszoba is, ahol egy mozgalmas nap után kikapcsolódhatnak a dolgozók. 

Az épületben körülbelül 200 „okos” szenzor kapott helyet, amelyek valamennyi helyiségben képesek szabályozni többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, illetve monitorozzák a kollégák tartózkodási helyét - azokét, akik beleegyeztek. Utóbbit azért, hogy figyeljék az egyes helyszínek kihasználtságát, hogy a jövőben még inkább a munkavállalókra szabhassák a fejlesztéseket, átalakításokat. Egyébként az épület egyes helyszínein kihelyezett monitorokon mindenki láthatja, hogy az egyes irodákban, konferenciatermekben, a könyvtárban - igen, ebben az irodában még egy könyvtár is segíti a kreatív munkavégzést - vagy éppen a konyhában mennyire van zsúfoltság, milyen a levegő összetétele vagy éppen milyen a hőmérséklet. Ma már majdhogynem a technológiával ébredünk és alszunk el, úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér, így egyáltalán nem meglepő, hogy a munkahelyünket is behálózza. 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Az otthonos irodaház

Az otthonos irodaház

A Skanska a munkavállalók jóllétét helyezi a középpontba legújabb irodaháza, a Mill Park fejlesztése során.

\r\n\r\n

 

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Madridban készült a kétszintes otthon, de gyorsan elköltöztették.

Hirdetés