A XIII. Kerületi Önkormányzat megtartotta a Petneházy utca 90. szám alatt épülő 67 lakásos bérházának bokrétaünnepségét abból az alkalomból, hogy a ZIP Architects által tervezett épület szerkezetkész állapotban van.

 

Az épület két, a Petneházy utcára merőlegesen álló, földszint + 4 és földszint + 5 emelet magas lakó-tömb, valamint az azokat összekötő 1 szintes tagból fog állni. A földszinten, a Petneházy utca felőli utcafronton kisebb üzlethelyiségek kialakítása tervezett. A Szent László út felől gépkocsi behajtón át megközelíthető teremgarázs helyezkedik el. Összesen 75 autóbeálló, valamint 71 kerékpár tárolására alkalmas terület is kialakításra kerül.

A tervezett lakások jellemzően 36-60 m2 közötti 1 + fél; 1+2 fél, 2 szobás és 2 + fél szobás lakások. A B tömb első emeletén 2 darab akadálymentesített lakás is kialakításra kerül. Minden lakáshoz tartozik tárolóhelyiség is. Az épület zöldfelületeinek tervezésénél szempont volt, hogy megfelelő kereteket nyújtsanak a lakóközösség valódi közösségé formálódásához, így az udvar parkosított zöldfelületként kerül majd kialakításra.
 


Dr. Tóth József polgármester az ünnepségen úgy fogalmazott:

„A XIII. kerületi Önkormányzat vallja, hogy a lakhatást nem lehet csupán piaci kérdésként kezelni. Ezért is folytat az Önkormányzat már több, mint 20 éve tudatos bérház építési programot, melynek keretében eddig 667 lakást adtunk át.” A polgármester beszédében kitért a bérházépítések multiplikátor hatására, a környék fejlődésére gyakorolt pozitív hatásukra is.


A XIII. Kerületi Önkormányzat – középtávú vállalásai keretében – 2002. óta folytatja bérlakás programját. Ennek elemeként 12 helyszínen már 667 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több, mint 1000 család lakhatását tette lehetővé.

Az elmúlt évekre visszatekintve 2018-ban a Kartács utcában 23 lakásos épület készült el, 2019-ben adta át az Önkormányzat a többszörös építészeti díjat nyert Klapka Központot, mely 33 bérlakást tartalmaz, míg a tavalyi évben a Jász utcában egy 35 lakásos épületet adott át az önkormányzat.

A kivitelezés várható befejezése 2024 első féléve, az épület nettó bekerülési költsége közel 5 milliárd forint.
 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elérte legmagasabb pontját a Budapest ONE 2. és 3. üteme

Elérte legmagasabb pontját a Budapest ONE 2. és 3. üteme

A  Futureal fejlesztésében megvalósuló, szerkezetkész irodaház legmagasabb pontjára felkerült a bokréta.

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

Ezt is megéltük: online bokrétaünnepet tartottak

A KÉSZ Csoport kivitelezésében épülő Pillar irodaház érte el a legmagasabb pontját.

Akik vibrátorral kritizálnak építészetet

Akik vibrátorral kritizálnak építészetet

A Wolfgang & Hite Studio szerint a ​maszturbáció nagyszerű metaforája annak, ami New Yorkban történik.

Hirdetés