Elindult a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport nagyszabású beruházása, az AGORA BUDAPEST. Az első épület az AGORA HUB hétfőn kapta meg az építési engedélyt.

Elindult a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport nagyszabású beruházása, az AGORA BUDAPEST. Az első épület – az AGORA HUB – hétfőn kapta meg az építési engedélyt, így a kivitelezés még a héten megkezdődik a Róbert Károly körút és a Váci úti irodafolyosó forgalmas kereszteződésében. A fejlesztés nemcsak fenntartható, kortárs építészeti megoldásokkal, hanem zöldfelületekkel és közösségi terekkel is szépíti majd a várost. A megvalósuló óriás beruházás építése csaknem 6 000 embernek ad munkát a következő évek során. A tervek szerint a 2023-ra elkészülő világszínvonalú épületekben 12 000 ember dolgozhat majd.

Budapest egyik legizgalmasabb modern épületegyüttese van születőben az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Váci úti irodafolyosó és a Róbert Károly körút találkozásánál. A HB Reavis olyan neves külföldi és magyar tervezők bevonásával dolgozik, mint a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett londoni székhelyű MAKE Architects, vagy az ikonikus épületeket tervező hazai FINTA Stúdió.
 
Öt tervezett irodaépületével és tágas közösségi tereivel az AGORA BUDAPEST fontos szerepet játszik majd a fővárosi irodapiac megújulásában. A több fázisban megvalósuló 136 000 négyzetméter bérbeadható területű épületegyüttes prémium kategóriás, modern irodákat, illetve üzlethelyiségeket foglal majd magába. A mélygarázsban 2 170 parkolóhelyet hoznak létre, amely a HB Reavis épületekben megszokott elektromos töltőpontokat is biztosít. Szintén tradicionális már a HB Reavis fejlesztéseiben, hogy a biciklivel közlekedőkre is gondolnak: felújítják és összekötik a környező bicikliutakat, emellett kerékpártárolót és zuhanyzókat is kialakítanak az épületekben.
 
„A tervezés során a HB Reavis kiemelt célja volt, hogy a most épülő ikonikus épületegyüttes jól illeszkedjen a városi szövetbe, tisztelje Budapest hagyományait, ugyanakkor modern építészeti értéket adjon a fővárosnak. Ennél is fontosabb cél azonban, hogy egy olyan emberközpontú fejlesztést hozzunk létre, ahol az emberek kellemes környezetben dolgozhatnak és tölthetik a szabadidejüket. Kiemelt szempont volt, hogy barátságos, szerethető köztereket hozzunk létre, amelyeket a hétvégén is nyitva tartó üzletek, éttermek és közösségi programok töltenek meg élettel” – mondta Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi cégcsoportjának vezetője.


 
„Az épületegyüttest úgy álmodtuk meg, hogy a város szerves és élő részévé váljon” – hangsúlyozta Florian Frotscher, a londoni MAKE Architects partnere, az AGORA BUDAPEST koncepciójának tervezője. „Az épületek anyaghasználata időtálló és modern, de merít a gazdag magyar építészeti hagyományokból is. A beépítési koncepció és a közterületek legideálisabb tervezéséhez helyi tanulmányokat és nemzetközi tapasztalatokat vettünk alapul” – tette hozzá Florian Frotscher.
 
Napi igényekre szabott szolgáltatások, zöld közösségi terek, megújuló környezet
 
A projekt egyik sajátossága, hogy az irodaépületek alsó két szintjén közel 11 000 négyzetméternyi kiskereskedelmi egységet alakítanak ki, ahol 40 üzletben változatos szolgáltatások kapnak helyet. Az épületegyüttes első fázisában már több mint 6 000 négyzetméternyi üzlethelyiség épül meg, ahol a trendi éttermek, kávézók mellett számos mindennapi szükségletet kielégítő szolgáltatást, így többek között fodrászatot, tisztítót, virágüzletet, drogériát és a well-being jegyében edzőtermet is terveznek.
 
A projekt részeként 15 teniszpálya méretének megfelelő zöld felületet terveznek, amelyet fasorok, bokrok és füves sétányok díszítenek. Az épületegyüttes központi részén egy „kiülős teret”, agorát alakítanak ki, amellyel egy új nyüzsgő találkozópont jön létre a város életében.

A projekt tervezése során a fejlesztés közvetlen környezetének teljes megújítására is nagy hangsúlyt fektettek. Szabó Tamás János DLA, a FINTA Stúdió vezető tervezője elmondta: „A kivitelezés alatt átépítésre kerül az Árboc és az Esztergomi utca, emellett az Esztergomi és az Árboc, illetve az Esztergomi és Róbert Károly körút kereszteződésénél új közlekedési csomópontokat alakítanak ki. Felújítják és akadálymentesítik a metrókijáratot, és az épületegyüttesben egy új, csökkentett forgalmú Volánbusz-pályaudvar is helyet kap. A környezet szépítése érdekében megújítják a meglévő zöldfelületeket, emellett új fasorokat ültetnek a projekt mentén”.
 
A sokszínű AGORA HUB – a találkozóhely
 
A ma kezdődött építkezést az Esztergomi és az Árboc utca kereszteződésében megépülő 34 500 négyzetméteres bérbeadható területű, 8 emeletes AGORA HUB-bal kezdik, amely mintegy 3 500 embernek biztosít munkahelyet csak 10 percre a belvárostól. Az első építési ütem várhatóan 2018 végére készül el.
 
Az AGORA HUB 4 500 négyzetméteres szintjeivel Budapest egyik legnagyobb egybefüggő irodaterületet kínáló épülete lesz, amely elsősorban a hazai és nemzetközi nagyvállalatok számára jelenthet vonzerőt. Az épületben helyet kap egy 2500 négyzetméteres co-working iroda is, amelyet a HB Reavis csoportszinten erre szakosodott leányvállalata, a HUBHUB fog üzemeltetni.
 
Az irodaházban 4 240 négyzetméteren üzlethelyiségeket létesítenek, ahol egy étterem és több kávézó, élelmiszerbolt, valamint drogéria és egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. A bérlők és a külső vendégek számára egyaránt elérhető lesz egy 900 négyzetméteres edzőterem, illetve a vendégeket kiszolgáló, egészséges ételeket kínáló „vitaminbár” is.
 
Az európai irodapiac egyik vezető szereplőjeként a HB Reavis stratégiai szinten elkötelezett az innováció és a fenntartható megoldások alkalmazása iránt. Az AGORA BUDAPEST első épületében a tervek szerint olyan emberközpontú újítások kapnak majd helyet, mint az integrált és intelligens beléptető- és liftvezérlő rendszer, mikrolokáció-alapú tájékoztatórendszer, projekt-mobilapplikációk, vagy az adaptív parkolószervezés. Az innovatív megoldások kiválasztásánál fontos szempont volt a bérlők és a környéken élők igényeinek felmérése, melynek érdekében a vállalat piackutatást is készíttetett.

A fenntarthatóság és a well-being jegyében a projektet BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik, amely utóbbi méri, minősíti és figyeli az épített környezet azon jellemzőit, amelyek hatással vannak az emberi egészségre és közérzetre.
 
forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyarország versenypozíciója jó az ingatlanbefektetések területén

Magyarország versenypozíciója jó az ingatlanbefektetések területén

Sikerrel mutatkoztak be a magyar ingatlanfejlesztések a világ egyik legjelentősebb ingatlanos eseményén, a MIPIM-en.

Építőipari bravúr a Telekom székház

Építőipari bravúr a Telekom székház

Az Év Ingatlanfejlesztése a Telekom székház. Összeszedtük, hogy mi minden teszi azzá. 

Hirdetés