Mesterséges intelligencia tervezi a XXI. század fáraói rezidenciát.

Hassan Ragab egyiptomi származású, Kaliforniában alkotó építész-designer a tárgy- és épülettervezésen túl, a fizika határait átlépve, a mesterséges intelligencia segítségével alkot. Futurisztikus, de a régmúlt ihlette, izgalmas formavilágú, filmeket idéző létesítmények emelkednek keze nyomán. A monumentális, ókori egyiptomi építészet inspirálta a Post Pharaonic Architecture erődszerű, absztrakt-expresszionista épületegyüttesét.

 

 

Az interdiszciplináris – több tudományterületet összefogva dolgozó – Ragab a történelmi, ősi, kőből faragott formákat a 20. századi expresszionizmus szűrőjén engedi át. Ebből születnek azok a lenyűgöző, absztrakt formák, amelyeknek a Post Pharaonic Architecture esetében is meglepett szemlélői lehetünk. Munkája során Ragab a Midjoruney nevű, mesterséges intelligenciát használó tervezőprogrammal dolgozik. A szöveget képpé alakító Midjourney impozáns, dinamikus, hieroglifákkal díszített homlokzatú tömböt emelt az ősi architektúra alapjain.

 

 

Hassan Ragab bonyolult alkotásában az expresszionizmus érzelmektől fűtött formáit, szoborszerű tömegét egyesíti az egyiptomi fáraók építészetének nyelvével és anyagi megjelenésével. Az ókori piramisok klasszikus, egyszerű, robosztus karaktere itt egymásra tornyosuló, egymást átfedő szintekké, vonagló horizontális ívekké, intim mélyedésekkel és fülkékkel, festői oszlopokkal tagolt formákká válik. A Post Pharaonic Architecture határozottan texturált homlokzatáról elmosódó, ősi hieroglifák tekintenek le ránk.

 

 

A fantasy filmek szürreális, határokat áthágó világa egyre élénkebben foglalkoztatja az építészek képzeletét. A technológia fejlettsége talán már a közeljövőben utoléri a mesterséges világok vízióit, és a fantázia lassan-lassan, a szemünk láttára léphet ki a fizikai térbe. Izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy az Eredet környezete már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, és hamarosan a Midjourney által tervezett fantasztikus építmények jöhetnek szembe velünk – akár már a következő sarkon.

 

 

Hassan RagabInstagram

 

 

Forrás: Designboom, Be Open Blog

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Absztrakt fáraók

Absztrakt fáraók

Mesterséges intelligencia tervezi a XXI. század fáraói rezidenciát.

Szubjektív Petőfiség

Szubjektív Petőfiség

Fotós látlelet a magyar társadalomról

MiConn | FRISS DIPLOMA

MiConn | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés