Zuzmók a foteledben

Erdei inspirációból születik a design Svédországban.

Anna Lindgren és Sofia Lagerkvist a svéd Front stúdió designerei. A Front mindig is közel állt az élővilághoz, darabjaikat organikus formák, természeti jelenségek, állatok ihlették. Az otthonokba ezúttal a Salone del Mobile 2022 kiállításon bemutatott Moroso bútorcsalád darabjain keresztül költözhet be az északi erdők terepmintázata.
 


A Front a képeslapok lenyűgöző tájai helyett az esős, rideg, nyers, az egyenesen csúf természetért rajong. A két designerrel saját nemzetközi kapcsolatrendszerük és a svéd erdőségekben tett inspirációs túráik értették meg az „erdők építészetét”, élő rendszerét.

„A természet ebben az országban valahogy mindig a közeledben van. (…) Az évszakok változása errefelé drámai különbségekben mutatkozik meg. A nyár teljesen világos, a tél egészen sötét – és innen már le is vonható a következtetés, hogy az élővilág, a vadon környezete milyen közvetlen hatással van ránk” – fejtik ki Lindgrenék.


Koncepciójuk alapját az a sok tanulmány képezi, ami bizonyítja a zöldben töltött idő elmére, kedvre, memóriára gyakorolt általános jótékony hatását. „Mi egy egész tisztásnyi erdőt szerettünk volna bejuttatni az otthonokba. Az általunk tervezett tárgyakkal olyan érzéseket szeretnénk kelteni, mintha az aljnövényzet mohás talaján, egy tóparti sziklán üldögélnénk, vagy épp belesüppednénk egy hóbuckába” – ecsetelik a tervezők alkotói víziójukat.

 


A projekt első része a bútorokat, tárgyakat, textíliákat felvonultató Design by Nature. A tervezőpáros ötleteit régi barátjuk és munkatársuk, Patrizia Moroso segített megvalósítani. Első közös munkájuk során Moment (Pillanat) néven keltettek optikai illúziót bútoraikkal, ezt később újra és újra megismételték. A Nature Furniture darabjai mohalepte sziklának tűnő, klasszikus módon kárpitozott ülőalkalmatosságok, ahol a vadon képződményeit textilszakértők segítségével – 3D szkenneléssel és nyomtatással – vitték át a szövetekre. „A néző érdeklődését szeretnénk megfogni különböző módokon. Az érzéki csalódás kíváncsiságot szül: azt kérdezzük magunktól, hogy vajon mi ez, és hogyan készült” – meséli Lagerkvist.

 


A kollekció második része az állatok saját „alkotásaira” koncentrál. Lagerkvist és Lindgren hosszú hónapokat töltöttek állatok élőhelyének, fészkének, odúinak, egyéb nyomainak vizsgálatával, az általuk hagyott textúrák tanulmányozásával. A tanulmányokat fa, porcelán és újrahasznosított üveg segítségével reprodukálták, ezeket átméretezték, és asztalokként, vázákként, világítótestekként értelmezték újra. 

 

 

Nem véletlenül hívják a projektet Design by Nature-nek: ez nem egy régi, romantikus stílus, annak pont az ellentéte. Új, tudományos, technológiai megközelítése a designnak, aminek a végeredménye a tárgyakban kortárs eszközökkel megjelenített organikus formavilág. A Front érdekes jelenségeket kutat és talál meg, amiket aztán érintetlenül hagy, elemez, és reprodukál – szerintem ez zseniális” – osztja meg gondolatait a közös munkáról Moroso.

 

 

„Mindig is szerettük az olyan munkákat, ahol a felfedezés egyszer csak váratlanul kibontakozik és növekedni kezd” – mesélik a tervezők. „Ez a design és az élő környezet szoros kölcsönhatása, ami manapság kiemelten fontos. (…) Nagyon sokat kell még tanulnunk a természettől” – teszi még hozzá egyfajta iránymutatásként Patrizia Moroso.

 

 

Front | Web | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zuzmók a foteledben

Zuzmók a foteledben

Erdei inspirációból születik a design Svédországban.

A Corvin Rajziskola pályázata művészeti pályára készülő fiataloknak

A Corvin Rajziskola pályázata művészeti pályára készülő fiataloknak

Kimagaslóan tehetséges pályakezdő fiatalokat kutatnának fel.

Fenntarthatósági szakemberek reformálhatják meg a divatipart

Fenntarthatósági szakemberek reformálhatják meg a divatipart

Új szakirányú továbbképzést indít a METU.

Hirdetés