Design szék inspirálta sportcipő

A Reebok sportruházati márka és az Eames Office tervezőstúdió ezúttal egy olyan edzőcipő-triót dobott piacra, amely Charles és Ray Eames által  fejlesztett üvegszálas, öntött műanyag székek patináját és színvilágát idézi. Csomagolásuk pedig az Eames-házat ábrázolja.


Eamesék éveken át fejlesztették a rétegelt lemezből készült székeket, majd ők tervezték meg a legelső üvegszálas széket, miután felismerték az anyagban rejlő lehetőséget a tömeggyártású ülőalkalmatosságok létrehozására. A páros 1950-ben mutatta be a tervét a MoMA International Competition for Low Cost Furniture Design elnevezésű nemzetközi versenyen.

 

„Charles és Ray majdnem egy évtizedet töltött azzal, hogy a rétegelt lemezt a végsőkig feszegették, miközben arra törekedtek, hogy olyan íves bútorokat készítsenek, amelyek jobban alátámasztják az emberi formát. Az üvegszálerősítésű poliészter műanyag megjelenése a második világháború alatt hozta el azt az anyagi áttörést, amely lehetővé tette, hogy a kagylószerű, egy darabból álló elképzelésük valósággá váljon. Ez a folyamat határozta meg a későbbiekben a formatervezésüket, és olyan közkedvelt bútordarabokat eredményezett, amelyeket ma is gyártanak és vásárolnak világszerte”  – mondta el a Reebok.


A Reebok x Eames Classic Leather Fiberglass Pack három színben kapható: rózsaszín, tengeri habzöld és pergamen árnyalatokban. Az üvegszálas szék három eredeti színének egyike volt a Pergamen, amikor 1950-ben először gyártásba került. A Sea Foam Green szín nem sokkal később jelent meg, később a pedig rózsaszín következett. A felsőrész mintás bőrből készült, amely a székek jellegzetes – nyers üvegszálak által létrehozott – textúráját és patináját utánozza.

„Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a texturális hatások, bár szerethetően szabálytalanok, nem felszínes esztétikai döntések voltak. Charles és Ray hittek abban, hogy a jó design a végtelen problémamegoldás folyamata, nem pedig a nagyszabású dekoratív díszítés" – mondta Eames Demetrios, az Eames Office igazgatója.

 

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üvegszálak új kontextusban | Reebok X Eames

Üvegszálak új kontextusban | Reebok X Eames

Design szék inspirálta sportcipő

Futócipő kukoricából és algákból? Megvolt, most ezen is túllépünk

Futócipő kukoricából és algákból? Megvolt, most ezen is túllépünk

Az Adidas 2024-től szinte csak újrahasznosított műanyagot fog használni.

Mintha Dániában lenne, pedig ez Balatonfenyves

Mintha Dániában lenne, pedig ez Balatonfenyves

Lenyűgöző, óriástobozokat idéző játszóteret készített az Ilona-malom Műhely a Lépték-Terv Tájépítész Iroda tervei alapján.

Hirdetés