Elindult az ArtHungry idei első pályázata, melyre ezúttal hazai tervezőgrafikusok, tipográfusok és betűtervezők munkáit várják a szervezők.

Az Arthungry.com 2021-ben úgy döntött, hogy elindítja művészeti kiadványsorozatát, ArtHungry Books néven. Elsőként a tervezőművészeknek szeretnének felületet és lehetőséget biztosítani, hogy alkotásaik az online portfóliójuk mellett exkluzív nyomtatott kiadványokban is megjelenhessenek. A sorozat első része a tipográfiát állítja fókuszba, melybe pályázati kiírás keretein belül nevezhetik be munkáikat a hazai alkotók.

A TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című pályázat kuratóriumába ezúttal is nemzetközi szinten elismert szakemberek vállalták el, hogy kiválasztják az utóbbi húsz év legjobb betű-alapú projektjeit.

A zsűri tagjai:

- Balla Dóra /  vizuális művész, tervezőgrafikus, a MOME Tervezőgrafika tanszék docense, az AGI tagja
- Boskovitz Oszkár / Arany Rajzszög-díjas tervezőgrafikus, betűtervező, az Oscarfoundry alapítója, a Magyar Betűtársaság társalapítója
- Frank Béla / tervezőgrafikus, tipográfus, a Frank Fonts alapítója  
- Halasi Zoltán / tervezőgrafikus, tipográfus, az Art Force Design kreatív igazgatója   
- Katyi Ádám / tipográfus, tervezőgrafikus, a Hungarumlaut alapítója  
- Kőrös János / tipográfus, tervezőgrafikus, a Halisten Stúdió tagja  
- Kiss Miklós / tervezőgrafikus, designer, képzőművész 
- Szegi Amondó / Arany Rajzszög-díjas tervezőgrafikus, tipográfus, a Fontanatype és a Magyar Betűtársaság társalapítója 
- Tábori-Simon José / tervezőgrafikus, az ArtHungry művészeti vezetője

A pályázatra 2000. január 1. után készült betűtípusokkal, betűcsaládokkal, tipográfiai jelekkel, ligatúrákkal, kalligráfiákkal, graffitikkel, vagy bármilyen tipográfiával kapcsolatos vizuális kompozícióval lehet jelentkezni. Egy pályázó kötetlen darabszámú projekttel pályázhat.

A pályázatra minden magyar állampolgárságú, 18. életévét betöltött természetes személy vagy Magyarországon bejegyzett jogi személy nevezhet, céges, vagy csoportos pályázatbenyújtásra is van mód.

A nevezési időszak 2021. március 8-án indul, március 17-ig tart az early bird kedvezményes időszak, a pályázatot pedig április 11-én zárják le.

A felkért zsűri által kiválasztott pályamunkák bekerülnek aTypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című albumba, melynek bemutatóját 2021. tavaszán, egy nagyszabású rendezvény keretein belül tartják. A kiadványban szereplő tipográfiai projektek alkotói az eseményen kapják meg tiszteletpéldányaikat.

A pályázatra benevezett alkotások automatikusan részt vesznek a közönségszavazáson is, melynek hivatalos kihirdetése – a beérkezett szavazatok alapján – szintén a könyvbemutatón történik meg. A legtöbb online szavazatot kapott közönségdíjas pályamű automatikusan bekerül az ArtHungry által kiadott exkluzív albumba és a könyv egy tiszteletpéldánya mellett nyer egy Bang & Olufsen BeoPlay H4 vezeték nélküli prémium fejhallgatót is.

Az ArtHungry.com egy független online közösségi oldal és művészeti adatbázis, mely 2015-ben indult el azzal a céllal, hogy a hazai kreatív alkotók egy közös felületen megoszthassák alkotásaikat, gondolataikat, véleményezzék egymás munkáját és kapcsolatokat építhessenek. Az oldalra bárki, bármikor ingyenesen feltöltheti portfólióját, blogolhat, követhet másokat és kreatív alkotócsoportokat is létrehozhat. Az oldalnak több mint 6500 regisztrált tagja van, 2016 óta 6 darab saját díjátadót és 8 darab művészeti pályázatot bonyolítottak le.

A pályázat hivatalos oldala itt érhető el, a nevezési részletek itt, a nevezési segédlet pedig itt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Interjú Tábori-Simon Joséval | STANC pályázat

Interjú Tábori-Simon Joséval | STANC pályázat

„Egy-egy jó csomagolás akár műtárgyként is megállná a helyét”

Interjú Orbán Péterrel | STANC pályázat

Interjú Orbán Péterrel | STANC pályázat

„Egy csomagolás, amint fizikai formát ölt, annak már súlya van”

Interjú az L²-vel | STANC pályázat

Interjú az L²-vel | STANC pályázat

„Nem tudsz nem trendkövető lenni, mert akkor lemaradsz”

Hirdetés