Hirdetés

Az installációval a természet tiszteletére hívják fel a figyelmet.

Hirdetés

Florentijn Hofman holland művész egy 16 méter hosszú rókát helyezett el Rotterdam Bospolder és Tussendijken negyedeinek határán, egy forgalmas közlekedési csomópontnál, olyan területen, ahol éjszaka gyakori vendégek a lompos farkú ragadózok. A hatalmas alkotással a művész a város és a természet közötti konfliktusra hívja fel a figyelmet. 

Hofman installációjának keretét a természet adja. A fent említett negyedek nevével játszadozva (bos - erdő, polder - mocsár, tussendijken - gát) emlékezik meg a régmúltról,

amikor a területet a természet birtokolta, és amiből ma már nem maradt semmi, csak az éjszaka a város utcáin járkáló rókák. Hofman szerint az állatok tiszteletet érdemelnek,

így alkotásával arra kéri a lakókat, hogy legyenek barátságosak és kedvesek a hívatlan vendégekkel, amelyek a kiebrudalt természet utolsó mementói. Emlékeztet arra is, hogy Rotterdam lakosainak jó része a jobb élet reményében érkezett a városba akár egy faluból, maguk mögött hagyták korábbi otthonaikat, akárcsak a rókák, ezért a városnak a természetet sem kellene kirekeszteni az új perspektívák kereséséből. A rókáknak is joguk van "bevásárolni menni", ha úgy tartja kedvük.

 A „Bospolder Fox” a gyermekekre is koncentrál, úgy tervezték meg, hogy a kicsik nyugodtan szaladgálhassanak az állat mancsai között.

A róka élénk színű, vörös prémje és a rózsaszín zacskó erős kontrasztot teremt a környék szürkeségével, legyen szó házakról, a környéket leuraló betonról, a szűk utcákról és a maximum autóktól színes kereszteződésről. 

Florentijn Hofman installációban gyakran szerepeltet állatokat, 2014-ben Tajvanon egy kiselejtezett katonai bunkerre fektetett rá egy nagy fehér nyulat, amely az ég felé bámul. A művész ezzel a kelet-ázsiai mondákban megjelenő, holdon élő nyulat idézi meg, amely a halhatatlanság varázsszerét készíti. 

Forrás: Florentijn Hofman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a múzeum. Ezen a napon a belépés ingyenes! 

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Ráadásul úgy, mintha egy közösségi lakóprojektet valósított volna meg embereknek.

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Hirdetés