Hirdetés

Az installációval a természet tiszteletére hívják fel a figyelmet.

Florentijn Hofman holland művész egy 16 méter hosszú rókát helyezett el Rotterdam Bospolder és Tussendijken negyedeinek határán, egy forgalmas közlekedési csomópontnál, olyan területen, ahol éjszaka gyakori vendégek a lompos farkú ragadózok. A hatalmas alkotással a művész a város és a természet közötti konfliktusra hívja fel a figyelmet. 

Hofman installációjának keretét a természet adja. A fent említett negyedek nevével játszadozva (bos - erdő, polder - mocsár, tussendijken - gát) emlékezik meg a régmúltról,

amikor a területet a természet birtokolta, és amiből ma már nem maradt semmi, csak az éjszaka a város utcáin járkáló rókák. Hofman szerint az állatok tiszteletet érdemelnek,

így alkotásával arra kéri a lakókat, hogy legyenek barátságosak és kedvesek a hívatlan vendégekkel, amelyek a kiebrudalt természet utolsó mementói. Emlékeztet arra is, hogy Rotterdam lakosainak jó része a jobb élet reményében érkezett a városba akár egy faluból, maguk mögött hagyták korábbi otthonaikat, akárcsak a rókák, ezért a városnak a természetet sem kellene kirekeszteni az új perspektívák kereséséből. A rókáknak is joguk van "bevásárolni menni", ha úgy tartja kedvük.

 A „Bospolder Fox” a gyermekekre is koncentrál, úgy tervezték meg, hogy a kicsik nyugodtan szaladgálhassanak az állat mancsai között.

A róka élénk színű, vörös prémje és a rózsaszín zacskó erős kontrasztot teremt a környék szürkeségével, legyen szó házakról, a környéket leuraló betonról, a szűk utcákról és a maximum autóktól színes kereszteződésről. 

Florentijn Hofman installációban gyakran szerepeltet állatokat, 2014-ben Tajvanon egy kiselejtezett katonai bunkerre fektetett rá egy nagy fehér nyulat, amely az ég felé bámul. A művész ezzel a kelet-ázsiai mondákban megjelenő, holdon élő nyulat idézi meg, amely a halhatatlanság varázsszerét készíti. 

Forrás: Florentijn Hofman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gallery Weekend Budapest 2021 - A kortárs művészet engem fejez ki

Gallery Weekend Budapest 2021 - A kortárs művészet engem fejez ki

Idén ismét megrendezik a hazai kortárs képzőművészet fesztiválját.

A magyar design rövid története a XX. századtól napjainkig

A magyar design rövid története a XX. századtól napjainkig

Márciusban sem hagy program nélkül minket a Mutargy.com.

Hirdetés