Hirdetés

Évfordulóhoz méltóan gazdag programkínálattal várja a design rajongóit az idén tizenöt éves Design Hét Budapest.

2018. október 4-én veszi kezdetét a Design Hét Budapest rendezvénysorozat. Az ünnepélyes megnyitón – immár hagyományosan – sor kerül a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeinek kihirdetésére is. Az évek során elért eredményeket jól bizonyítja, hogy az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál, a vidéki társrendezvényekkel együtt, összesen mintegy 250 programot kínál. A jubileumi esemény díszvendége a design területén is nagyhatalomnak számító Németország, amely sztárdesignerek és ikonikus tárgyak bemutatásával kapcsolódik be a programsorozatba. A tizenöt napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sora nemcsak arról tanúskodik, hogy a Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, hanem egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.


 
A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami eddigi tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé vált. Noha az idei program legjavát az október 5. és 19. között megrendezett események adják, a kiállítóterek és partnerüzletek számos esetben akár egy hónapon keresztül is kínálnak programokat a nagyközönség számára. Ezekben a napokban a fővároson kívül Sopronban, Győrben, Debrecenben és Pécsett is a kortárs és 20. századi design áll a középpontban, ugyanakkor a Szentendrei Skanzen, még régebbre tekintve vissza, szellemi örökségeinkhez illeszkedő designpályázattal és egy ahhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel járul hozzá az országos programsorozat gazdag kínálatához.
 
A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása adja az ünnepélyes felütést a Design Hét Budapest fesztiválnak. A Magyar Formatervezési Díj közel négy évtizede a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A Design Management Díj 2018-ban mérföldkőhöz érkezett, hiszen idén tíz éve, hogy átadják ezt az elismerést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, melyek a designt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. A díjazottak és legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyt adó óbudai Flashback Photo Studioban. 


 
Kiemelt programok
 
Missziónk: a design – a 2018-as Design Hét Budapest mottója összegzésre és előretekintésre ösztönöz. Ennek jegyében október 5. és 19. között mindennap előadás és szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében keresik a választ egy-egy fontos kortárs társadalmi kérdésre, kihívásra, kifejezetten a design szemszögéből. A Mission: Design programsorozat beszélgetéseinek célja, hogy felfedezzük, mi lehet a design küldetése a jövő formálásában. Szó esik majd többek között technológiai és munkaerőpiaci változásokról, okos városokról, vásárlói tudatosságról, a globális piacok turbulenciájáról és a társadalmi és vállalkozói hagyományok újrafelfedezésének lehetőségéről is.
 
A fesztivál idei díszvendége hazánk egyik legjelentősebb üzleti partnere, Németország. A német gazdasághoz ezer szállal kötődnek magyar gazdasági társaságok, a kis- és középvállalkozásoktól a milliárdos beszállítókig. A Design Hét Budapest számos programmal köszönti a német designt: a rendezvénysorozat fő helyszínén, a Flashback Photo Studioban kerül sor Fresch! címmel az egyedülálló kortárs német designtárgyakat felvonultató kiállításra. A Bálna Budapestben a Magyar design a német autóiparban címmel lesz kerekasztal-beszélgetés a nagy autómárkák és a design együttműködési lehetőségeiről prominens német autógyárakban szakmai tapasztalatokat szerzett vendégek részvételével. Ugyancsak a német design kerül középpontba október 12–13-án a Caracalla Design Days kiállításon is, ahol elismert designcégek mutatják be újításaikat a lakberendezés területén. Megjelennek olyan ismert márkák, mint a Duravit, a Villeroy & Boch, a Dornbracht, az Alape, a Hüppe, a Kaldewei és a Hansgrohe. A világ vezető konyhabútorgyártói közé tartozik a SieMatic, a közel 90 éve működő cég a rendezvény keretében adja át a Spirit Home legújabb SieMatic bemutatótermi konyháját és étkezőjét. Ezeken kívül még számos német kiállítás és előadás mutatja be Európa motorjának designvilágát.
 
Szintén a mottóhoz kötődik a szeptember 28-án megtartott Jövő most/Future Now designkonferencia, melynek szervezője a Magyar Design Kulturális Alapítvány, társszervezője pedig a Magyar Formatervezési Tanács. A program témája volt a mesterséges intelligencia egy fejlettebb és kiterjedt megjelenése, a hiperracionális design. A konferencia során szó volt a tervező ember és az általa létrehozott mesterséges intelligencia elkerülhetetlen vetélkedéséről, a design várható szerepéről a jövő hazai kultúrájának megteremtésében, illetve az ökodesign jelentőségéről. Ugyanakkor ezek a témák végigkísérik a Design Hét kiemelt programjait.
 
Németh Ádám, a programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza október 10-én tart szakértő vendégeivel együtt előadást a szellemitulajdon-védelem fontosságáról, illetve arról, mit adhat a kockázati tőke a kreatíviparnak. A program során a kiválasztott designvállalkozások lehetőséget kapnak tevékenységük és termékeik bemutatására a befektetőkből álló zsűrinek, melynek tagjai megosztják véleményüket és tanácsaikat a további fejlesztési lehetőségekkel, esetleges befektetésekkel kapcsolatban. 
Hetven éve hunyt el Kozma Lajos világhírű építész, iparművész, grafikus és pedagógus. Az ő emléke előtt tisztelegve rendezi meg a Kozma-emlékév programsorozatot a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest. A programsorozat célja Kozma Lajos munkásságának megismertetése kiállításon, workshopokon és a tárlathoz kapcsolódó konferencián keresztül. Az emlékév központi programja, a Kozma Klasszik kiállítás szeptember eleje óta már megtekinthető a Műcsarnokban, a konferenciára október 8–9-én kerül sor.
 
Szintén kiemelt program az OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár, melynek fókuszában a lakás belső tereinek otthonná alakítása áll. A Design Hét Budapest az OTTHONDesign Ősz stratégiai partnereként több módon is közreműködik magyar designerek bemutatásában. „A tavaszi OTTHONDesign rendezvényen debütált Pure Design blokk csak az egyik kezdeményezésünk azok közül, melyek a hazai design kis- és középvállalkozások fejlesztésére hivatottak, a Design Hét Budapest fesztivál időpontjától függetlenül” – emelte ki Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora. „A programot a Hungexpóval közösen a Design Hét Budapest időtartama alatt is megszervezzük annak érdekében, hogy még szélesebb közönség előtt mutatkozhassanak be a magyar tervezők.” 
 
Szintén az OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár keretein belül, október 12–14. között kerül megrendezésre a Hova Tovább? Kreatívipari iskolabörze, melyen a tervezőket képző közép- és felsőoktatási intézmények és művészeti karok mutatkoznak be, emellett a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség kerekasztal-beszélgetést is szervez a programponthoz.
Különleges programnak ígérkeznek a külföldi sztárdesignerek előadásai. Sebastian Herkner a fiatal német tervezőgeneráció egyik legismertebb képviselője, olyan márkákkal működött már együtt, mint a Thonet vagy a Rosenthal. Vele október 9-én és 10-én is találkozhatnak az érdeklődők. Október 11-én Marc Sadler osztrák bútordesigner legenda tart előadást, akivel a szerencsések zárt körű workshop keretében is találkozhatnak. Október 12-én Marc Venot francia formatervezőt hallhatja a közönség a MOME-n, aki olyan luxusmárkákkal dolgozott már együtt, mint a Hermès, a Cartier vagy a Martini. 
 
Nyitott Stúdiók

Hagyományosan az egyik legnépszerűbb programelem a Nyitott Stúdiók, melynek alkalmával a kiválasztott kreatívipari vállalkozások betekintést engednek kulisszáik mögé, bemutatva a műhely mindennapjait. A divat iránt érdeklődők számára a Back2Bag, a Müskinn, a Tipton, a Clique Design Studio, a GabriellaVeszpremi és a NON+ nyitja meg kapuit. A BERTOTY a belsőépítészet titkait tárja fel, míg a Brick Visual irodájában AR- és VR-technológiák segítségével lesz lehetőség épületbejárásra. Kontor Enikő és Szabó Ádám Csaba, a Brand Bar, a DesignDonum Stúdió, a Frontìra, a LumoConcept és a UX Studio is várja az érdeklődőket.
 
Design Túrák

Évről évre elindulnak a Design Túrák is, melyeken a látogatók Budapest rejtett designértékeit fedezhetik fel. A tavaly debütált kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) technológiát alkalmazó applikációval a Design Hét Budapest egyedi tartalmakat kínál a felhasználóknak. A fesztivál honlapjáról letölthető alkalmazásban a speciális virtuális tartalmak a mobiltelefon vagy táblagép kamerájával a programfüzet 66. oldalára vagy a Budapest Design Map megfelelő pontjaira fókuszálva indíthatók el. Az oldal beszkennelésével egy kis robot aktiválódik, melynek segítségével a felhasználók akár konkrét időpont, akár tartózkodási hely alapján kaphatnak programajánlót. A legérdekesebbnek mégis a tizenöt állomásos belvárosi túra ígérkezik, mely a Kálvin tértől a Deák Ferenc térig vezet. Ezen az útvonalon a mobileszköz vezeti végig a tulajdonosát, aki egyszerre láthatja az őt körülvevő valóságot és az abban csak a képernyőn megjelenő információs anyagokat az egyes állomásokkal kapcsolatban.
 
Vidéki események

Októberben nemcsak a fővárosban, hanem több vidéki városban is ünnepelhetjük a designt. Debrecen, Győr, Sopron, Pécs és Veszprém komplex programsorozattal készül; a helyi designvállalkozások bemutatása mellett hangsúlyt helyeznek az aktuális urbanisztikai és vállalkozásfejlesztési kérdésekre is. A nagyközönséget túrákkal, gyermekprogramokkal, vetítésekkel is várják. Szentendre kerekasztal-beszélgetést szervez Budapesten, ily módon kapcsolódik az eseménysorozathoz. Pécsett több nagyszabású eseményre is sor kerül, így például a Csúcsformában című kiállításra, melynek keretében a Magyar Formatervezési Díjat, illetve a Design Management Díjat eddig elnyert munkákból láthatnak válogatást az érdeklődők. Szintén a baranyai megyeszékhelyen rendezik meg a nemzetközi üzletember-találkozót a Pécsi Kereskedelmi Központban. Sopronban érdemes ellátogatni a Typozóna/2 tárlatra, amelyen a hazai felsőoktatási tervezőgrafikai műhelyek friss eredményeibe kapunk betekintést, 90 alkotó munkáin keresztül. Érdekes programnak ígérkezik Győrben a Design Most! kiállítás, ahol helyi designerek mutatkoznak be. Debrecen többek között a Klasszikusok egy kortárs designer szemével című rendhagyó tárlatvezetéssel készül.
 
További programok

A rendezvénysorozat gerincét adó partnerek – designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek – idén is saját eseményeikkel kapcsolódnak a Design Hét Budapesthez. Az így összeállt, rendkívül komplex programkínálat Budapesten mintegy 150, az öt vidéki partnervárosban közel 100 eseményt foglal magában – a kiállításmegnyitóktól a divatbemutatókig, a food design eseményektől a gyárlátogatásokig, a vásároktól a nyílt napokig. A műfajokat tekintve is rendkívül széles a paletta: az olyan hagyományos műfajokon túl, mint a formatervezés, a divattervezés, az építészet, a belsőépítészet, a grafika vagy éppen az ékszertervezés, újabb szakterületekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Így például sor kerül service design konferenciára és UX/UI-design-programokra is. A rendezvények széles választékában való eligazodást a mintegy 200 helyszínen, 20 ezer példányban terjesztett 120 oldalas programfüzet, valamint egy rendkívül jól használható, több szempont szerinti keresést is lehetővé tevő weboldal segíti, ahol a kiválasztott események saját naptárba történő exportálására is van lehetőség.
 
Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj 2018

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gesztorált díjak fontos küldetése, hogy a design ne csupán esztétikai kategóriát jelentsen, hanem egyre tudatosabban használják a benne rejlő gazdasági potenciált, valamint tudatosítsák jelentős innovációs katalizátor voltát. Az elmúlt alig néhány évben a kreatívipar teljesen új szakmákat teremtett. UX-designerek felelnek azért, hogy könnyen és intuitívan használhassuk eszközeinket, és service designerek tervezik meg a szolgáltatások élményét, folyamatát. Ez csak két kiragadott példa a designalapú gondolkodás alkalmazásáról az innovációban.
 
Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter: „A design maga került a vállalati innováció, a hatékonyság és a növekedés középpontjába. A jövőben pedig elengedhetetlen része lesz a magas hozzáadott értéket termelő hazai vállalkozások versenyképességének, fenntartható fejlődésének, sikerességének is.”
A jó design gazdaságélénkítő szerepe ma már vitathatatlan, a design a forma és funkció egységén alapuló tárgyalkotáson túl egyben az innováció katalizátora, a fenntarthatóság biztosítéka. A Magyar Formatervezési Díj mindenkori bírálóbizottsága éppen ezen értékek mentén választja ki immáron csaknem négy évtizede a hazai szakma legjobb nevezett produktumait.

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2018-ban

Az orvosi elektronikai fejlesztések élen járnak a designvezérelt innováció alkalmazásában. Ahogy a gyógyításról egyre inkább a megelőzésre, az otthoni ápolásra kerül át a hangsúly, annál fontosabb, hogy a termékek egyre egyszerűbbek, kialakításuk mindinkább felhasználóbarát legyen. Ilyen az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék is. A WIWE sokkal inkább látszik high-tech terméknek, mint orvosi eszköznek, mégis hatékony akár a stroke vagy más keringési katasztrófa megelőzésében is. 
A kiemelkedő mezőny okán terv és diákmunka kategóriában a bírálóbizottság két-két alkotást is díjazott. Csoma Sarolta és Horváth Máté terv kategóriában díjat érdemelt Mix karszéke klasszikus skandináv designelemeken alapul, mind megjelenése, mind praktikus szerelhetősége és innovatív anyagtársítása szempontjából. A széktervezés a bútor archetipikussága miatt mindig óriási kihívást jelent a tervezőknek, hiszen megannyi előkép berögződésétől kell megszabadulniuk, ha újat alkotnának. A Mix esetében ez kiválóan sikerült a tervezőpárosnak. Szintén a terv kategória díjazottja Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkája, egy flexo nyomdagép, mely a Varga-Flexo Kft.-nek készült. Az átgondolt, bővíthető konstrukció ergonomikus kezelőfelületeket és könnyen használható szoftvereket kapott, melyek összhangban működnek a karakteres designnal. 
Diák kategóriában is két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció elnevezésű textilkollekciója közhelyektől mentesen, kifinomultan, átfogó kutatómunka eredményeként ötvözi a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával. A végeredmény a mai élethez, enteriőrökhöz, tárgykultúrához illeszkedő textilegyüttes lett.
A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák egy egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre fókuszáló projekt megvalósulása, látványos megoldásokkal. A stílusos táska egyben tartásjavító hátmerevítő is. A terv különösen komplex diákmunka, mely magában hordozza a késztermékké válás és a továbbfejlesztés lehetőségét egyaránt.
Palotai Gábor a vizuális kommunikáció kategória díjazottja. A prémium légtisztítókat gyártó svéd Livsdal cég számára készítette a láthatatlan, atomi világot megidéző pixelalapú összetett arculatot és plakátsorozatot, melyet a bírálóbizottság elegáns, letisztult mesterműként jellemzett.
 
A Magyar Formatervezés Díj Különdíjasai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el. A hangszertervezés terén a szerkezeti fejlesztések, változtatások mindig óriási kutatómunkát igényelnek a tervezők részéről, főleg ha ennyire futurisztikus formáról van szó. A bírálóbizottság a termék átgondoltságát és kimunkáltságát értékelte.
 
Két diákmunka érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíját.
A Chicago Jazz Festival arculata újszerű vizuális nyelvezetével tűnt ki a mezőnyből. Serflek Máté plakátsorozata nélkülözi a klasszikus emblémákat, logókat, a jazz absztrakt, improvizatív voltára impulzív tipográfiai játékkal reflektál. 
 
Veszprémi Gabriella Layers cipőkollekciója nemzetközi haute couture divatbemutatókon is megállná a helyét, organikus formáival, szoborszerű, mégis hordható kialakításával. A tervező célja, hogy a cipőgyártás során keletkező bőrhulladékot használja fel, a fenntarthatóság jegyében.
 
A jurták tágas térélményét ötvözi a legújabb technológiai megoldásokkal a Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa, a Reiner György által fejlesztett SysTents mobiljurta-rendszer. Verseny- és piacképes fejlesztés, amely magas formatervezési színvonalon felel meg a természetjárók, kültéri rendezvények igényeinek. 
Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját. Innovatív, hálózatra csatlakoztatható vízadagoló, amely nemcsak víz-, hanem energiatakarékos is, okostelefonhoz kapcsolható otthonok és irodák ideális kiegészítője lehet. 
 
Tízéves a Design Management Díj 
 
A Design Management Díj tízéves fennállása alatt olyan szervezeteket ismert el és hívta fel rájuk a figyelmet, amelyek a designmenedzsment eszközrendszerét integráltan alkalmazzák stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során, folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartva. A designmenedzsment viszonylag új diszciplína, melynek működése a szakmán kívüliek számára kevéssé ismert. Az olyan szervezetek, mint a Cserpes Sajtműhely, a HAMERLI/1861 Kesztyűmanufaktúra vagy a tíz éve elsőként elismert Műcsarnok, és a TUNGSRAM-Schréder, egységes, átgondolt brandként működnek. Arculati elemeik, termékeik, stílusuk felismerhető és megkülönböztethető versenytársaikétól, vagyis a designt nem csupán termékeik megtervezésében alkalmazzák, hanem jelen van a gazdálkodási szervezet döntéshozatali szintjén is. 
 
A jubileumi évben a Design Management Díjat a sixay furniture nyerte el, akik az európai bútortervezési hagyományt továbbörökítő, időtálló designértéket felmutató tömörfa bútoraikról váltak ismertté.
 
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíjában részesült a JULIUS K9 – K9-Sport Kft., mely a kutyás kiegészítők terén vívott ki piacvezető szerepet Európában. A márka fő profilja a – nyakörveket ma már egyre inkább felváltó, a szolgálati kutyás egységek és hobbikutyások számára egyaránt ideális – kutyahámok tervezése és gyártása. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. idén első ízben ajánlott fel különdíjat, melyet a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület nyert el harmincöt éves, design ökoszisztéma erősítő, szakmai érdekképviseleti platformot hatékonyan működtető tevékenységéért.
 
Elismerő oklevelet kapott az IVANKA Factory Zrt., az S39 Hybrid Design Kft., a Tipton Eyeworks – Tipton Global Kft. és a Beyond the Standard – BTS World Kft.
 
forrás: sajtóközleményHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ünnepel a Képző

Ünnepel a Képző

A 150 éve alapított Magyar Képzőművészeti Egyetem nagyszabású megnyitó eseménnyel indítja jubileumi évét

Már böngészhető az idei Budapest100 programja

Már böngészhető az idei Budapest100 programja

Szeptember 2-tól a honlapon részletesen megismerhetők a megnyitó épületek, és olvashatók a programok is! 

Hirdetés