Hirdetés

A lámpakollekció lényegét a búrák homokfújt, derengő és víztiszta, áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja. 

A lakások és irodahelyiségek kiegészítőjeként is funkcionáló egyedi lámpatestek a mindenkori igényekhez alkalmazkodnak. A Nousu lámpákon nincsenek felesleges gombok és kapcsolók – letisztult formavilágukkal abszolút időtállók. Ezt támasztja alá a tervezők által nemrég kézhez kapott Red Dot díj is. Miklósi Ádámmal és Koczka Kristóffal beszélgettünk.

Miklósi Ádám és Kocka Kristóf – akik többek között a mobilapplikációval vezérelhető Orbit vasaló koncepcióját is jegyzik – szabadúszó tervezők, akik 2021 elején döntöttek arról, hogy közös erővel saját fejlesztésű projektek tervezésébe kezdenek. A Nousu lámpacsalád is egy ilyen munka, amelyet egy korábbi finnországi élmény hívott életre. A tervezők célja egy olyan világítótest létrehozása volt, amely fényerősségét a kikapcsolt és a működés közbeni végletek között fokozatosan, de manuális módon lehet állítani. Innen jön az elnevezés is – a Nousu a finn grédiens, vagyis átmenet szóból származik, mely a lámpa esszenciális fényhatását írja le.

„A formavilágot tulajdonképpen teljes mértékben alárendeltük a funkciónak. Az egyetlen lényeges rendezőelv a tiszta, egyszerű hatás megtartása volt, mely amúgy mindkettőnk ízlése szerint való” – jegyezte meg az Octogon online-nak Koczka Kristóf.

A termékcsalád egy függőlámpából, egy olvasó-, és egy asztalilámpából áll, melyek azonos elven, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók. Az anyagválasztás tekintetében az üvegcső mellé kifejezetten olyan lámpa- és enteriőrdesignban is ismert anyagokat használtak a kivitelezés során, melyek őszinték, időtállók, valamint a termék funkciójához gyártás és működés szempontjából is passzolnak.

A lámpacsalád prototípusát Ádám és Kristóf gyártották le házon belül, amely során a későbbi gyártás előkészítéséhez is számos tapasztalatot szereztek.

A nyár közepén tudták meg, hogy a Nousu-val Red Dot díjat nyertek, amelyről a hivatalos értesítést múlt héten kapták kézhez. A koronavírus-járvány miatt sajnos 2020-hoz hasonlóan idén sem díjátadó esemény Szingapúrban.

„Ettől függetlenül teljesen átérezzük az ünnepi hangulatot, mert az oklevél mellé egy party szettet is mellékeltek konfetti-szóróval, lufikkal, amiket természetesen fel is használtunk az itthoni örömködésben” – mesélték a tervezők.

Bár az elmúlt időszak Ádám és Kristóf számára is a pihenésről szólt, újabb közös projektek mellett már a Nousu folytatásán is dolgoznak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

A Miele a „konyhai segéd“, a „porszívó tartozék“ és a „barkácsolás“ területén tíz nyomtatható tárgyat kínál.

Díjnyertes építészek tervezték át a Telenor flagship store-ját

Díjnyertes építészek tervezték át a Telenor flagship store-ját

Az Astoriánál lévő bolt már közösségi irodaként is működik.

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Az épületet egy nyomtatókarral ellátott robot készíti.

Hirdetés