A Lechner Tudásközpont által létrehozott példatárban már 1000 innovatív megoldást ismerhetünk meg.

Online irodai tábla, bevásárlói közösség, teherbiciklis hulladékgyűjtés, energiatermelő épületek, okos oszlop a zsúfoltság mérésére és sok más innovatív jó gyakorlat található a Lechner Tudásközpont 2017 áprilisában elindult, angol nyelven is elérhető Okos Város Példatárában, amely tavaly decemberben mutatta be az ezredeik új példát.

Az Okos Város Online Példatárba tavaly természetesen számos olyan gyakorlat került, melyek a koronavírus-járvány hozta helyzetekre igyekeztek megoldást kínálni. Az oldal bemutatja például, milyen 3D nyomtatással elkészült személyi védőeszközöket készít a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának csapata. A többféle nyomtatható légzőkészülék és egyedi szűrő létrehozásához szükséges adatokat nyilvánossá tették. Szintén a vírus terjedésének megelőzést szolgálja az az iTouch elnevezésű érintésmentes gyalogosátkelő jelzőgomb, amelyet az Aldridge Traffic System forgalmaz, és először egy dél-ausztrál városban, Adelaide-ben próbáltak ki. A jelzőberendezés iTouch+ verziója arra is alkalmas, hogy megnyújtsa az átkelési időt, így az idősek vagy fogyatékossággal élők kártyájukat az érzékelőhöz érintve jelezhetik, hogy az átlagosnál hosszabb zöld jelzésre van szükségük.

A bevásárlási szokásainkra is jelentős hatással van a koronavírus-járvány. Azzal, hogy elterjedtté vált a házhoz szállítás, és még fontosabb lett a hazai termelők támogatása, tulajdonképpen már korábban elindult pozitív folyamatok is felerősödtek. A YouTyúkonline rendszere a helyi gazdák által termelt tojást juttatja el közvetlenül a vásárlókhoz a fővárosba, a NekedTerem.hu hazai, kistermelőktől és családi üzemektől származó élelmiszerekkel szolgálja ki a minőségi termékek iránt érdeklődő fogyasztókat. Esztergomban a Kiskosár bevásárlói közösség köti össze a vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával.

A Powerhouse koncepció alapján épült Montessori iskola Norvégiában (Fotó: powerhouse.no)

Az Okos Város Példatár a világ minden tájáról tartalmaz innovatív megoldásokat. Nigériában, Lagosban a Wecyclers teherbiciklis flottával gyűjtik össze az újrahasznosítható hulladékot a háztartásokból, a résztvevők kilogrammonként jutalompontokat kapnak, amelyeket alapvető árukra, például élelmiszerekre és háztartási cikkekre válthatnak be. A Párizsi Egyezmény károsanyag-kibocsátás csökkentési céljainak elérését szolgálja a Powerhouse Paris Proof koncepció. A Snøhetta építésziroda, a Skanska, az Entra ingatlanfejlesztő és az Asplan Viak tanácsadó cég együttműködésével a norvég projektben olyan klímabarát épületeket fejlesztenek, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit életciklusuk során fogyasztanak. Egy másik európai példa az egészséges, sportos életmódot támogatja: Kolozsváron egy olyan, beépített kamerával ellátott jegyautomatát állítottak be az egyik buszmegállóba, amelyik egy perc alatt elvégzett 20 guggolásért kínál autóbuszjegyet.

Magyarország közel 200 okos város megoldással képviselteti magát a példatárban. Ezek egyike a Munch.hu platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. Az alkalmazást a visszajelzések alapján folyamatosan fejlesztik, hogy minél egyszerűbb legyen a használata. A vásárlók 40-70%-os árengedménnyel rendelhetnek úgynevezett Munchokat (csomagokat), amelyeket meglepetés ételeket tartalmaznak.

Az okos városok területén természetesen nagyon fontos téma a fenntarthatóság, erre az eddig felsorolt megoldások között is találhatunk számos példát, de megemlíthetjük még többek között Herzogenrath városát, amely 2030-ig tervezi elérni a zéró szén-dioxid kibocsátást. A koncepcióban egyaránt szerepelnek szélturbinák és szolárfarm, a projekt nem csak a háztartások számára nyújt megújuló erőforrásból származó alternatívát, hanem az elektromos járművek alkalmazását is támogatja. Az Audi Magyarország méhészete pedig egy hazai példa: hat méhcsaládot, összesen 270000 méhet telepítettek 2015 szeptemberében, amelyek évente 200–240 kilogramm mézet termelnek. Az Audi Magyarország Prémium Mézét egyrészt ajándékként adják a látogatóknak, másrészt az ajándékboltban akár meg is lehet vásárolni. A bevételt természetvédelmi programokra fordítják.

A praktikus keresőfelület révén témakörök és térkép szerint is inspirálódhatunk a már létező innovatív, okos megoldásokból a folyamatosan bővülő Okos Város Példatárában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Itt a Nemzeti Mintaterv Katalógus

Családiház-tervek otthonteremtőknek.

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

A Lechner Tudásközpont által létrehozott példatárban már 1000 innovatív megoldást ismerhetünk meg.

Milyen lett volna Budapest Vágó József korabeli tervei szerint?

Milyen lett volna Budapest Vágó József korabeli tervei szerint?

Vágó József valóságos perspektívagyártó-gép volt, 45 hatalmas tablón rajzolta meg az elképzeléseit Budapest fejlesztésével kapcsolatban. 

Hirdetés