Április 22-én virtuális programmal nyílik a Ferenczy Noémi díjas designer kiállítása.

Április 22-én virtuális programmal nyílik Szigeti Szilvia textil tervező FUTURISTIC című kiállítása a FUGA-ban.

A FUTURISTIC textilkollekciót a huszadik század első évtizedeit meghatározó osztrák műhely, a Wiener Werkstätte, ezen belül is Koloman Moser és Josef Hoffmann munkái, ezen kívül Kandinszkij művei és Pedro Almodovar ’90-s években készült filmjeinek látványos dekorativitása inspirálta. Emellett nagy hatással volt az alkotóra a spanyol művész-tervező Jaime Hayon munkássága, akinek bútorai, tárgyai a különféle műfajok közötti átjárhatóságot hangsúlyozzák, a művészet, a dekoráció és a formatervezés közötti vékony határvonalon egyensúlyoznak. A kollekció létrejöttében jelentős szerepet játszott Ligeti György zeneszerző Musica ricercata című műve is, amelyet a tervező lánya (Radnóti Róza zongoraművész) éppen a tervezés időszaka alatt gyakorolt.

Szilvia komoly felelősséget érez, a Magyarországon korábban vezető szerepet betöltött ágazat, a textilipar és a textiltervezés iránt. Ezért 1986 óta nem csak a saját kollekcióit fejleszti, hanem minden eszközt és fórumot megragad egy szélesebb körű hazai és nemzetközi szintű, a szakma jobbítását, fennmaradását célzó projektek szervezésére.

„Az eltelt közel három évtizedben sajnos tanúja voltam a textilipar leépítésének Európában és Magyarországon egyaránt. Ezt ellensúlyozandó, több jelentős projektet hoztam létre. 1986-2004 között részt vettem egy filmnyomó üzem alapításában és működtetésében Ikladon; 1994-ben kollégáimmal együtt megalapítottam az Eventuell Galériát, ahol az általunk fejlesztett és kivitelezett textileket, valamint fiatal kollégák munkáit mutatjuk be; 2014 óta minden évben megszervezem a TEXHIBITION című projektet, mellyel segítem a textiltervezők és gyártók közötti együttműködések kialakítását. Az így létrejövő fejlesztéseket a Radnóti Tamás belsőépítésszel 2004 óta közösen szervezett “madeinhungary”, Határtalan Design és TEXHIBITION tárlatokon mutatjuk be. A koronavírus-járvány még fontosabbá tette a »Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan« szlogen jelentését.”

A FUTURISTIC lakástextil-kollekció a korábbi fejlesztések szerves folytatása, amit a TEXHIBITION és a Határtalan Design kiállításokon kívül más jelentős hazai és nemzetközi eseményeken is szeretne bemutatni. FUTURISTIC sorozatgyártásra alkalmas egyedi prototípus széria, amelyet digitális nyomással a Lénárd Kft. kivitelezett.

Online kiállításmegnyitó: 2021. április 22. 19:30

Közreműködik:
Horváth Balázs zeneszerző és Radnóti Róza zongoraművész 

A megnyitó élőben követhető a FUGA Youtube csatornáján.

Helyszín:
FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
Időpont: 2021 április 23 - május 9.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Párbeszéd és tudástranszfer mentheti meg a hazai textilipart

Párbeszéd és tudástranszfer mentheti meg a hazai textilipart

Mini interjúk készültek a január 10-ig látogatható TEXHIBITION kiállítóival.

Hangulatjavító, otthonteremtő erő: a textíliák
  • 2020-11-15 09:00
  • Deco

Hangulatjavító, otthonteremtő erő: a textíliák

Barátságos színeikkel, érdekes mintáikkal az egész lakás hangulatát meghatározzák – mutatunk néhány jó példát.

Design a kertben
  • 2020-07-11 08:00
  • Deco

Design a kertben

A minőségi kerti bútorok kínálata kimeríthetetlen.

Hirdetés