Hirdetés

Hatvan társadalomjobbító ötlet egy könyvben.

Az életkörülmények javítása már nemcsak a kormányok és a szakértők feladata: az új techológiák lehetővé teszik, hogy bárki hozzájárulhasson a társadalmi és környezetvédelmi körülményeink jobbá tételéhez. Ez a kiindulási pontja Robert Phillips Futurekind: Design by and for the People című könyvének. A könyv részben kézikönyv, részben manifesztum, hatvan olyan projektet mutat be, amelyekben tervezők és közösségek dolgoztak együtt azon, hogy jobb jövőt teremtsenek.

Fotó: Robert Phillips

Rob Philips díjnyertes tervező, a Royal College of Art vezető oktatója, aki kutatásaiban a formatervezés és a civil kezdeményezések összekapcsolási lehetőségeire keresi a választ, és a könyvben felsorolt projektekben meg is találta azt. 

Szerinte ezeknek a kezdeményezéseknek a közös jellemzője, hogy sokkal inkább az emberek szempontjait veszi figyelembe és nem a profitot, a tervezés során pedig elsősorban a helyi viszonyokból és közösségekből indultak ki. Kialakult így egyfajta metodika, amely jól alkalmazható más országokban is. 

Phillips szerint eddig az volt a probléma, hogy sok projekt elsősorban a pénzről szólt és az önhatalmú döntésekről, holott a közösségi részvétel kulcsfontosságú minden egyes tervezési folyamatban. A tervezők jobban megértik a lokális igényeket, a lakosság pedig átélheti azt, amelyről a világ számos országában már lemondtak, miszerint van beleszólási joga lakóhelyének folyamataiba. Így válik teljessé az a sor, amelyben a kormányzat, a közgazdaságtan, az üzleti modellek, a társadalomtudományok, az emberi jogok, a kulturális ismeretek és az állampolgárok együtt és nem egymás ellenében döntenek, és így válik közösségszempontúvá a design. Mutatunk pár példát arra, milyen ötletek kerültek be a könyvbe.

FairCap

Fotó: faircap.org

Négymilliárd ember szenved különböző betegségekben világszerte, és másfél millió ember hal meg azért, mert nem tud hozzáférni a tiszta ivóvízhez. Mauricio Cordova vállalkozó maga is érintett volt a perui kolerajárványban az 1990-es években, amely 10.000 ember halálát okozta. A tiszta ivóvíz garantálása érdekében fejlesztette ki a FairCap nevű, palackra szerelhető szűrőt, amely eltávolítja a kórokozókat a vízből. A prototípust 3D nyomtatással készítették, de a cél, hogy hagyományos módszerekkel, tömegesen is előállítható legyen.

Showerloop
Fotó: showerloop.org

A finn Jason Selvarajan szinte már bűnösnek érezte magát amiatt, hogy sokáig zuhanyzik és egyre csak pazarolja a vizet. A Showerloop ennek megfelelően visszatartja a vizet, majd szűrőkön keresztül visszajuttatja a zuhanyfejbe. A startup a tervezést nyílt forrsákódúvá tette, be lehet szállni a fejlesztésbe.

Future Sense Project
Fotó: ideo.org

A Future Sense Project keretében kifejlesztettek egy napenergiával működő nedvességérzékelőt, amely megmutatja a gazdáknak, hogy mekkora a vízszint a talajban. Az összegyűjtött adatok segítenek a termőföld viszonyainak elemzésében, meghatározva a talaj típusát, a vízelvezetési arányt és az időjárási viszonyokat. Az adatok segítséget jelenthetnek egy mezőgazdasági hitel felvételekor is, csökkentve a mezőgazdasági termelők és finanszírozók által felmerülő kockázatokat.

Better Shelter
Fotó: bettershelter.org

Ahogy a nevében is benne van, a projekt a lakhatási problémák enyhítésére fókuszál olyan emberek számára, akik háború vagy természeti katasztrófák miatt kényszerülnek elhagyni otthonaikat. A menekültsátrakkal szemben sokkal tágasabbak, tartósabbak és jobban szigeteltek a Better Shelter házai. 

Cocoon
Fotó: landlifecompany.com

A Land Life nevű szervezet azért fejlesztette ki a Cocoon edényt, hogy elősegítse a száraz területeken ültetett fák növekedését. A Cocoon olcsóbb, mint a hagyományos ültetési technikák, ráadásul feloldódik a talajban. A földbe ásott kis egységek vizet biztosítanak a facsemetéknek és óvják a gyökérzetüket. Mintegy 20 országban használják a technológiát, a fák túlélési aránya 80-90%-kal magasabb, mint az előtte használt technológiával. 

Borítókép: metalocus.es
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Sokkal több, mint egy könyvtár: környezettudatos gondolkodásra tanítja a gyerekeket.

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Hirdetés