Ezek voltak a százéves BÁV 2020-as árveréseinek legszokatlanabb darabjai.

A BÁV Aukciósház 100 éves árveréseinek története során számtalan különleges, néha egészen meghökkentő tárggyal találkozhattak a licitálók. Számos olyan tétel talált új gazdára, ami akár évszázados történelemmel, gazdag múlttal rendelkezik, esetleg használatában vagy megjelenésében egyedülálló. Íme néhány a szokatlan tétel a 2020-as év aukciós listáiból

 

A legszokatlanabb aukciós tétel: százéves spanyol lottósorsoló gömb
76. Művészeti aukció 
Eladási ár: 1.080.000 Ft


A több mint 100 éve, különböző színű fa szelvényekből összeállított lottósorsoló gömb Spanyolországból származik, ahol a lottózás a mai napig a mindennapok része, a karácsonyi lottó pedig egyenesen kötelező eleme az ünnepnek. Maga a játék inkább a tombolához hasonlít, egy számsort húznak ki, erről árulkodik a 245 golyó is. A BÁV aukciós története alatt a szakértők még nem találkoztak lottósorsoló gömbbel, minden bizonnyal egy olyan gyűjteménybe került, ahol megbecsülik a különlegességeket. 

 

A leginkább feltörekvő és a licitálók körében egyre inkább népszerűbb tárgycsoport: modern magyar kerámiák, köztük a legdrágább Gorka Géza figurális kerti csobogója 
Karácsonyi online aukció 
Eladási ára: 720.000 Ft


A korábban sokáig lenézet retró kerámiák divatja nem csak eljött, de már évek óta szárnyal. Van olyan alkotó, akinek a munkái mára már 5-8-szorosát érik. Bár 2020-ban elmaradtak a nagy árverések, és vele együtt az új rekrodok is, de még így sem csökkent az érdeklődés. A múlt évben Gorka Géza locsoló kislány alakot formázó, zöld repesztett mázzal készült kerti csobogója volt a legdrágább. Gorka Géza mellett legsikeresebben szereplő modern keramikus éppen lánya, Gorka Lívia, illetve Gádor István és lánya, Gádor Magdolna. Több új kedvenc is belépett azonban a piacra, és felfelé ívelt a modern Zsolnay-kerámiák értékesítése is, amit a múlt évben megjelenet Zsolnay Modern könyv is elősegített.

 

A legkülönlegesebb, egyedi billentyűzettel ellátott okosóra: Seiko Memo Diary, aranyozott acélóra csatlakoztatható billentyűzettel 
Karácsonyi online aukció
Eladási ára: 192.000 Ft


A 2020-as év órapiacán a 80-as évek retró, kvarcóráinak felbukkanása igazi meglepetés volt. Természetesen ebben a kategóriában az igényes, nagy márkanevek és a formabontó újítások vezetik a versenyt, ilyen az okosórák ősének számító Seiko Memo Diary is. Egyedülálló konstrukciójában az óra az ébresztő mellett naptár és jegyzet funkcióval is ellátott, melynek szerkesztéséhez vezeték nélkül csatlakoztatható a billentyűzet, így talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a modell az okosórájának előfutárának tekinthető.  

 

A legikonikusabb ékszer: a Cartier hajlított szög karkötője
76. Művészeti aukció
Eladási ára: 2.280.000 Ft


Jószerével mindenki találkozott már valamilyen – akár hazai – celebritás kezén az ismert hajlított szöget formázó Cartier karkötővel. A BÁV szakértői jó érzékkel kutatják fel minden évben azokat az ikonikus ékszereket, amelyeket mindenki magáénak szeretne tudni, ráadásul egy-egy árverésen mélyen a bolti ár alatt szerezhetőek be ezek a stílusos darabok. A legjobb példa erre a sztárok kedvencének számító szerencsehozó hajlított szöget formázó karkötő, amely a legendás Cartier Ékszerház alkotása. A kiváló formatervezéssel bíró aranyékszer valószínűleg egy igen stílusos hölgy kezét díszíti 2,2 millió forintért.
 
 

A legizgalmasabb, gazdag történelmi múlttal rendelkező használati tárgy: 3 darabos Tiffany tálalókészlet 
76. Művészeti aukció
Eladási ára: 456.000 Ft


Az 1870 körül készült, három darabos aranyozott ezüst Tiffany tálalókészlet, japonizáló díszítésével minden étkezést stílusossá tehet. A tálalóvillát, halas tálalókést és pástétomkiszedőt tartalmazó kollekció a 19. században divatos japonizáló és madármotívumokkal díszített. A mostani tulajdonosa használatukkal egy kis ablakot nyithat a múltra. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rekord áron kelt el Csontváry

Rekord áron kelt el Csontváry

Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát érte el.

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

160 millióért kelt el egy Vaszary-festmény

A San Remo című képért fizettek életműrekordot jelentő összeget a Virág Judit Galéria őszi aukcióján.

Árverésen bukkant fel egy elveszettnek hitt Esterházy porcelántál

Árverésen bukkant fel egy elveszettnek hitt Esterházy porcelántál

Az imari stílusú japán porcelántálat a fertődi Esterházy-kastély felújítását követően a porcelánteremben állítják majd ki.

Hirdetés